Μέση Ανατολή

Ιράκ: Αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη χώρα ψήφισε το κοινοβούλιο - Νασράλα: εντολή για επιθέσεις στον αμερικανικό στρατό

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ ζήτησε από το κοινοβούλιο να λάβει μέτρα για την απομάκρυνση ξένων στρατευμάτων από τη χώρα μετά από την δολοφονία κορυφαίου Ιρανού στρατηγού και διοικητή ιρακινών πολιτοφυλακών.

Σε ομιλία του σε επείγουσα σύνοδο του κοινοβουλίου την Κυριακή, ο Adil Abdul Mahdi δήλωσε ότι η αμερικανική πλευρά ενημέρωσε τον ιρακινό στρατό για τα προγραμματισμένα πρακτικά του αεροσκάφους προτού πραγματοποιηθεί.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που ξεκίνησε εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στην περιοχή μετά τη δολοφονία του ανώτατου Ιρανού στρατηγού, ο πρωθυπουργός είπε ότι τόσο το Ιράκ όσο και οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να τερματίσουν την παρουσία ξένων στρατευμάτων στη χώρα.

«Παρά τις εσωτερικές και εξωτερικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουμε, παραμένει το καλύτερο για το Ιράκ κατ 'αρχήν και πρακτικά», δήλωσε ο Αμπντούλ Μαχντί στο κοινοβούλιο σε ομιλία του.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν δύο διαθέσιμες επιλογές όσον αφορά την απόσυρση στρατευμάτων συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Η πρώτη αφορά την άμεση και πλήρη απόσυρσή τους, η δεύτερη επισημαίνει ότι το ξένο στρατιωτικό προσωπικό μπορέι να φύγει σταδιακά.

«Ως πρωθυπουργός και ανώτερος διοικητής, συνιστώ την πρώτη επιλογή. Παρά τις εξωτερικές και εσωτερικές δυσκολίες που μπορεί να συναντήσουμε, αυτή η επιλογή είναι θεμελιωδώς καλύτερη για το Ιράκ ... Θα βοηθήσει στην αναδιοργάνωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και άλλα έθνη, θα διατηρήσει τις εγκάρδιες σχέσεις με βάση το σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας και δεν επιτρέπει καμία παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις», παρατήρησε ο Μαχντί.

Ο πρωθυπουργός του Ιρακ, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος του ζήτησε να μεσολαβήσει στην επικοινωνία του με το Ιράν, ενώ λίγα λεπτά αργότερα, διέταζε την αεροπορική επίθεση δολοφονίας κατά του Σουλεϊμανί.

Στο κείμενο της απόφασης αναφέρεται ότι η κυβέρνηση οφείλει να φροντίσει για τον τερματισμό της παρουσίας όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ και για την διασφάλιση του κρατικού μονοπωλίου επί των όπλων.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προσέφυγε η Βαγδάτη

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ανακοίνωσε ότι προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έπειτα από «τις αμερικανικές επιθέσεις κατά ιρακινών βάσεων και την δολοφονία ιρακινών και φίλων στρατιωτικών διοικητών», καλώντας το να καταδικάσει τις αμερικανικές ενέργειες.

Το Ιράκ θεωρεί «παραβίαση της κυριαρχίας του και των όρων της παρουσίας των ΗΠΑ στο Ιράκ» την επίθεση με drone που σκότωσε τον Σουλεϊμανί και τον Αμπού Μάχντι αλ-Μουχάντις, υποδιοικητή του Χασντ αλ-Σάαμπι, συνασπισμού φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που έχουν ενταχθεί στον τακτικό ιρακινό στρατό.

Επιπλέον, ο ηγέτης της Χεζμπολά, Χάσαν Νασράλα διέταξε τις φιλοϊρανικές σιιτικές παραστρατιωτικές δυνάμεις να εξαπολύσουν επιθέσεις σε αμερικανικούς στρατιωτικούς στόχους.

Το Ιράν, είπε, δεν θα σας ζητήσει να κάνετε κάτι, να δράσετε ή να μη δράσετε.

Αλλά ο άξονας της αντίστασης, συνέχισε, πρέπει να αποφασίσει πώς θα διαχειριστεί τον θάνατο του Σολεϊμανί.

Λοιπόν, πρόσθεσε ο Χάσαν Νασράλα, εάν οποιαδήποτε δύναμη του άξονα της αντίστασης εκδικηθεί τον θάνατό του, αυτό θα είναι δική της απόφαση και το Ιράν δεν βρίσκεται από πίσω, τόνισε.

Είναι στο χέρι μας πώς θα απαντήσουμε, είπε, λέγοντας ακόμα ότι το κεφάλι του Σολεϊμανί είναι πάνω από το κεφάλι του αρχηγού των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, αξίζει περισσότερο και από το κεφάλι του Τραμπ, οπότε, συμπέρανε, δεν μπορούμε να δείξουμε κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο ως στόχο.

Τιμωρία, εξήγησε, είναι να στραφούν ενάντια στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, στις αμερικανικές βάσεις, στα αμερικανικά πλοία, σε κάθε Αμερικανό αξιωματικό και στρατιώτη στις χώρες μας.

Ο αμερικανικός στρατός, είπε, είναι εκείνος που σκότωσε τον Σολεϊμανί και τον Μουχαντίς και θα πληρώσουν το τίμημα.

Ωστόσο, φρόντισε να ξεχωρίσει τους Αμερικανούς πολίτες.

Όπως είπε, δεν πρέπει να χτυπηθούν Αμερικανοί άμαχοι διότι αυτό θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του Τραμπ.

Περισσότερα σε λίγο...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...