Αφρική

Στη Μόσχα το δεξί χέρι του Χ. Χαφτάρ: Καταγγέλλει τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης στο ρωσικό ΥΠΕΞ - Σχέδια για οικονομικό φόρουμ Ρωσίας-Λιβύης

Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

Σε επίσημη πρόσκληση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Μιχαήλ Μπογδάνοφ, Υφυπουργός Εξωτερικών και Απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, έλαβε χθες, το Σάββατο, στην έδρα του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, τον Υπουργό Εξωτερικών της Βεγγάζης και δεξί χέρι του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, Abdul Hadi Al-Hawij.

Η συνάντηση διήρκησε σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του υπουργείου τρεις ώρες και ασχολήθηκε με τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τις δύο πλευρές, και συγκεκριμένα την τουρκική συμφωνία με την αντισυνταγματική κυβέρνηση του αλ Σαράζ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος αξιωματούχος του ισχυρού στρατάρχη, είχε προσεγγίσει και το Ισραήλ, όπως πρώτο αποκάλυψε το Πενταπόσταγμα πριν λίγες μέρες. Συγκεκριμένα, ο υπουργός εξωτερικών της κυβέρνησης της Βεγγάζης του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ (LNA), δήλωσε ότι ελπίζει ότι η Λιβύη θα μπορούσε να δημιουργήσει κανονικές σχέσεις με το Ισραήλ εφόσον επιλυθεί το παλαιστινιακό πρόβλημα, δημιουργώντας το έδαφος για προσέγγιση των δύο πλευρών ενόψει τουρκικών προκλήσεων.

Το δεξί χέρι του Χαφτάρ τόνισε ότι οι Λίβυοι έχουν το δικαίωμα να ζουν στη γη τους με μια ενιαία και ισχυρή κυβέρνηση, ασφάλεια και σταθερότητα και έναν εθνικό στρατό που προστατεύει το σύνταγμα και τα σύνορα και διατηρεί την αξιοπρέπεια των πολιτών και των ισχυρών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, την οικονομία της Λιβύης.

Στη σύνοδο συζητήθηκαν επίσης τρόποι για την ανάπτυξη διμερούς συνεργασίας με τη δημιουργία ενός οικονομικού φόρουμ Λιβύης-Ρωσίας, καλώντας τις ρωσικές εταιρείες να συμμετάσχουν στην ανασυγκρότηση των πόλεων της Λιβύης που καταστράφηκαν από εξτρεμιστικές τρομοκρατικές ομάδες και ζητώντας την επανέναρξη του προξενείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Βεγγάζη.

Τα ωφέλη από τις ρωσικές εμπειρίες στον τομέα της γεωργίας, της στέγασης, των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και των εργασιών για την έναρξη της σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει τη Sirte και τη Βεγγάζη, συζητήθηκαν στη σύνοδο, ενώ αναφέρθηκε ενίσχυση των επαφών μεταξύ των διπλωματών και στα δύο υπουργεία, καθώς οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις πολιτικές διαβουλεύσεις.

Ο αξιωματούχος της ανατολικής Λιβύης συνοδεύτηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μόσχα, από τον Αμπντούλ Χάφεζ Αλ-Ταγιούρι, Διευθυντή του Τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αλ Μιχουμπ Ραφί Αλ Μιχουμπ, Διευθυντή του Τμήματος Προξενικών Υποθέσεων και Αμπντούλ Μαλίκ Αλ-Σαρίφ, Διευθυντή του Τμήματος Πληροφοριών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ