Κόσμος

Ξεσκεπάζονται τα αντι-ΝΑΤΟϊκά σχέδια της Άγκυρας: Οι S-400 αναγνωρίζουν ως "φίλους" δυτικά αεροσκάφη - Εντολή Ερντογάν να αλλάξουν τα συστήματα IFF

Πολλά συμπεράσματα εξήγαγε η τουρκική στρατιωτική ηγεσία μετά την πρόσφατη δοκιμή στην πράξη των ρωσικών συστημάτων S-400, τα οποία όπως αποκαλύπτεται για μία ακόμη φορά, αγοράστηκαν ως “αντίδοτο” σε πιθανή επίθεση της δύσης κατά του Ερντογάν και της κυβέρνησης του, αναφέρει ρωσικό ΜΜΕ με εξειδίκευση σε θέματα άμυνας.

Ο λόγος αφορά το σύστημα αναγνώρισης “φίλου -εχθρού” (IFF) στα ραντάρ των πυραύλων S-400, το οποίο δεν ικανοποιεί τον σουλτάνο Ερντογάν, διότι (άκουσον-άκουσον) αναγνωρίζει ως “φιλικά “ όλα τα νατοϊκά αεροσκάφη, κάτι το οποίο δεν επιθυμεί με τίποτα η τουρκική πλευρά.

Ο λόγος αφορά το γεγονός πλέον ότι οι ρωσικοί S-400 αφορούν “προσωπικό οπλικό σύστημα” του Ερντογάν και του καθεστώτος του, το οποίο φοβάται όπως φαίνεται σύμφωνα με ειδικούς, μόνο τα ισραηλινά και αμερικανικά αεροσκάφη F-35, F-35, F-16 κλπ.

Στο εγγύς μέλλον, όλα τα συστήματα αναγνώρισης “φίλου -εχθρού” στα ραντάρ των S-400 θα αντικατασταθούν πλήρως από τουρκικά αντίστοιχα συστήματα.

"Η Τουρκία παρέλαβε από τη Ρωσία την πρώτη συστοιχία αντιεροπορικών συστημάτων πυραύλων S-400 Triumph (συστήματα αεράμυνας) με ρωσικό σύστημα αναγνώρισης στόχων στο ραντάρ (NRZ), το οποίο με εντολή του Τούρκου προέδρου θα αντικατασταθεί από ένα τουρκικό", αναφέρει το ρωσικό άρθρο.

Αμερικανικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι το ρωσικό σύστημα NRH είναι συμβατό με τα πρότυπα του NATO (STANAG 4193) και τον icao, αλλά όχι με τον Τούρκο πρόεδρο και τις επιθυμίες του να διασφαλιστεί η ακεραιότητα του από πιθανή... επίθεση της δύσης κατά του ίδιου.

Σύμφωνα με άρθρο μας, υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα η Τουρκία διεξήγαγε σειρά δοκιμών των ρωσικών συστημάτων S-400 στην περιφέρεια της Άγκυρας. Η άσκηση συμπεριελάμβανε αεροσκάφη US F-16 Fighting Falcon που πετούσαν χαμηλά καθώς τα ρωσικά αμυντικά συστήματα σάρωναν τον εναέριο χώρο.

Οι δοκιμές έγιναν την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες εμμένουν να προτρέπουν την Τουρκία να εγκαταλείψει τους S-400s «καταστρέφοντας τους, επιστρέφοντας τους ή με το να τους ξεφορτωθεί με κάποιο τρόπο». Οι εκκλήσεις των ΗΠΑ έρχονται με την αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας στο διεθνές πρόγραμμα των F-35.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προειδοποιήσει πως θα απομακρύνουν εντελώς την Τουρκία από το πρόγραμμα και θα επιβάλουν κυρώσεις στη χώρα, εκτός αν η Άγκυρα αποχωρήσει από τη συμφωνία για τους S-400 τους οποίους η Ουάσιγκτον θεωρεί ασυμβίβαστους με την άμυνα του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη συμφωνία, λέγοντας ότι είναι απαραίτητη για την άμυνα της και σε καμία περίπτωση δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του ΝΑΤΟ.

Οι ειδικοί όμως δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ότι εάν η Ουάσιγκτον συνεχίσει να αρνείται να πουλήσει αεροσκάφη F-35 και πυραύλους Patriot στην Τουρκία, η Άγκυρα μπορεί πράγματι να αποκτήσει και άλλη παρτίδα συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 Triumph από τη Ρωσία.

Αυτά όμως είναι εικασίες που έχουν στόχο να απροσανατολίσουν την κοινή γνώμη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, διότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, γνωρίζει ότι με την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του και τον επεκτατισμό του, τώρα και σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, έχει προκαλέσει την οργή όλων των υπόγειων κέντρων εξουσίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και αν συνεχίσει  σε αυτόν τον δρόμο, αργά ή γρήγορα θα πάθει ότι ο Σαντάμ στο Ιράκ και η Τουρκία, θα πάθει ότι έπαθε η ενωμένη Γιουγκοσλαβία το 1991, και αυτό είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πλέον.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ