Κόσμος

Στη δημοσιότητα ο χάρτης της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης: «Εξαφάνισαν» το Καστελόριζο - Άγκυρα: «Η Αθήνα συνεργάζεται με τον Χαφτάρ» (upd)


Τον χάρτη με τα όρια της Υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ που συμφώνησαν Τουρκία και Λιβύη δημοσιοποιεί σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών μέσω του λογαριασμού του στο twitter.

O Τσαγατάι Ερτζίγες, αναπληρωτής διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Διμερών Πολιτικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας-Αεροπορίας-Συνόρων του τουρκικού ΥΠΕΞ, δίνει χάρτη στον οποίο απεικονίζεται το σημείο που συμφώνησαν να κηρύξουν ΑΟΖ Τουρκία και Λιβύη, δίπλα ακριβώς από την Κρήτη.

Σύμφωνα με το χάρτη:

Από το σημείο Α έως Β είναι τα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, με βάση την παράνομη συμφωνία που υπογράφηκε το 2011.
Tο σημείο C-D-E αποτελεί την διάμεση γραμμή μεταξύ των δύο ηπειρωτικών χωρών της Τουρκίας με την Αίγυπτο. Εδώ δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά η Τουρκία προβάλλει μόνο τις αξιώσεις της σε περίπτωση διαπραγματεύσεων με την Αίγυπτο.
Και το σημείο E-F είναι τα όρια στα οποία συμφώνησαν Τουρκία και Λιβύη το 2019, δεξιά και νότια της Κρήτης.
Ο υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος, Τσαγατάι Ερτζίγες, ερωτάται μάλιστα από ακόλουθό του στο twitter αν η συμφωνία περιλαμβάνει μόνο αυτό το σημείο και πώς η οριο-γραμμή δεν κατεβαίνει νότια της Κρήτης, όπως έδειχναν άλλοι χάρτες. 
https://twitter.com/CErciyes/status/1201423920936734720?ref_src=twsrc%5Etfw

 
https://twitter.com/veryansintvcom/status/1201437792225636352?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/milliyet/status/1201446157165252608?ref_src=twsrc%5Etfw

Δηλώσεις για Χαφτάρ

 

Σε πανικό βρίσκονται οι Τούρκοι, καθώς βλέπουν πως κάτι κινείται στις σχέσεις Ελλάδας με Χαφτάρ. Μάλιστα όπως ανέφερε πρώτο το Πενταπόσταγμα, πριν λίγες ημέρες έγινε και συνάντηση Ελληνικής αντιπροσωπείας με τον Αξιωματούχο που ζήτησε να ακυρωθεί η συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης.

Τι αναφέρουν τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας:

Σύμφωνα με τη Yenisafask, δυνάμεις του Χαφτάρ, ο οποίος αντιπολιτεύεται την επίσημη κυβέρνηση στην Τρίπολη, τον Οκτώβριο υπέγραψαν στην Αθήνα συμφωνία με την ελληνική LEEAD Consulting Company, προκειμένου να αναλάβει την ανοικοδόμηση της Βεγγάζης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Λιβύης, που ελέγχεται από τα στρατεύματα Χαφτάρ.

Το σχέδιο φέρει το όνομα «Θεμέλιο Σχέδιο για τη Γενική Αστική Ανάπτυξη της Βεγγάζης» και, σύμφωνα με τη «Γενί Σαφάκ», που επικαλείται ως πηγή την ιστοσελίδα «Αλ Μαρσάντ», στη συνάντηση μεταξύ ελληνικής εταιρείας και Λίβυων συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, καθώς και ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Στη συνάντηση αυτή ο Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε ότι η Αθήνα είναι έτοιμη για την επαναλειτουργία του ελληνικού προξενείου στη Βεγγάζη και την αεροπορική και θαλάσσια επανασύνδεση των δύο πόλεων. Στη συνάντηση ήταν επίσης παρόντες και εκπρόσωποι εταιρειών που συνεργάζονται με το ελληνικό αεροδρόμιο και έχουν σχέση με επικοινωνίες και ψηφιακή τεχνολογία.

«Η Ελλάδα που δεν μπόρεσε να χωνέψει τη συμφωνία (με τη Λιβύη), μετά τις τελευταίες εξελίξεις κάλεσε τον πρόεδρο της λεγόμενης βουλής του Χαφτάρ στο Tobruk στην Αθήνα και απείλησε να απελάσει τον πρέσβη της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης», σχολιάζει η τουρκική φιλο-κυβερνητική εφημερίδα.

Προειδοποίηση Έλληνα καθηγητή

«Σχεδόν εμπόλεμη» χαρακτήρισε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο μετά τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις, ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής θεωρίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Μάζης, μιλώντας στην εκπομπή «Ραντάρ» στον Alpha, με τον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο.

«Όσο κι αν ακούγεται κάπως οδυνηρό η κατάσταση με την Τουρκία είναι σχεδόν εμπόλεμη. Διεκδικούνται ευθέως εδάφη της Ελλάδας, θαλάσσιες ζώνες ωμά, και μάλιστα με επίκληση του διεθνούς δικαίου».

«Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, αγνοείται σειρά χερσαίων μαζών, όπως τα Δωδεκάνησα, η Κρήτη…», πρόσθεσε.

«Σε οποιαδήποτε ερμηνεία, είναι εμπόλεμη κατάσταση», υπογράμμισε.

Όπως είπε, η Λιβύη δεν είναι χώρα, αλλά «χώρος» και πρόσθεσε: «Το δράμα από νομικής άποψης είναι ότι η κυβέρνηση της ΛΙβύης είναι αναγνωρισμένη διεθνώς, αν και δεν εξελέγη από τον λαό ούτε ορκίστηκε σε κανένα κοινοβούλιο».

Χαρακτήρισε «εξάμβλωμα» τη λιβυκή κυβέρνηση, ενώ άσκησε σκληρή κριτική στους χειρισμούς της Ελλάδας: «Το πρόβλημα που έχουμε είναι ότι στρουθοκαμηλικά βάζουμε το κεφάλι μας στην άμμο και δεν βλέπουμε την πραγματικότητα. Ήταν μια τακτική που ακολουθήσαμε από την εποχή της εισβολής και κατοχής στη Βόρεια Κύπρο από τουρκικά στρατεύματα, μέχρι σήμερα».

Μίλησε για μια «πολιτική κατευνασμού», την οποία χαρακτηρίζει «λανθασμένη»: «Ορίστε τι απέδωσε. Είναι λανθασμένη πολιτική. Υπάρχει και η πολιτική αποτροπής, μια διαδικασία που έχει φάσεις», τονίζοντας πως είναι διαφορετικά όταν «ο απέναντι διαπιστώνει ότι έχεις αποτρεπτική πολιτική και τη δημοσιοποιείς».

«Όταν κάποιος μιλάει για συνεκμετάλλευση με προηγούμενη επίλυση των θαλασσίων ζωνών, μπορώ να το ακούσω…», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Δένδια, ο οποίος κάλεσε τον Λίβυο πρέσβη στην Αθήνα να φέρει τη συμφωνία, «αλλιώς θα απελαθεί», είπε: «Να καλέσει και τον Τούρκο. Δεν την υπέγραψε μόνος του ο Λίβυος».

Είναι κάτι που ανέφερε και πριν το Πενταπόσταγμα, δεν μπορείς να καλείς μόνο τον Λίβυο για εξηγήσεις, γιατί άφησε στο απυρόβλητο τον Τούρκο ο Έλληνας ΥΠΕΞ;

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ