Ελληνοτουρκικά

Προκλητικότητα από Έβρο μέχρι Κάλυμνο: Παρενόχληση ψαρά από τουρκικό σκάφος - Καταγγελίες για τουρκικά πυρά στο Δέλτα Έβρου

Να απομακρυνθεί από ελληνικά χωρικά ύδατα -με το πρόσχημα ότι βρίσκεται σε τουρκικά- ζήτησε το πλήρωμα φουσκωτού της τουρκικής ακτοφυλακής από Έλληνα ψαρά στην Κάλυμνο. Το περιστατικό συνέβη, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί της Κυριακής στις 11.30 και ενώ ο ψαράς βρισκόταν με το σκάφος του στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Καλολίμνου. Παράλληλα, καταγγελίες για πυροβολισμούς στο Έβρο από την τουρκική πλευρά, έγιναν από ψαράδες και κυνηγούς στην περιοχή.

Στη συνέχεια το φουσκωτό απομακρύνθηκε προς τις τουρκικές ακτές. Ο αλιέας κατήγγειλε το περιστατικό στο λιμεναρχείο Καλύμνου ενώ για την υπόθεση ενημερώθηκε και το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή.

Σημειώνεται πως αυτή τη περίοδο κάθε χρόνο στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή είναι σε εξέλιξη η επονομαζόμενη «ναυμαχία» ή «μάχη της τσιπούρας», με τα στελέχη της τουρκικής ακτοφυλακής να βρίσκονται στο σημείο προκειμένου να προστατεύουν τους Τούρκους ψαράδες, ενώ δεν έχουν λείψει και τα επεισόδια μεταξύ Τούρκων λιμενικών και Ελλήνων ψαράδων στην περιοχή των Ιμίων.

Αξιωματικοί του Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ. σημείωναν πάντως πως μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί παραβίαση των θαλασσίων συνόρων από Τούρκους ψαράδες -όπως συνέβαινε άλλες χρονιές κοντά στο Φαρμακονήσι ή το Αγαθονήσι- και ότι επικρατεί ηρεμία.

https://youtu.be/5eKpxBP5gV4

Παράλληλα, καταγγελίες ότι τα τελευταία βράδια πέφτουν πυροβολισμοί από την τουρκική πλευρά στο Δέλτα του Έβρου κάνουν κυνηγοί και ψαράδες που μένουν στις γνωστές καλύβες της περιοχής και δραστηριοποιούνται εκεί.

Μιλώντας στην ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου “Αινήσιο Δέλτα” Αθανάσιος Καμηλάρης τόνισε πως ο ίδιος και συνάδελφοι του ακούνε ριπές από αυτόματα τις πρώτες πρωινές ώρες και αυτό τους ανησυχεί και αποφεύγουν να πλησιάσουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ο ίδιος απέδωσε τους πυροβολισμούς σε Τούρκους στρατιώτες ή αστυνομικούς, οι οποίοι θέλουν να… πιέσουν με αυτό τον τρόπο τους λαθρομετανάστες προκειμένου να περάσουν γρήγορα από την τουρκική πλευρά μέσω του ποταμού Έβρου στην Ελλάδα.

https://www.youtube.com/watch?v=XAJk5bQxzws&feature=emb_title

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ