Κύπρος

"Πόντιος Πιλάτος" ο ΟΗΕ για την Κύπρο - "Νομιμοποιεί" τις τουρκικές προκλήσεις - "Απόβαση" Κινέζων για δημιουργία τερματικού σταθμού φ/α

Πυρ και μανία είναι οι Ελληνοκύπριοι από την απίστευτη δήλωση της ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, Elizabeth Spehar, σχετικά με τη θέση του ΟΗΕ στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία θυμίζει “Πόντιο Πιλάτο” αναφέροντας ότι ο οργανισμός ουσιαστικά δεν συμμετέχει στο θέμα.

Ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στην Σπέχαρ δήλωσε ότι: «απορρίπτουμε την δήλωση της εκπροσώπου του ΟΗΕ, ότι ο οργανισμός δεν θα συμμετέχει σε διαφορές μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας. Πιστεύουμε ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να πάρει μια σαφή θέση για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και της νομιμότητας, ως προστάτης του διεθνούς συστήματος", ανέφερε ο Κύπριος υπουργός.

Ο ΓΓ γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αναφερόμενος στην Τουρκία, τόνισε ότι δεν θέλει να καταδικάσει ουσιαστικά τις δραστηριότητές της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, λαμβάνοντας ίση απόσταση από τις δύο πλευρές.

Ο Farhan Haq, ένας από τους εκπροσώπους του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, δήλωσε ότι ο ΟΗΕ δεν λαμβάνει θέση και δεν σχολιάζει ζητήματα που σχετίζονται με την κυριαρχία των κρατών μελών στις θάλασσες, και αφορούν κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία.

«Μελετούμε τις επιλογές. Περιοχές που αφορούν ημίκλειστη θάλασσα, απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή στα συμφέροντα των τρίτων», ανέφερε ο ίδιος.

Ο Χακ, ο οποίος απέφυγε επίσης επιμελώς να απαντήσει στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση της Λιβύης έχει τη νομιμότητα να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία.

https://twitter.com/EEmerson14/status/1205546763354017795

Την ίδια στιγμή κινεζική κοινοπραξία θα αναλάβει την κατασκευή του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου της Κύπρου. Η κοινοπραξία αυτή με την κατασκευή του πρώτου τερματικού σταθμού εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, θα βοηθήσει τη χώρα να παράγει καθαρότερη και φθηνότερη ενέργεια, αναφέρουν ξένα ΜΜΕ.

Ο υπουργός Ενέργειας Γεώργιος Λακκοτρύπης δήλωσε ότι ο πλωτός τερματικός σταθμός, αξίας 289 εκατομμυρίων ευρώ θα συμβάλει στη μείωση της χρήσης του άνθρακα στην Κύπρο με καθαρή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως και 30%.

Το τερματικό έχει σχεδιαστεί για τη μετατροπή του εισαγόμενου υγροποιημένου αερίου σε αέρια μορφή για χρήση στην κύρια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου.

Η κοινοπραξία της China Petroleum Pipeline Engineering, της Metron, της Hudong-Zhongua Shipbuilding και της διαχείρισης πλοίων Wilhelmsen, αναμένεται να ολοκληρώσει την κατασκευή του σταθμού στις αρχές του 2022.

Μέχρι στιγμής έχουν ανακαλυφθεί τρία πεδία φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, όπου η Κύπρος έχει αποκλειστικά οικονομικά δικαιώματα και πρόκειται να πραγματοποιήσει εννέα γεωτρήσεις εντός του 2020. Οι εταιρείες που έχουν άδεια να αναζητήσουν φυσικό αέριο από την Κύπρο περιλαμβάνουν την ExxonMobil και τον εταίρο της την Qatar Petroleum, καθώς και την ιταλική Eni και την γαλλική TOTAL.

Η παρουσία των Κινέζων όμως την συγκεκριμένη στιγμή μόνο τυχαία δεν είναι, την ίδια περίοδο που οι Κινέζοι θα αναλάβουν το λιμάνι της Χάιφα στο Ισραήλ, τεσσάρων ακόμη λιμένων στην Ιταλία μαζί με το Πειραιά, κυκλώνοντας κατά κάποιο τρόπο την Α.Μεσόγειο. Οι Κινέζοι δεν θα μείνουν " έξω" από τα παιχνίδια στην Α.Μεσόγειο σε καμία περίπτωση.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ