Απόψεις

Η αβάσταχτη ελαφρότητα της αδιαφορίας

Γράφει ο Χρήστος Αποστολίδης

Με ασφαλή πυξίδα τη χρονική απόσταση από τα δύο περιστατικά σε βάρος εκκλησιαστικών στόχων επιτρέψτε μου μια ψύχραιμη, «διαφορετική» προσέγγιση.

Το καινοφανές γεγονός της εισόδου μιας ομάδας αντεξουσιαστών εντός του Μητροπολιτικού Ναού Θεσσαλονίκης και η διακοπή της κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας είναι αλήθεια ότι περισσότερο ξάφνιασε παρά ενόχλησε ή φόβισε. Η κοινωνία στην πλειοψηφία της έμεινε σιωπηλή, επιλέγοντας απλά να παρατηρεί άκριτα τις πρωτόγνωρες εικόνες στους τηλεοπτικούς δέκτες, οι δε όποιες υποστηρικτικές προς την Εκκλησία δηλώσεις ήρθαν περισσότερο ως υποχρέωση παρά ως ανάγκη.

Δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι για την κοινή γνώμη επρόκειτο για μια αποδεκτή συμπεριφορά απέναντι σε ένα θεσμό που τελευταία βολεύει να βάλλεται πανταχόθεν. Η συνακόλουθη χρονικά αθώωση των συλληφθέντων από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης για το αδίκημα της διατάραξης θρησκευτικής συνάθροισης επιβεβαίωσε ότι καμία κολάσιμη ή ελεγκτέα συμπεριφορά δεν έλαβε χώρα. Άρα δεν υφίσταται κανένα ζήτημα.

Λίγο μετά τα πράγματα σοβάρεψαν. Επίθεση με μολότοφ στο κτίριο της Ιεράς Συνόδου στη Μονή Πετράκη στην Αθήνα. Το ότι δεν υπήρχαν θύματα ούτε τηλεοπτική εικόνα σε συνδυασμό με την εξαφάνιση και μη σύλληψη των δραστών γρήγορα υποβάθμισε το θέμα και το έκανε να ξεχαστεί.

Χωρίς να θέλω να γίνω μάντης κακών, ελπίζω όλα αυτά να μην αναγκάσουν την Εκκλησία να οδηγηθεί στην πρόσληψη ιδιωτικών αστυνομικών για την εξασφάλιση της φύλαξης των ιερών ναών και της προστασίας της σωματικής ακεραιότητας των πιστών και των κληρικών κατά τη διάρκεια των ακολουθιών.

Όσο υπερβολικά και εάν ακούγονται τα παραπάνω δε νομίζω ότι απέχουν πολύ από εικόνες του κοντινού μέλλοντος, ξαφνιασμένοι θεατές των οποίων θα γινόμαστε δυστυχώς όλοι μας.

Χρήστος Αποστολίδης

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Πανικός στο Κίεβο ενώ οι Ρώσοι ετοιμάζουν επιχείρηση-κεραυνό-Οι ΗΠΑ διαθέτουν κεφάλαια για την Ουκρανία για μερικές ακόμη εβδομάδες

Τριάντα Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές συνυπέγραψαν επιστολή με την οποία ενημέρωσαν τον Λευκό Οίκο ότι απορρίπτουν το...
Ρωσία 0

Η Ρωσία "παγώνει" το πρόγραμμα ανάπτυξης του πυραύλου Zmeevik "δολοφόνου των αεροπλανοφόρων"-Οι "πυραυλικές προτεραιότητες" της Μόσχας (Βίντεο)

Η απόφαση του Κρεμλίνου να μην διασκορπίσει τους οικονομικούς του πόρους σε ανάπτυξη νέων πυραυλικών συστημάτων όπως ο...