Κόσμος

Διαφώνησαν Πούτιν και Ζελένσκι για το αποτέλεσμα των συζητήσεων- Δεν αντάλλαξαν χειραψία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε λόγο για «σημαντικό βήμα» στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ουκρανία, μετά την τετραμερή συνάντηση στο Παρίσι.

Ο Ρώσος πρόεδρος, βγαίνοντας από τον χώρο που έγινε η συνάντηση μεταξύ αυτού, του Ουκρανού προέδρου Βολόντιμιρ Ζελένσκι, της Ανγκελα Μέρκελ και του Εμανουέλ Μακρόν, είπε πως πως η Μόσχα «θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της ώστε η σύρραξη να τερματιστεί».

«Η διαδικασία οδεύει να προχωρήσει σε μια καλή κατεύθυνση, διότι θα γίνουν ανταλλαγές αιχμαλώτων, διότι θα υπάρξει αποχώρηση δυνάμεων από τρία σημεία-κλειδιά και διότι συναντηθήκαμε στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας», είπε αρχικά ο Πούτιν, μετά τις συνομιλίες τις οποία χαρακτήρισε «χρήσιμες».

Συμπλήρωσε όμως, πως συνεχίζουν να υπάρχουν πολλά ακανθώδη ζητήματα προς διευθέτηση, καθώς ζήτησε να δει την αναθεώρηση του Συντάγματος της Ουκρανίας για την παραχώρηση ειδικού καθεστώτος στο Ντονμπάς, την ανατολική Ουκρανία, όπου η σύρραξη ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 13.000 ανθρώπους από το 2014. Ακόμη, έκρινε πως χρειάζονται περισσότερα σημεία διέλευσης για τους αμάχους στα μέτωπα και να υπάρξει αμνηστία για όσους ενεπλάκησαν στη σύρραξη.

Δεν κοιτάχτηκαν στα μάτια Πούτιν και Ζελένσκι
Κατά την συνάντηση το κλίμα με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, δεν ήταν και το πιο θερμό, καθώς υπήρχε αμηχανία. Δεν αντάλλαξαν χειραψία, ούτε καν για τις κάμερες, ενώ δεν κοίταξαν ο ένας τον άλλον στα μάτια, όπως αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία. Οι συνομιλίες κράτησαν περίπου εννέα ώρες, με τις τέσσερις πλευρές να συμφωνούν για νέα συνάντηση μέσα στους επόμενους μήνες.

Ζελένσκι: Ηλπιζα να λύσουμε περισσότερα προβλήματα
Από την πλευρά του, ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι δήλωσε απογοητευμένος, καθώς πίστεψε πως θα μπορούσαν να λυθούν κι άλλα ζητήματα, στην διάρκεια των συζητήσεων. «Θέλω να επιλύσουμε περισσότερα προβλήματα. Εθίγησαν πολλά ζητήματα, οι ομόλογοί μου είπαν ότι πρόκειται για πολύ καλό αποτέλεσμα σε μια πρώτη συνάντηση. Αλλά για εμένα, το λέω ειλικρινά, είναι πολύ λίγο το αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι, που ωστόσο χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι επαναλήφθηκε ο διάλογος.

Ο Ουκρανός ηγέτης ανήγγειλε την ανταλλαγή όλων των αιχμαλώτων των κυβερνητικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών πριν από τέλος της χρονιάς. Τα μέρη «θα συμβάλλουν στην αμοιβαία απελευθέρωση πριν από την 31η Δεκεμβρίου όλων των κρατουμένων, βάσει της αρχής “όλοι έναντι όλων”», εξήγησε.

Ακόμη, ο Ζελένσκι έκρινε ότι η σύνοδος επέτρεψε να «ξεμπλοκαριστεί» το ζήτημα της διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου από την ουκρανική επικράτεια και ότι η δουλειά για την επίτευξη διμερούς συμφωνίας θα συνεχιστεί με συνομιλίες ανάμεσα στις κυβερνήσεις του ιδίου και του Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ζελένσκι και ο Πούτιν πάντως παραδέχθηκαν πως διαφωνούν σε πολλά, ιδίως για πτυχές της πολιτικής διευθέτησης στο Ντονμπάς, κι έδωσαν ραντεβού σε τέσσερις μήνες, χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα προσπαθήσουν να επιλύσουν τις διαφορές τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...