Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Ετήσια έκθεση Ισραηλινού στρατού: «Εχθρός μας η Τουρκία»

Toυ Ανδρέα Μουντζουρούλια

Η πανίσχυρη ισραηλινή υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών, σε ετήσια έκθεσή της, θεωρεί την Τουρκία ως μια μεγάλη και σοβαρή απειλή για την χώρα, ειδικά στην περιοχή της Α. Μεσογείου.

Σε αυτήν την “γραπτή εκτίμηση”του ισραηλινού γενικού επιτελείου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται ότι προωθεί μια ολοένα και πιο επιθετική στάση στην περιοχή, απειλώντας τα ενεργειακά και θαλάσσια συμφέροντα του Ισραήλ.

Παρά την επίσημη διατήρηση διπλωματικών δεσμών από την ισραηλινή κυβέρνηση, ο στρατός του Ισραήλ έχει προσθέσει την Τουρκική Δημοκρατία στον κατάλογο των κύριων απειλών του, στην ετήσια εκτίμηση για το επόμενο έτος, ανεβάζοντάς την στις πρώτες θέσεις, υπό το πρίσμα της αυξανόμενης επιθετικότητας της χώρας αυτής στην περιοχή.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ισραηλινή Στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών συμπεριέλαβε την Τουρκία στον κατάλογο αυτόν.

Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας καθίστανται ολοένα και πιο άσχημες με ευθύνη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνηθίζει να καταφέρεται εναντίον του εβραϊκού κράτους, ενώ στηρίζει και εφοδιάζει παλαιστινιακές τρομοκρατικές ομάδες, ώστε αυτές να λειτουργούν ελεύθερα στη χώρα του”, αναφέρει η έκθεση αυτή.

Αν και στην αξιολόγηση που παρουσιάζεται κάθε χρόνο στους ισραηλινούς υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί δεν βλέπουν άμεση αντιπαράθεση με την Τουρκία κατά το 2020, οι συνεχώς αυξανόμενες επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή, την κατέστησαν έναν από τους κορυφαίους κινδύνους, για αυτό και τίποτα δεν είναι σίγουρο, ενώ οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα παρακολουθούνται πολύ στενά πλέον.

Η έκθεση δεν περιγράφει συγκεκριμένη απειλή από την Τουρκία έναντι του Ισραήλ, αλλά δείχνει με εύγλωττο τρόπο ότι οι πολιτικές που ακολουθεί ο Ερντογάν, του οποίου το ισλαμικό κόμμα είναι σύμμαχος με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, αποτελεί λόγο μεγάλης ανησυχίας για το ισραηλινό γενικό επιτελείο.

Τους τελευταίους μήνες, η Άγκυρα εντείνει τον επεκτατισμό της, πραγματοποιώντας στρατιωτικές επιχειρήσεις κοντά στη Συρία, προτείνοντας τη δημιουργία ΑΟΖ με την Λιβύη, παρά το γεγονός ότι αυτό παραβιάζει τα χωρικά ύδατα της συμμάχου του Ισραήλ, Ελλάδος", τονίζει η έκθεση.

Σε συνέντευξή του στο κανάλι 13 τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ δήλωσε ότι είναι "επίσημη θέση" της χώρας του ότι ένας πιθανός αγωγός φυσικού αερίου Τουρκίας-Λιβύης, θα ήταν παράνομος.

"Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στείλουμε πολεμικά πλοία για να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία", είπε ο ίδιος.

Τον Οκτώβριο, μετά την τουρκική εισβολή στη Συρία στο πλαίσιο του πολέμου της Άγκυρας ενάντια στις κουρδικές ομάδες στην χώρα αυτή, ο ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Danny Danon δήλωσε στη μηνιαία συνάντηση ενωπίω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι, ο Ερντογάν «αποσταθεροποιεί την περιοχή μέσω της βίας, υποστηρίζοντας τρομοκρατικές οργανώσεις”, ενώ πρόσθεσε ότι η" παράνομη εισβολή της Τουρκίας στη Συρία δεν αποτέλεσε καμία έκπληξη, λόγω της γνωστής τακτικής που ασκεί η Άγκυρα”.

"Ο Ερντογάν έχει μετατρέψει την Τουρκία σε ασφαλές καταφύγιο για τους τρομοκράτες της Χαμάς, και ένα οικονομικό κέντρο για τη διοχέτευση χρημάτων, για την επιδότηση τρομοκρατικών επιθέσεων", δήλωσε ο ίδιος.

"Η Τουρκία του Ερντογάν δεν δείχνει ηθική ή ανθρώπινη συμπεριφορά απέναντι στον κουρδικό λαό. Ο Ερντογάν έχει μετατρέψει την Τουρκία σε περιφερειακό κόμβο, που προωθεί την τρομοκρατία», συνέχισε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

Ο Ντάντον δήλωσε ότι "ο Ερντογάν σέρνει τη χώρα του κάτω από ένα «ιμπεριαλιστικό μονοπάτι», απειλώντας δημοσιογράφους, διώκοντας τις θρησκευτικές μειονότητες και προωθώντας τον αντισημιτισμό”.

Έτσι είναι, αλλιώς “βλέπουν” τα πράγματα οι στρατιωτικοί που κινούνται μεθοδικά μέσω παραμέτρων και δεδομένων και αλλιώς οι πολιτικοί που υλοποιούν μια “πολιτική τοποθέτηση” των πραγμάτων, ελέγχοντας όμως με διαφορετικό τρόπο την κατάσταση.

Η Τουρκία είναι άκρως επικίνδυνη, διότι έχει ξεκινήσει το σχέδιο αναβίωσης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας με “όπλο” την θρησκεία, δημιουργώντας παράλληλα μια αμυντική βιομηχανία που θα στηρίξει αυτό το σχέδιο.

Δεν θα κάνουν πίσω οι νεο-οθωμανοί, εκτός εάν δεχθούν καίριο πλήγμα, διότι θέλουν να ελέγξουν όλα τα πρώην “εδάφη τους” όπως λένε οι ίδιοι, από τα Βαλκάνια έως την Μέση Ανατολή και την Λιβύη.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως έγκειται στο γεγονός ότι και ο Ερντογάν να εκλείψει κάποια στιγμή από την πολιτική σκηνή της χώρας, υπάρχει μεγάλος αριθμός Τούρκων πολιτικών και οπαδών του, που "εκπαιδεύεται¨ώστε να συνεχίσει το ίδιο "σχέδιο" και αυτό δεν αλλάζει με τίποτα.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ