Ρωσία

Η Μόσχα "σφυροκοπά" Μητσοτάκη-Τσίπρα: "Η Ορθόδοξη & αδελφική Ελλάδα μετατρέπεται σε ρωσοφοβική Πολωνία"

Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

Ένα άρθρο-κόλαφος για την Αθήνα έκανε την εμφάνισή του στη ρωσική εφημερίδα VZGLYAD, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα μετατρέπεται σε μια "ρωσοφοβική Πολωνία" και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν καθίσταται στρατηγικός σύμμαχος της Μόσχας. Αυτού του τύπου τα δημοσιεύματα, η Αθήνα οφείλει να τα εξετάζει σε βάθος καθώς αντικατοπτρίζουν τις θέσεις κυβερνητικών στελεχών και μπορούν να οδηγήσουν σε πλήθος συμπερασμάτων για τη βελτίωση της διπλωματικής στρατηγικής.

"Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δήλωσε ότι η Ρωσία παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των Βαλκανίων και αυτό πρέπει να αποτραπεί. Γιατί οι κάποτε φιλικές σχέσεις της Μόσχας και της Αθήνας έφθασαν σε αυτό το σημείο; Ποιος οδήγησε τους Έλληνες σε αυτές τις θέσεις και πώς εμπλέκεται ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν;", διερωτάται ρωσικό ΜΜΕ που χαρακτηρίζει την Αθήνα "πιόνι" των παγκοσμιοποιητών.

Το ρωσικό άρθρο, μετά από αναφορές στην πρόσφατη πολιτική ιστορία της Ελλάδας, ερευνά μερικά από τα αίτια διπλωματικού "παγώματος" των σχέσεων Αθήνας-Μόσχας, με το ουκρανικό ζήτημα και τις ρωσοτουρκικές σχέσεις να κυριαρχούν, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως τα πραγματικά αίτια είναι η υιοθέτηση από την Αθήνα των θέσεων των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και του ανατολικού μπλοκ. Παράλληλα, η ρωσική εφημερίδα προχωράει σε μια σύγκριση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο, επισημαίνοντας πως ο δεύτερος, από μαριονέτα των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, έχει μετατραπεί σε έναν σοβαρό ηγέτη της χώρας του και σύμμαχο της Ρωσίας, ο οποίος για τα εθνικά συμφέροντα "είναι πρόθυμος να διαλύσει το ΝΑΤΟ", όπως αναφέρεται χαρακτηρηστικά.

"Το κύριο γεγονός που πρέπει να γνωρίζετε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, απόφοιτο του Χάρβαρντ και του Στάνφορντ είναι ότι είναι σάρκα των παγκόσμιων ελίτ, προϊόν ενός είδους εκκολαπτηρίου που εκτρέφει πολιτικούς για τη νότια, κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Ακούει προσεκτικά αυτά που λένε στις Βρυξέλλες και στην Ουάσινγκτον. Και εκεί, όπως γνωρίζετε, λένε ότι η Ρωσία παρεμβαίνει στις εκλογές και άλλες εσωτερικές υποθέσεις των χωρών του μπλοκ του ΝΑΤΟ", αναφέρει το ρωσικό δημοσίευμα.

"Αλλά τι ακριβώς εννοεί ο Μητσοτάκης "παρέμβαση"; Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι αναφέρεται στον ουκρανικό Τόμο Αυτοκεφαλίας. Μετά από τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο, ελληνικής προέλευσης, οι σχισματικοί αναγνωρίστηκαν από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλεξάνδρειας, της οποίας ηγείται η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Αυτό τώρα απειλεί την Ελλάδα με το δικό της σχίσμα. Αυτοί δεν είναι οι μόνοι φόβοι που συνδέονται με τη Ρωσία. Οι Έλληνες ανησυχούν επίσης για τη συνεργασία, και σε ορισμένες περιπτώσεις σχεδόν συμμαχία της Μόσχας και της Άγκυρας, καθώς θεωρούν τους Τούρκους ως τον κύριο περιφερειακό αντίπαλο", συνεχίζει το δημοσίευμα.

"Ωστόσο, ο Μητσοτάκης στην αντιρωσική του επίθεση δεν ανέφερε ούτε την εκκλησία, ούτε την Τουρκία. Δήλωσε ​​ότι: είναι απαραίτητο να επανεξεταστεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αρνήθηκε την Αλβανία και τα Σκόπια (αναφέρεται Βόρεια Μακεδονία στο δημοσίευμα) τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην ΕΕ.

Αυτό έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, αλλά έφθασε στο αποκορύφωμά της στα τέλη του 2014-2015, δηλαδή μετά τα γεγονότα στην Κριμαία, όταν οι αναλυτές των Βρυξελλών άρχισαν να κοιτάζουν στον χάρτη για ένα σημείο όπου τα συμφέροντα της Ρωσίας και της Δύσης συγκρούονται και έδειξαν τα Βαλκάνια. Το συμπέρασμα ήταν ξεκάθαρο: επείγει να ενσωματωθούν οι χώρες της περιοχής στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, προτού τις προσεγγίσει η Μόσχα", εξηγεί ο Ρώσος αθρογράφος, εξηγώντας με σύντομο λόγο την ρωσοδυτική σύγκρουση συμφερόντων στα Βαλκάνια.

Υπενθυμίζεται ότι την ένταξη των Σκοπίων και της Αλβανίας παρεμπόδισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν. Σε αυτό το πλαίσιο το ρωσικό δημοσίευμα αναφέρει πως "ο Μακρόν πιστεύει ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ βρίσκονται σε κρίση, αλλά μπορούν να βρουν μια νέα ζωή εάν αναγνωρίσουν παλαιά λάθη. Αυτές είναι οι προσωπικές του φιλοδοξίες - και οι εθνικές φιλοδοξίες της Γαλλίας, οι οποίες για δεκαετίες υποχώρησαν στο παρασκήνιο, αλλά δεν ξεχάστηκαν τελείως. Για χάρη της εφαρμογής τους, δεν φαίνεται να φοβάται να διαλύσει τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Μέλη της συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένου του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη - που ανησυχούν τις παρεμβάσεις της Ρωσίας, επιδώθηκαν αμέσως σε μια σύγκρουση με τον Μακρόν για το μέλλον του ΝΑΤΟ".

Το ρωσικό άρθρο φυσικά δεν ξέχασε τον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας πως είχε πραγματοποιήσει υποσχέσεις που τελικά δεν υλοποιήθηκαν καθώς υπέκυψε στην ατζέντα των Βρυξελλών και της Α. Μέρκελ. 

"Ο Τσίπρας σχημάτισε μια κυβέρνηση ως ριζοσπαστικός και ευρωσκεπτικιστής, κάνοντας τολμηρές και γενναιόδωρες υποσχέσεις, αλλά η πραγματικότητα αποδείχθηκε σκληρή. Ευρωπαίοι μεγιστάνες όπως η Άγκελα Μέρκελ και η συλλογική γραφειοκρατία των Βρυξελλών διέλυσαν γρήγορα το σθένος της φαινομενικά τολμηρής κυβέρνησης, η οποία πλέον δεν είχε άλλες επιλογές, παρά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων στην ΕΕ.

Το ρωσικό δημοσίευμα καταλήγει με μια φράση-επίθεση στην Αθήνα, που σίγουρα καθρεπτίζει τις θέσεις του Κρεμλίνου σε μια περίοδο που η χώρας μας έχει μετατραπεί σε "πυρήνα" περιφερειακών εξελίξεων και πεδίο σύγκρουση συμφερόντων μεγάλων δυνάμεων.

"Η κάποτε φιλική, Ορθόδοξη, σχεδόν «αδελφική» Ελλάδα ξαφνικά μετατρέπεται σε σχεδόν ρωσοφοβική Πολωνία. Και ο Γάλλος πρόεδρος, που θεωρείται προστατευόμενος από τις Βρυξέλλες και μαριονέτα των διεθνών χρηματοπιστωτικών κύκλων, ξαφνικά αποδεικνύεται σύμμαχος - όχι μόνο ανά περιστάσεις αλλά στρατηγικός", καταλήγει το ρωσικό άρθρο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...