Αφρική

Διέρρευσε η τοποθεσία της τουρκικής βάσης στη Λιβύη - Ρωσικά ΜΜΕ: "Ο Χαφτάρ διαθέτει πυραύλους ικανούς να αποτελειώσουν τα σχέδια Ερντογάν"

Γ. Μοτσάκος, Ειδικός επί αμυντικών θεμάτων

Ρωσικό αμυντικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει πως ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης, υπό την ηγεσία του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, έχει αρκετούς αποτελεσματικούς πυραύλους που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εκατόμβη θυμάτων μεταξύ των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων, καθώς και τρομερά αντιαεροπορικά συστήματα.

"Ο εθνικός στρατός της Λιβύης διαθέτει το πυραυλικό σύστημα αεροπορικής άμυνας Kvadrat, καθώς και το βαλλιστικό βλήμα R-17, του οποίου η κεφαλή, μπορεί να εξοπλιστεί με υψηλής εκρηκτικότητας χημικό ή ακόμα και πυρηνικό φορτίο έως 700 κιλοτόπων TNT", αναφέρει ο Ρώσος δημοσιογράφος με γνώση του αντικειμένου.

Μεταξύ άλλων, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν εδώ και μεγάλο διάστημα σε πρακτορεία ειδήσεων, τα άνω συστήματα μαζί με το αντιαεροπορικό σύστημα Pantsir-S1, μπορούν να καταρρίψουν τουρκικά αεροσκάφη, καθιστώντας άχρηστες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στην Λιβύη.

"Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι δυνάμεις του LNA δεν έχουν αυστηρά καθορισμένα σύνορα στην περιοχή της Τρίπολης, η Τουρκία θα είναι σε θέση να χτυπήσει τις δυνάμεις του Χαφτάρ σε ενδεχόμενη αποστολή αποκλειστικά από κοντινή απόσταση, ενώ ο στρατιωτικός εξοπλισμός που διαθέτει ο στρατός Χαφτάρ μπορεί να χτυπήσει εχθρικά αεροσκάφη σε απόσταση 40-50 χιλιόμετρα", αναφέρουν Ρώσοι ειδικοί.

Το πιο τρομακτικό "καλούδι"  στο οπλοστάσιο του Εθνικού Στρατού της Λιβύης είναι ο  βαλλιστικός πύραυλος, ο οποίος εάν φορτωθεί με υψηλό εκρηκτικό φορτίο, μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στον εχθρό.

Παράλληλα, οι δυνάμεις του Χαφτάρ ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να διεισδύσουν στο μυστικό ραδιοκύμα του στρατιωτικού σκέλους της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης, συλλέγοντας κρίσιμες πληροφορίες για τις άμυνες της φιλοτουρκικής κυβέρνησης και τη δράση της Άγκυρας.

Όπως διασαφηνίστηκε μέσω ενός βίντεο που δημοσιεύθηκε στην επίσημη σελίδα στο  Facebook, μετά την ανακάλυψη του κύματος διαπιστώθηκε ότι οι δυνάμεις της GNA ομολόγησαν ότι χρησιμοποιούσαν συστήματα παγίδευσης για να αποκρούσουν κάθε επίθεση από τις ένοπλες δυνάμεις της Λιβύης.

Ο διοικητής του πυροβολικού των κυβερνητικών δυνάμεων, συνταγματάρχης Φαράζ Μουστάφα Καλίλ, είχε επίσης αποκαλύψει το είδος της τουρκικής στρατιωτικής υποστήριξης που είχαν λάβει οι δυνάμεις του τις τελευταίες ημέρες.

https://www.facebook.com/almasarly/videos/875912266173974/

Ενώ η σύγκρουση στη Λιβύη την αυγή του 2020 φουντώνει όλο και περισσότερο, κοινωνικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν τουρκικό προσωπικό που εργάζεται στο αεροδρόμιο Mashrou Al-Moz, (γνωστό και ως έργο Banana), στην πόλη Ain Zara, που βρίσκεται περίπου πέντε μίλια νοτιοανατολικά από το κέντρο της Τρίπολης.

https://twitter.com/thelibyatimes/status/1211892494205669376

https://twitter.com/Oded121351/status/1211647985773371393?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1211647985773371393&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.thedrive.com%2Fthe-war-zone%2F31660%2Fbizarre-airstrip-is-being-built-right-between-apartment-towers-near-libyan-capital

Πηγές στα ξένα ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι Τούρκοι μηχανικοί κατασκευάζουν μια τουρκική βάση, στην οποία θα προσγειώνονται τα τουρκικά μεταφορικά αεροσκάφη Α400, μεταφέροντας εξοπλισμό και Τούρκους στρατιώτες.

Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν αδιαμφισβήτητα υποδομές υπό κατασκευή σε μια περιοχή μήκους περίπου 3.500 ποδιών με έναν αεροδιάδρομο.

Από τις 25 Δεκεμβρίου περίπου ο μισός αεροδιάδρομος ήταν ασφαλτοστρωμένος, ενώ πρόσθετες εικόνες δείχνουν ότι η εργασία για την εκκαθάριση του χώρου ξεκίνησε αρχικά κάπου μεταξύ 25 Νοεμβρίου και 4 Δεκεμβρίου, ενώ η ασφαλτόστρωση ξεκίνησε μεταξύ 16 Δεκεμβρίου και 22 Δεκεμβρίου.

Δημιουργούνται και τα κατάλληλα κτίσματα, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως βάσεις για κεραίες, με σκοπό να αυξήσουν επίσης το εύρος των ζεύξεων επικοινωνιών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Αυτήν την περιοχή στοχεύουν οι δυνάμεις του Χαφτάρ και κομάντος από Αίγυπτο και Η.Α.Ε., για να σπάσουν τα "γυάλινα" πόδια της Τουρκίας στη Λιβύη, ενώ "δουλειά" θα αναλάβει και η αιγυπτιακή πολεμική αεροπορία που ετοιμάζεται να ισοπεδώσει το τουρκικό αεροδρόμιο-βάση, το οποίο είναι κοντά στην θάλασσα, δείχνοντας το που θα είναι η νέα σχεδιαζόμενη στρατιωτική βάση του Ερντογάν.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ