Εθνικά θέματα

Το Πεντάγωνο «θωρακίζει» την Κρήτη: Ενισχύεται η άμυνα του νησιού με Σινούκ & αερομεταφερόμενο Τάγμα - Θα στείλει το Anadolou η Άγκυρα στην περιοχή;

Παίρνει μέτρα το Πεντάγωνο ενόψει εξελίξεων στη Λιβύη. Η Ελλάδα όπως φαίνεται δείχνει αποφασισμένη να μην κάνει το ίδιο λάθος όπως στην Κυπριακή ΑΟΖ, όπου πλέον τα τουρκικά γεωτρύπανα και οι φρεγάτες σουλατσάρουν ανενόχλητες. 

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η «μελέτη» των νοτίων- νοτιοανατολικών σύγχρονων προκλήσεων, δεν προβλημάτισε το ναυτικό όπου πήρε απόφαση και ήδη μετακίνησε μονάδες επιφανείας στην Κρήτη.  

Η Άγκυρα όμως παίζοντας το χάρτι των NAVTEX ετοιμάζει τη ναυτική της παρουσία στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης. 

Το σήμα κινδύνου που «χτύπησε» χθες ο αρχηγός ΓΕΝ αναφερόμενος στο γνωστό σχέδιο ναυτικής θωράκισης της Κρήτης απηχεί τον προβληματισμό που υπάρχει στους κόλπους των επιτελείων και του υπουργείου Άμυνας. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί καθηγητές και διεθνολόγοι σε πρόσφατη ενημερωτική συνάντηση εργασίας στο υπουργείο Άμυνας που αφορούσε την ανάλυση του γεωπολιτικού περιβάλλοντος, επεσήμαναν την ανάγκη αποστολής πλοίων στην περιοχή για να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι λόγοι για έξτρα στρατιωτική ενίσχυση της Κρήτης συνοψίζονται στα εξής:

Ο πρώτος λόγος είναι ότι η Τουρκία διευρύνει τις προκλήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κυπριακή ΑΟΖ και το Καστελόριζο αλλά πλέον και νοτίως της Κρήτης. Αυτό είναι πρόδηλο μετά το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης με το οποίο η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι ούτε η Κρήτη έχει υφαλοκρηπίδα.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι επειδή η Μεγαλόνησος λόγω της θέσης της έχει μεγάλη στρατηγική αξία γι΄αυτό και οι Αμερικανοί διατηρούν βάση στη Σούδα. Στρατιωτικές πηγές που επικαλούνται η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» τονίζουν ότι «δεν αποκλείεται η Τουρκία να φέρει στην περιοχή το υπό κατασκευήν ελικοπτεροφόρο της "Αναντολού".

Ο τρίτος λόγος είναι ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνίες με εταιρείες για έρευνες υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης και όταν ξεκινήσουν αυτές οι έρευνες και όταν οριοθετήσει την ΑΟΖ της με γειτονικές χώρες (π.χ Κύπρο, Αίγυπτο) θεωρείται βέβαιο ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην προστασία της και στην επιτήρησή της.

Το νέο σχέδιο:

-Το Πεντάγωνο προσχωρεί σε παρεμβάσεις ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κρήτη.

-Από την αρχή του χρόνου αναμένεται να δραστηριοποιηθεί ένα δεύτερο αερομεταφερόμενο Τάγμα της 5ης Ταξιαρχίας, το 545 που θα έχει εδρεύσει στο Ηράκλειο. 

Η ενίσχυση της Ταξιαρχίας όμως με ένα ακόμη τάγμα επιβάλλει -όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές- τη μόνιμη παρουσία στο νησί ελικοπτέρων Σινούκ.

-Επιπλέον βέβαιο θεωρείται ότι σημαντικό ρόλο επιτήρησης της ευρύτερης περιοχής γύρω από την Κρήτη θα έχουν και τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας ΠΝ Ρ-3 Orion. Τα τέσσερα αεροπλάνα αναβαθμίζονται στην ΕΑΒ και θα είναι διαθέσιμα το 2022, 2023.

Την ίδια ώρα το Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζει να ενισχύσει άμεσα με drones όλα τα πολεμικά πλοία του Ελληνικού Στόλου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ