Ένοπλες Συρράξεις

Οι ΗΠΑ στέλνουν 3.500 στρατιώτες στη Μέση Ανατολή - Ιορδανία & Μπαχρέιν διακόπτουν πτήσεις από και προς το Ιράκ

Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

Ο στρατός των ΗΠΑ θα στείλει περίπου 3.500 επιπλέον στρατιώτες στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμάνι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο CNBC, επικαλούμενο τρεις αξιωματούχους της Ουάσινγκτον και έναν στρατιωτικό αξιωματούχο των ΗΠΑ.

Τα νέα στρατεύματα θα αναπτυχθούν στο Ιράκ, στο Κουβέιτ και σε άλλα μέρη της περιοχής. Η αποστολή μίας ταξιαρχίας της αερομεταφερόμενων δυνάμεων - 700 εκ των οποίων έχουν ήδη αποσταλεί στη Μέση Ανατολή - έχει ως σκοπό να ανταποκριθεί στις απειλές σε όλη την περιοχή, αναφέρει το CNBC.

Ωστόσο, αξιωματούχοι στον τομέα της άμυνας υποστηρίζουν ότι οι πρόσθετοι στρατιώτες δεν αποτελούν άμεση απάντηση στον θάνατο του Σουλεϊμάνι, γεγονός το οποίο εξόργισε την ηγεσία του Ιράν και προκάλεσε εμπρηστικές απειλές εκδίκησης από το πλούσιο σε πετρέλαιο έθνος της Μέσης Ανατολής, αλλά αποτελεί εξέλιξη από φήμες προηγούμενων ημερών για ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την περασμένη Πέμπτη ότι πραγματοποίησαν μια αιφνιδιαστική αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη που σκότωσε τον Σουλεϊμάνι, έναν από τους ισχυρότερους αξιωματούχους του Ιράν, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για το θάνατο εκατοντάδων Αμερικανών. Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους κατοίκους των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν το Ιράκ.

Το υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η «αποφασιστική αμυντική δράση» λήφθηκε «για την προστασία του αμερικανικού προσωπικού στο εξωτερικό» υποστηρίζοντας ότι ο Σουλεϊμάνι «αναπτύσσει ενεργά σχέδια για επίθεση κατά Αμερικανών διπλωματών και μελών υπηρεσίας στο Ιράκ και σε ολόκληρη την περιοχή».

Ο Σουλεϊμάνι έδωσε επίσης το πράσινο φως για τις επιθέσεις εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βαγδάτη που έλαβαν χώρα λίγες μέρες νωρίτερα, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Τα παραπάνω απότελούν την τελευταία και σοβαρότερη κίνηση κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, μετά από μια σειρά επιθετικών κινήσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.

Το Σαββατοκύριακο, οι ΗΠΑ. πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον μιας σιιτικής μουσουλμανικής οργάνωσης που υποστηρίζεται από το Ιράν. Ένα κύμα διαμαρτυριών ξέσπασε στο Ιράκ , με αποκορύφωμα την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Ιορδανία και Μπαχρέιν διακόπτουν τις πτήσεις από και προς το Ιράκ

Η αεροπορική εταιρεία Gulf Air του Μπαχρέιν ανέστειλε μέχρι νεωτέρας τις πτήσεις της από και προς τη Βαγδάτη και τη Νατζάφ του Ιράκ για λόγους ασφαλείας.

Η ανακοίνωση της εταιρείας έγινε μέσω του Twitter μετά την αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στη Βαγδάτη που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο επικεφαλής της Δύναμης Κουντς του Ιράν, στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι και η κρατική αεροπορική εταιρεία της Ιορδανίας Royal Jordanian Airlines διακόπτει τις πτήσεις της προς το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης μέχρι νεωτέρας, λόγω των συνθηκών στον τομέα της ασφάλειας στην περιοχή, μετά το αμερικανικό πλήγμα από το οποίο σκοτώθηκε ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί.

Ο κρατικός αερομεταφορέας εκτελούσε μέχρι σήμερα 18 προγραμματισμένες πτήσεις στη Βαγδάτη κάθε εβδομάδα. Τα δρομολόγιά της RJA προς άλλες πόλεις του Ιράκ θα εκτελούνται κανονικά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...