Κόσμος

Toυρκικοί S-400 «λόκαραν'' F-16 - Σενάριο πολεμικής ενέργειας εξέτασαν οι ΤΕΔ - Η Άγκυρα μπλόκαρε σχέδιο του ΝΑΤΟ για Βαλτική

Η Τουρκία προμηθεύτηκε φέτος τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400 μετά τη σχετική συμφωνία που υπεγράφη το 2017 με τη Μόσχα, και όπως αποκάλυψε χθες το Πενταπόσταγμα, πραγματοποιήθηκαν και οι πρώτες δοκιμές στα ραντάρ του ρωσικού συστήματος.

Το νέο στοιχείο που έρχεται στη δημοσιότητα, αν και κάτι αναμενόμενο, προκαλεί ανησυχία στα επιτελεία, καθώς στις τουρκικές ασκήσεις του τελευταίου διήμερου, οι S-400 λόκαραν μαχητικά αεροσκάφη F-16 και φαίνεται πως εξέταζαν ενδεχόμενα πολεμικής ενέργειας.

Αυτό επιβεβαιώνει μερικώς το χθεσινό μας δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο οι Τούρκοι κομάντο στη Συρία βρίσονται σε εντατική προετοιμασία για επιχειρήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ενώ πλήρως λειτουργικά αναμένεται να είναι οι ρωσικοί S-400 έως τον Απρίλιο του 2020 ενώ η Άγκυρα δεν απέκλεισε την πιθανότητα αγοράς μιας επιπλέον παρτίδας S-400s στο μέλλον.

Η Τουρκία διεξήγαγε σειρά δοκιμών των ρωσικών S-400 στην περιφέρεια της Άγκυρας τη Δευτέρα και την Τρίτη, σύμφωνα με το πρακτορείο İhlas. Η άσκηση συμπεριελάμβανε αεροσκάφη US F-16 Fighting Falcon που πετούσαν χαμηλά καθώς τα ρωσικά αμυντικά συστήματα σάρωναν τον εναέριο χώρο.

Οι δοκιμές έγιναν την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες εμμένουν να προτρέπουν την Τουρκία να εγκαταλείψει τους S-400s «καταστρέφοντας τους, επιστρέφοντας τους ή με το να τους ξεφορτωθεί με κάποιο τρόπο». Οι εκκλήσεις των ΗΠΑ έρχονται με την αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας στο διεθνές πρόγραμμα των F-35.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προειδοποιήσει πως θα απομακρύνουν εντελώς την Τουρκία από το πρόγραμμα και θα επιβάλουν κυρώσεις στη χώρα, εκτός αν η Άγκυρα αποχωρήσει από τη συμφωνία για τους S-400 τους οποίους η Ουάσιγκτον θεωρεί ασυμβίβαστους με την άμυνα του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη συμφωνία, λέγοντας ότι είναι απαραίτητη για την άμυνα της και σε καμία περίπτωση δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του ΝΑΤΟ.

https://www.youtube.com/watch?v=fOzeuaxgV-A&feature=emb_title

"ΜΠΛΟΚΟ" ΑΓΚΥΡΑΣ ΣΕ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΛΤΙΚΗ

Η Τουρκία αρνείται να στηρίξει ένα αμυντικό σχέδιο του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία μέχρις ότου η βορειοατλαντική συμμαχία προσφέρει στην Άγκυρα περισσότερη πολιτική στήριξη στην μάχη της ενάντια στους Σύρους Κούρδους μαχητές της πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη βόρεια Συρία, δήλωσαν τέσσερις ανώτερες νατοϊκές πηγές σύμφωνα με το Reuters.

Η Άγκυρα είπε στον απεσταλμένο της στο ΝΑΤΟ να μην υπογράψει το σχέδιο και ακολουθεί σκληρή στάση σε συναντήσεις και ιδιωτικές συζητήσεις, απαιτώντας από τη συμμαχία να αναγνωρίσει ως τρομοκράτες τους μαχητές των YPG με επίσημη διατύπωση, τονίζουν οι πηγές. Η αντιπροσωπεία της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλιο. Τα τουρκικά υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών επίσης δεν απάντησαν σε αίτημα για να σχολιάσουν.

Η διένεξη, που σημειώνεται πριν τη διεξαγωγή της 70ής επετειακής συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα, αποτελεί μια ένδειξη των διαιρέσεων μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον για την τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία ενάντια στις YPG, που θεωρούνται από την Τουρκία τρομοκρατική οργάνωση με συνδέσμους με το PKK.

Οι απεσταλμένοι του ΝΑΤΟ επιδιώκουν επίσημη έγκριση όλων των 29 κρατών μελών για το στρατιωτικό σχέδιο άμυνας της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας απέναντι στο ενδεχόμενο μιας ρωσικής επίθεσης.Χωρίς την έγκριση της Τουρκίας, θα είναι πιο δύσκολο για το ΝΑΤΟ να αναπτύσσει ταχέως τις αμυντικές του δυνάμεις στην Βαλτική και την Πολωνία.

«(Οι Τούρκοι) παίρνουν ομήρους τους ανατολικούς Ευρωπαίους, εμποδίζοντας την έγκριση αυτού του στρατιωτικού σχεδίου, μέχρι να λάβουν παραχωρήσεις», δήλωσε μία από τις διπλωματικές πηγές στο Reuters.

Μια δεύτερη πηγή δήλωσε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας προκαλεί «αναστάτωση», καθώς το ΝΑΤΟ προσπαθεί να δείξει ενωμένο εν μέσω του σκεπτικισμού που εκφράζει ο Αμερικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για τη συμμαχία και έπειτα από τη δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι «αυτό που ζούμε είναι ο κλινικός θάνατος του ΝΑΤΟ». Ερωτηθείσα για το ζήτημα, η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου τόνισε πως: «Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να υπερασπίζεται όλους τους συμμάχους. Η δέσμευση του ΝΑΤΟ στην ασφάλεια όλων των συμμάχων είναι ακλόνητη».

Η Τουρκία εξαπέλυσε τη στρατιωτική της επίθεση στη βόρεια Συρία έπειτα από την απόφαση του προέδρου Τραμπ να αποσύρει 1.000 Αμερικανούς στρατιώτες από την περιοχή τον περασμένο μήνα. Οι νατοϊκοί σύμμαχοι της Άγκυρας εκφράζουν φόβους ότι η εισβολή του τουρκικού στρατού θα υπονομεύσει την μάχη εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Το σχέδιο για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, που καταρτίστηκε κατόπιν αιτήματός τους μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, δεν έχει άμεση επίπτωση στη στρατηγική της Τουρκίας στη Συρία, αλλά εγείρει ζητήματα ασφάλειας σε όλα τα σύνορα του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία διατύπωσε τα αιτήματά της πριν από την επίθεσή της στη βόρεια Συρία, αλλά η συζήτηση για το ζήτημα έχει κορυφωθεί λόγω της συνόδου κορυφής της επόμενης εβδομάδας, κατά την οποία είναι προγραμματισμένο να εγκριθούν τα σχέδια ασφαλείας. Οι απεσταλμένοι του ΝΑΤΟ εξακολουθούν να ελπίζουν σε έναν συμβιβασμό επειδή η Άγκυρα χρειάζεται επίσης από τους ηγέτες των κρατών μελών να εγκρίνουν ένα ξεχωριστό, αναβαθμισμένο στρατιωτικό σχέδιο που θα περιγράφει πώς θα υπερασπιστεί το ΝΑΤΟ την Τουρκία σε περίπτωση επίθεσης, ανέφεραν δύο από τις διπλωματικές πηγές.

Ο Μακρόν, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου για να συζητήσουν την επιχείρηση της Άγκυρας στη Συρία. «Όλοι τους επικρίνουν (τους Τούρκους), αλλά αν ενδώσουν, θα είναι με το τίμημα της μη ανάμιξης στη στρατηγική τους για τη Συρίας», ανέφερε μία από τις διπλωματικές πηγές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ