Αρχείο

«Πόρτα» Ιταλίας σε Τρίπολη: «Δεν σας στέλνουμε όπλα» - LNA: «Aπέχουμε μόλις 6 χλμ. από το κέντρο της πρωτεύουσας»


Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις, καθώς ο Ερντογάν βλέπει πως χάνει το παιχνίδι. Η Τουρκία στέλνει εσπευσμένα αντιπροσωπεία στη Μόσχα λόγω των εξελίξεων στη Λιβύη.

Η Τρίπολη είναι θέμα ωρών να πέσει στα Χέρια του LNA, όπως ανέφερε και ο εκπρόσωπος τύπου της οργάνωσης, καθώς οι δυνάμεις του Χαφτάρ βρίσκονται 6 χιλιόμετρα μακρυά από το κέντρο της πόλης.

Βλέποντας αυτές τις εξελίξεις ο Ερντογάν έστειλε τον υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλσ τη Μόσχα για να συναντηθεί με Ρώσους Αξιωματούχους.

Η τουρκική αντιπροσωπεία θα συζητήσει την πρόθεση της Άγκυρας να αναπτύξει στρατό και να προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη στη Λιβύη μετά την υπογραφή ενός συμφώνου στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών τον προηγούμενο μήνα.  

Το ερώτημα είναι τι θα απαντήσει ο Πούτιν, καθώς στηρίζει τον Χαφτάρ, αλλά από την άλλη έχει μία ισχυρή συμμαχία με τον Ερντογάν. 

Πάντως η Τρίπολη βλέπει πως χάνεται το παιχνίδι και ζητάει όπλα από την Ιταλία για να αντιμετωπίσει τον Χαφτάρ.

Ο κυβερνήτης της Τρίπολης έστειλε επίσημο αίτημα στη Ρώμη, όμως έφαγε... πόρτα, καθώς η Ιταλία πλέον στηρίζει τον LNA. 

Η Ρώμη άλλαξε ευτυχώς για τα ελληνικά συμφέροντα άποψη, καθώς τα δεδομένα και λόγω EastMed αλλάζουν.

Όπως σας αναφέραμε νωρίτερα, έχουμε νέα εξέλιξη  στο ζήτημα της ΑΟΖ με την Ιταλία, καθώς στις 30 Δεκεμβρίου τεχνικό κλιμάκιο του υπουργείου Εξωτερικών θα μεταβεί στη Ρώμη για συζητήσεις με τεχνικό κλιμάκιο του Ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να εξετάσουν την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των δυο χωρών.

Αρχικά θα επικαιροποιηθεί η συμφωνία που είχε υπογραφεί το 1977 και αφορούσε την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο πέλαγος και ακολούθως θα οριστικοποιηθεί η χάραξη και η οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Η ανακήρυξή της μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας αναμένεται να ισχυροποιήσει τη χώρα μας, έναντι του αγώνα που δίδεται προκειμένου να μην ισχύσει το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τη χάραξη θαλασσίων ζωνών που θα έβλαπτε (ενδεχομένως και ανεπανόρθωτα) τα εθνικά μας συμφέροντα εάν τυχόν εφαρμοζόταν με τη διεθνή συγκατάθεση. Προκειμένου να μην συμβεί κάτι τέτοιο, η Αθήνα προβαίνει τώρα σε στρατηγικές συμμαχίες σχεδόν με όλους τους γείτονές της. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η κίνηση των διπλωματών μας λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος.

Μόλις ολοκληρωθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες μεταξύ των κλιμακίων με τη γειτονική Ιταλία, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Ντι Μάιο προκειμένου να μπουν και επίσημα οι υπογραφές. Αυτό αναμένεται να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, μέσα στις αρχές του 2020. 

https://twitter.com/anadoluagency/status/1209058881437089793?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/pentapostagma/status/1209081205813063680?ref_src=twsrc%5Etfw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...