Αφρική

Προχωράει στην Τρίπολη ο Χαφτάρ: O LNA "καθαρίζει" σπίτια με ρωσική υποστήριξη - Μεταφέρθηκε στον "αστικό ιστό" η σύγκρουση

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Mohamed Taher Siala, σε μια δραματική προειδοποίηση ανέφερε ότι ο στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ αναμένεται να καταλάβει την Τρίπολη σε μικρό χρονικό διατημα ενώ τόνισε ότι η πόλη βομβαρδίζεται ανηλεώς.

Ο ίδιος εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ότι η συνεχιζόμενη κλιμάκωση στη Λιβύη οφείλεται στην “γενναία” στήριξη των Ρώσων μισθοφόρων στον Χάφταρ, ενώ ήδη χιλιάδες άμαχοι μετακινούνται ως πρόσφυγες στις ευρωπαϊκές ακτές.

https://twitter.com/200_zoka/status/1204167349051514881

"Νομίζω ότι η Λιβύη έχει στρατηγική σημασία για τη Ρωσία. Θέλουν να ελέγχουν τα εδάφη μας και ίσως υλοποιούν μια στρατηγική που δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτή τη στιγμή και γι 'αυτό και η τακτική τους αφορά τη χρήση μισθοφόρων μόνο", συνέχισε ο Λίβυος ΥΠΕΞ του Σαράζ.

Από την πλευρά του, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη Ghassan Salamé δήλωσε ότι η «ρωσική υποστήριξη» προς στις δυνάμεις του Χάφταρ εντείνει τις επιθέσεις στην Τρίπολη τις τελευταίες ημέρες, προειδοποιώντας παράλληλα για «λουτρό αίματος».

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, που ονομάζονται "μισθοφόροι", συνέβαλαν στην αλλαγή της στρατηγικής ισορροπίας, επισημαίνοντας ότι "από τότε που οι Ρώσοι εντάχθηκαν στις δυνάμεις του Χάφταρ, η επίθεση στην Τρίπολη ανάκτησε την ζωηράδα της".

"Τις τελευταίες δέκα μέρες, ο πόλεμος μεταφέρθηκε στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας. Δεν αποκλείω τη δυνατότητα ενός νέου αδιεξόδου ή συντριπτικής προόδου", συνέχισε ο Σαλαμέ, τονίζοντας ότι" εάν συνεχιστεί αυτό, θα υπάρξουν περισσότερα θύματα, περισσότεροι εκτοπισμένοι και περισσότερος πόνος".

Ο ίδιος δεν απέκλεισε ότι η ξαφνική είσοδος των δυνάμεων του Χαφτάρ στην Τρίπολη θα εμπόδιζε τις προσπάθειες προετοιμασίας για τη Διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Πρόσθεσε ότι "θα υπάρξει σύντομα μια τρομερή κατάσταση μάχης στους δρόμους με απερίγραπτες σφαγές και καταστροφή του αστικού ιστού. Επομένως, είναι απαραίτητο να επιταχύνουμε τα πράγματα. Η μέθοδος του διαλόγου πρέπει να επιβληθεί αμέσως για να σταματήσει ο πόλεμος”.

"Αυτές τις ώρες, οι μάχες έχουν ενταθεί με αρκετές αεροπορικές επιδρομές στην πρωτεύουσα της Λιβύης. Ο Χαφτάρ προχωράει συνεχώς", ανέφερε ο Salame.

Η Μόσχα για να μην επιτρέψει στους Τούρκους να αποβιβαστούν στην Λιβύη, επιτάχυνε τις εξελίξεις για να τελειώνει το θέμα μια ώρα αρχύτερα, μιας και ήδη ρωσικές εταιρείες ξεκίνησαν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες, ενώ το σημερινό ταξίδι του Λαβρόφ στις ΗΠΑ εμπεριείχε σαφώς και το θέμα της Λιβύης με τον διαμοιρασμό των κοιτασμάτων από τις μεγάλες δυνάμεις, ΗΠΑ και Ρωσία.

Η Γερμανία την ίδια στιγμή, προετοιμάζει εδώ και εβδομάδες μια διάσκεψη για τη Λιβύη, η οποία συγκεντρώνει την προσοχή της διεθνούς σκηνής στο πεδίο αυτό, για να συζητηθεί μια πολιτική λύση και να τεθεί τέλος στη σύγκρουση στη χώρα,. Το συνέδριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου ή στις αρχές του επόμενου έτους, αλλά αν όλα πάνε καλά και ο Χαφτάρ πάρει την πόλη με το ελληνικό όνομα, δεν νομίζουμε ότι θα έχει νόημα καμία διάκσεψη.

https://twitter.com/MElmalehLNA/status/1204532513525436416

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...