Κόσμος

Ο "κύβος ερρίφθη": Σε δύο εβδομάδες Τούρκοι βατραχάνθρωποι και πεζοναύτες στη Λιβύη - Πολεμική πρωτοχρονιά για την Α. Μεσόγειο

Είναι οριστικό πλέον. Η Τουρκία ενισχύει τις ήδη υπάρχουσες δυνάμεις της στη Λιβύη, με τη μεταφορά σκαφών υποβρύχιων καταστροφών με κομάντο, καθώς και πεζοναύτες, μετά από το αίτημα του φιλότουρκου ηγέτη της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, Φαγέζ αλ Σάραζ.

Οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου ετοιμάζονται για τα χειρότερα πλέον, καθώς η κλιμάκωση την οποία επιδιώκει η Άγκυρα μοιάζει να είναι μη αναστρέψιμη. Ελλάδα, Αίγυπτος, Κύπρος και Ισραήλ στοχοποιούνται συνεχώς από το τουρκικό καθεστώς, και όλα δείχνουν πως με το νέο χρόνο τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα.

Το μνημόνιο που υπογράφηκε πρόσφατα ανάμεσα στην Τουρκία και την Λιβύη, ειδικά το σκέλος που αφορά στην στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, απειλεί να κλιμακώσει την ένταση σε ολόκληρη την ανατ. Μεσόγειο, αφού η Τουρκία κατοχυρώνει δικαίωμα επέμβασης στην Λιβύη, αν της ζητηθεί, και διαρκούς στρατιωτικής παρουσίας, ακριβώς κάτω από την Κρήτη.

Στην συμφωνία της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης προβλέπεται όπως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αναλάβουν ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και εξοπλισμού της αστυνομίας και του στρατού, που πρόσκειται στην αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση Σάραζ, με την αποστολή μίας Δύναμης Άμεσης Κρούσης.

Μετά την συμφωνία να οριστεί -σε διπλωματικό επίπεδο- η ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης στην ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα φαίνεται να προετοιμάζει μία νέα κίνηση-έκπληξη στην Λιβύη.

Έπειτα από την απρογραμμάτιστη συνάντηση Ερντογάν–Σάραζ στην Κωνσταντινούπολη στις 15 Δεκεμβρίου, ο τουρκικός στρατός έλαβε εντολές να αρχίσει τις προετοιμασίες για αποστολή στρατευμάτων στην Λιβύη. Η τουρκική κυβέρνηση έχει δώσει δηλαδή ήδη το «πράσινο φως» στο στρατό να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αποστολή πλοίων και αεροσκαφών στην Τρίπολη.

Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές στην Άγκυρα, θα αποσταλούν 2 ή 3 σκάφη υποβρύχιων καταστροφών με κομάντο, καθώς επίσης και 100 Τούρκοι πεζοναύτες. Η ανάπτυξη των πρώτων αυτών μονάδων έχει προγραμματιστεί να γίνει σε 2 εβδομάδες, δηλαδή αρχές του 2020, και ως στόχο τους θα έχουν την εκπαίδευση των Λίβυων της κυβέρνησης Σάραζ, χωρίς ωστόσο η αποστολή τους προς το παρόν να λαμβάνει μάχιμο χαρακτήρα.

Η Άγκυρα εξετάζει ακόμη την αποστολή ανδρών που υπηρετούν σε ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες, όπως η Sadat. Κάτι αντίστοιχο που έχει κάνει και η Ρωσία με την αποστολή της ομάδας Wagner.

Επιπλέον, το σχέδιο είναι να συσταθεί κι ένα κοινό τμήμα άμυνας και ασφάλειας, το οποίο πιθανότατα θα αποτελέσει την νομική βάση για μία περαιτέρω πιθανή ανάπτυξη στρατευμάτων της Τουρκίας στην Λιβύη.

Η συμφωνία επίσης προβλέπει την ανταλλαγή πληροφοριών καθώς και τη διεξαγωγή κοινών περιπολιών και ελέγχων εντός των θαλασσίων ζωνών που παράνομα έχουν καθορίσει παράνομα οι δύο χώρες. Η Τουρκία έχει συμφωνήσει να καλύψει όλα τα έξοδα για την υλοποίηση της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Λιβύη.

Στη Λιβύη, αυτή την στιγμή η Τουρκία, διαθέτει τεθωρακισμένα Kirpi II 4x4 που έστειλε με το σημαίας Μολδαβίας πλοίο Giurgiulesti από το λιμάνι της Σαμψούντας στην Τρίπολη τον περασμένο Απρίλιο, καθώς επίσης και οχήματα Vuran για την κάλυψη των αναγκών του πιστού στην κυβέρνηση Σάραζ στρατού. Παράλληλα, η Τουρκία, περίπου την ίδια περίοδο, έστειλε στο στρατό της κυβέρνησης Σάραζ και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ