Εκκλησία

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επιζητάει το ρωσικό ποίμνιο και η ουκρανική εκκλησία του χάνει το δικό της

Στο Ι.Βατοπαιδινό Μετόχι του Αγίου Ανδρέου στον Γαλατά χοροστάτησε χθες, 13 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία τιμάται, με το Ιουλιανό ημερολόγιο, η μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου και πανηγυρίζει η ρωσόφωνη παροικία της Πόλεως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Η προσπάθειά του να φέρει κοντά του το ρωσικό ποίμνιο ήταν κάτι παραπάνω από προφανής με δεδομένη την κρίση Φαναρίου-Μόσχας.

Απευθυνόμενος στους πολυάριθμους πιστούς επισήμανε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν κάνει διάκριση μεταξύ Ρώσων, Ελλήνων και λοιπών εθνικοτήτων, διότι αυτό που προέχει είναι η κοινή ορθόδοξος πίστη. Αναφέρθηκε μάλιστα στην πρόσφατη απόφαση του Πατριαρχείου να κατατάξει στο αγιολόγιο της Εκκλησίας τον Άγιο Σωφρόνιο Σαχάρωφ, κτήτορα της Μονής του Essex Μ.Βρετανίας, ο οποίος ήταν ρωσικής καταγωγής, αλλά και μερικούς μήνες νωρίτερα, τον Άγιο Λουκά τον Ιατρό, Αρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλεως Κριμαίας.

“Για μας ισχύει αυτό που είπε ο Απόστολος Παύλος, “Ουκ ένι Ιουδαίος ουδέ Έλλην, ουκ ένι δούλος ουδέ ελεύθερος, ουκ ένι άρσεν και θήλυ”, όλοι είμαστε εν “εν Χριστώ Ιησού”.

Ο Πατριάρχης εξέφρασε την χαρά του που και εφέτος, ανήμερα της εορτής του Αγίου Ανδρέου, βρέθηκε ανάμεσα στα μέλη της ρωσόφωνης παροικίας της Πόλεως για να συνεορτάσει μαζί τους τη μνήμη του Πρωτοκλήτου μαθητού του Κυρίου, Ιδρυτού της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, και εφόρου του πανηγυρίζοντος Ι.Μετοχίου.

“Αισθάνομαι τη χαρά την οποία αισθάνεται κάθε πατέρας όταν συναντά τα παιδιά του, όταν βρίσκεται με την οικογένειά του”.

“Αιμορραγία” πιστών στην νέα εκκλησία

Κι ενώ ο Βαρθολομαίος επιζητάει το ρωσικό ποίμνιο, η νέα ουκρανική εκκλησία του χάνει συστηματικά το δικό της.

Ο διευθυντής τύπου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτης Αντώνιος δήλωσε σε συνέντευξή του στο Vesti:

"Ας αρχίσουμε αναλύοντας την κατάσταση που έχει αναπτυχθεί στην παγκόσμια Ορθοδοξία. Παρά την αναγνώριση της "PCU" από τις δύο Τοπικές Εκκλησίες, η θέση του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως έγινε πιο περίπλοκη. Αν νωρίτερα, σε πανορθόδοξο επίπεδο, υπήρχε ελπίδα για μια λύση στην κρίση με την εξεύρεση συμβιβασμού με το Φανάρι, τώρα μετά τις αποφάσεις του Πατριάρχη Θεόδωρου και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, κατέστη σαφές σε όλους ότι το πρόβλημα επιδεινώθηκε. Ως αποτέλεσμα, ο επικεφαλής του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων πρότεινε να πραγματοποιηθεί συνάντηση των Προκαθημένων των Εκκλησιών για να εξεταστεί η σημερινή κατάσταση, η οποία απειλεί την Ορθοδοξία με παγκόσμια διάσπαση.

Είναι σαφές ότι μια τέτοια πρωτοβουλία είναι απαράδεκτη για το Φανάρι. Και όχι μόνο επειδή η Κωνσταντινούπολη δεν θα μπορέσει να ελέγξει τη διαδικασία προετοιμασίας και διεξαγωγής της συνάντησης, αλλά και ως αποτέλεσμα αυτού, το λόμπι για τις τελικές αποφάσεις που χρειάζεται. Ένας πολύ πιο σοβαρός φόβος είναι η πιθανότητα να συζητηθεί στην Ιορδανία όχι τόσο το πρόβλημα της αυτοκεφαλίας για την Ουκρανία, αλλά γενικά η επιθυμία του Πατριάρχου Βαρθολομαίου να γίνει ο «Ανατολικός Πάπας» παραβιάζοντας την αρχή της συνοδικότητας και εξασφαλίζοντας το κύριο κέντρο όλης της Ορθοδοξίας για το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης. Με μια τέτοια εξέλιξη των γεγονότων, το Φανάρι μπορεί να αντιμετωπίσει πολύ δυσάρεστες συνέπειες", δήλωσε ο Ουκρανός Επίσκοπος.

Ο Μητροπολίτης Αντώνιος τόνισε ότι «για να αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο για την Κωνσταντινούπολη, δεν αρκεί να προσποιούμαστε ότι η Πανορθόδοξη Διάσκεψη στην Ιορδανία δεν θα έχει σημασία. Χρειάζεται πιο σοβαρά επιχειρήματα που θα καθιστούσαν ακατάλληλη τη διεξαγωγή του εν λόγω γεγονότος.

Και εδώ και πάλι, το έργο της εξασφάλισης της απορρόφησης του UOC (κανονική ουκρανική εκκλησία) ή τουλάχιστον της μερίδας του λέοντος των πιστών του από τις δυνάμεις του "PCU" έρχεται στο προσκήνιο και πάλι.

"Η επιτυχία σε αυτό το θέμα θα επέτρεπε στην Κωνσταντινούπολη να διακηρύξει στην πράξη ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ορθοδόξων πιστών στην Ουκρανία υποστήριξε την χορηγούμενη αυτοκεφαλά. Και ότι δεν ήταν η νομιμοποίηση του σχίσματος που συνέβη, αλλά μάλλον η «πολυαναμενόμενη ενοποίηση» της Ουκρανικής Ορθοδοξίας στο πλαίσιο της νέας «αυτοκέφαλης τοπικής εκκλησίας». Και τότε οι τυχόν αξιώσεις προς τον Φανάρι από άλλες Εκκλησίες δεν δικαιολογούνται πλέον και επομένως η πραγματοποίηση συνάντησης στο Αμμάν είναι άσκοπη. Το μόνο που μένει είναι να αναγνωρίσει ο καθένας την ορθότητα της πολιτικής του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για το ζήτημα της παρεμβολής στις ουκρανικές εκκλησιαστικές υποθέσεις και, συνεπώς, να εισέλθει στην ευχαριστιακή κοινωνία με την «PCU». Όπως βλέπουμε, η ουσία του αντίστοιχου σχεδίου είναι πολύ απλή και κατανοητή. Ωστόσο, πρέπει να εφαρμοστεί στην πράξη. Και εδώ, ο "αντι-εκκλησιαστικός" νόμος, στον οποίο αναφέρονται οι αντίπαλοι του UOC, απαιτώντας την μετονομασία του, μπορεί να έρθει σε βοήθεια του Φαναρίου ", ανέφερε.

Ο Μητροπολίτης Αντώνιος ανακοίνωσε πως με βάση τον νέο νόμο που απαιτεί να αλλάξει όνομα το UOC “12 χιλιάδες των ενοριών μας πρέπει να υποβληθούν στην απαραίτητη νέα εγγραφή”.

"Πράγματι, όπως δείχνουν ορισμένοι εμπειρογνώμονες, δεν χρειάζονται πολλά γι 'αυτό. Απλά πρέπει να στερήσουμε το επίσημο όνομα και να το δώσουμε στην "PCU" . Και ήδη το νέο "UOC" θα δηλώσει τα δικαιώματά του στην ιδιοκτησία μας σύμφωνα με την αρχή” δήλωσε.

Ο Μητροπολίτης Αντώνιος ανέλυσε στοιχεία από δημοσκοπήσεις.

"Δυστυχώς, πρέπει να ομολογήσω ότι μπορούν να προσπαθήσουν να εφαρμόσουν ένα τέτοιο σενάριο. Επιπλέον, η ίδια η "PCU" ενδιαφέρεται ζωηρά να αναπληρώσει τις τάξεις της. Πράγματι, με βάση μερικές κοινωνιολογικές μελέτες, αυτή η οργάνωση έχασε περισσότερο από το 50 % των ενοριών της σε λιγότερο από ένα χρόνο. Αυτό μπορεί εύκολα να επαληθευτεί συγκρίνοντας τα στοιχεία των δύο δημοσκοπήσεων. Το πρώτο, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2019 από το Κέντρο Razumkov, το Κέντρο Κοινωνικών και Εμπορικών Ερευνών Sotsis, καθώς και το KIIS, ισχυρίστηκε ότι 43,9% Ουκρανοί πολίτες που θεωρούν τους εαυτούς τους Ορθόδοξους θεωρούνταν ποίμνιο της «PCU». Αντιθέτως, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Razumkov "Το Κράτος και η Εκκλησία στην Ουκρανία-2019: Αποτελέσματα της Χρονιάς και οι Προοπτικές για την Ανάπτυξη των Σχέσεων", μόνο το 20,3% των Ουκρανών που θεωρούν τους Ορθόδοξους αναφέρθηκαν ως πιστοί"PCU".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...