Τεχνολογία

Το μεγαλύτερο ορυχείο bitcoin της Ρωσίας κάνει το νερό… χρήμα!

Το Bitriver, το μεγαλύτερο data center στην πρώην Σοβιετική Ένωση, άνοιξε μόλις πριν από ένα χρόνο, αλλά έχει ήδη κερδίσει πελάτες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Κίνας. Οι περισσότεροι από αυτούς εξορύσσουν bitcoin.

Η εταιρεία ενοικιάζει ένα κτήριο κοντά στο εργοστάσιο αλουμινίου της πόλης Μπρατσκ. Το μεγαλύτερο χυτήριο αλουμινίου στον κόσμο κατασκευάστηκε από την ΕΣΣΔ τη δεκαετία του 1960 μαζί με το κοντινό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, καθώς η ενέργεια αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο κόστος στη χύτευση του αλουμινίου.

Εκτός από την παροχή ενέργειας, ένα άλλο στοιχείο που καθιστά την Μπρατσκ ιδανικό μέρος για κρυπτονομίσματα είναι το κλίμα της Σιβηρίας με τους μεγάλους και κρύους χειμώνες. Οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι καλές για τον εξοπλισμό του data center.

Η ομάδα του δισεκατομμυριούχου Όλεγκ Ντεριπάσκα σκέφτηκε την ιδέα της κατασκευής του κέντρου δεδομένων στην Μπρατσκ πριν από περίπου πέντε χρόνια. Στην En+ Group και τη μονάδα της United Co Rusal, που ο επιχειρηματίας στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις ήλεγχε παλιότερα, ανήκουν άλλωστε τόσο το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο όσο και το εργοστάσιο αλουμινίου της Μπρατσκ.

Αν και η ρωσική νομοθεσία δεν αναγνωρίζει την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, η Bitriver δεν ασχολείται η ίδια με την εξόρυξη και παρέχει μόνο εξοπλισμό στο data center και τεχνικές υπηρεσίες, πράγμα που σημαίνει ότι η επιχείρησή της είναι νόμιμη.

Οι εταιρείες του Ντεριπάσκα πέρασαν σχεδόν 10 μήνες υπό κυρώσεις προτού καταλήξει σε συμφωνία με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών για να περιορίσει τον έλεγχό του. Οι κυρώσεις ήρθησαν τον Ιανουάριο. Οι κυρώσεις στην En+ που παραμένουν θα μπορούσαν όμως να προκαλέσουν προβλήματα για αυτούς που εξορύσσουν κρυπτονομίσματα.

Η En+ παρέχει έως και 100 μεγαβάτ ενέργειας στην Bitriver ετησίως προκειμένου να διαφοροποιήσει την πελατειακή βάση της και να διοχετεύσει με κέρδος το πλεόνασμα ενέργειας που παράγει. Η φτηνή και σταθερή όμως ενέργεια αποτελεί βασικό συστατικό για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Και θα ήταν επικίνδυνο να εκλείψει…

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...