Υγεία

Τρία βότανα που νικούν το στρες και την ανησυχία

Τρία πολύ γνωστά βότανα θεωρείται ότι έχουν κατευναστική και ηρεμιστική δράση, αλλά σε κάθε περίπτωση εάν σκοπεύετε να νικήσετε το άγχος με φυτικά μέσα καλό είναι να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας

Το αγχολυτικό και καρδιοτονωτικό στο οποίο όλοι έχουμε πρόσβαση

Πολλές θεραπείες με βότανα έχουν δοκιμαστεί με σκοπό την αντιμετώπιση των αγχωδών διαταραχών και του στρες, αλλά περισσότερη έρευνα απαιτείται προκειμένου να αξιολογηθούν τα οφέλη και τα μειονεκτήματα της λήψης τους, όπως επισημαίνει ο Δρ. Brent A. Bauer, καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Mayo. Ας δούμε πόσα γνωρίζουμε για τρία δημοφιλή βότανα και τη δράση τους.

Χαμομήλι: Θεωρείται μαζί με το τίλιο ήπιο βότανο με ηρεμιστική δράση. Μπορείτε να τα συνδυάσετε και μεταξύ τους για να έχετε πιο κατευναστικό αποτέλεσμα – και τα δύο ηρεμούν το στομάχι. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία η μικρής διάρκειας χρήση χαμομηλιού θεωρείται ασφαλής και μπορεί να είναι δραστική στη μείωση των συμπτωμάτων άγχους. Εάν έχετε σκοπό να το λαμβάνετε ωστόσο και παράλληλα παίρνετε αντιπηκτική αγωγή, πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Επίσης λάβετε υπόψη σας ότι μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε όσους έχουν ευαισθησία στην οικογένεια των αστεροειδών φυτών που ανήκει το χαμομήλι.

Βαλεριάνα: εάν το στρες που βιώνετε είναι τόσο έντονο που έχετε φτάσει στο σημείο να ταλαιπωρείστε από αϋπνίες, τότε δοκιμάστε τη βαλεριάνα (η οποία συνδυάζεται και με το τίλιο). Σε ορισμένες μελέτες οι άνθρωποι που λάμβαναν βαλεριάνα ανέφεραν λιγότερη ανησυχία και στρες. Σε άλλες έρευνες ωστόσο οι συμμετέχοντες δεν ανέφεραν κάποιο όφελος. Η βαλεριάνα γενικά θεωρείται ασφαλής στις συνιστώμενες δόσεις, αλλά εφόσον δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία μακροχρόνιων ερευνών δεν συνιστάται λήψης της για περισσότερες από λίγες εβδομάδες συνεχόμενα, εκτός εάν ο γιατρός σας σας έχει συστήσει κάτι διαφορετικό. Μερικές φορές ο πονοκέφαλος και η ναυτία αναφέρονται στις παρενέργειες της λήψης της.

Μελισσόχορτο: Τα ερευνητικά στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να έχει δράση στην μείωση των συμπτωμάτων ανησυχίας, στον εκνευρισμό και την ευερεθιστότητα. Γενικά είναι καλά ανεκτό και θεωρείται ασφαλές για μακροχρόνια χρήση, αλλά μπορεί να προκαλέσει ναυτία και πόνο στην κοιλιά.

Εάν σκέφτεστε να καταφύγετε στη βοτανοθεραπεία για την καταπολέμηση της ανησυχίας και του στρες συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ιδιαίτερα εάν παίρνετε και άλλα φάρμακα. Η αλληλεπίδραση των βοτάνων με ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες.

Εάν η ψυχική σας κατάσταση σας εμποδίζει να επιτελέσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό και να εξετάσετε το ενδεχόμενο την λήψης της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής ή ψυχοθεραπείας για τη βελτίωση των συμπτωμάτων σας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...