Μέση Ανατολή

Συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσεις στο Ιράκ – Περισσότεροι από 250 νεκροί

Οι πολίτες στο Ιράκ συνεχίζουν να πιέζουν για την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Αντίλ Αμπντούλ Μαχντί και τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την 1η Οκτωβρίου με τους πολίτες να διαμαρτύρονται για την κακή ποιότητα ζωής τους, αλλά και για τα φαινόμενα διαφθοράς στη χώρα. Μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 275 άνθρωποι και χιλιάδες ακόμα έχουν τραυματιστεί.

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες συνεχίζουν να βρίσκονται στους δρόμους του Ιράκ για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες ζωής και την παραίτηση της διεφθαρμένης κυβέρνησης του Αντίλ Αμπντούλ Μαχντί. Μέχρι στιγμής, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 275 άνθρωποι, ενώ χιλιάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, που επικαλείται ενημέρωση από τοπικά ΜΜΕ, την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ταχρίρ η μεγαλύτερη συγκέντρωση των τελευταίων ετών, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Την Κυριακή διαδηλωτές προχώρησαν στο κλείσιμο των δρόμων της Βαγδάτης (πρωτεύουσα του Ιράκ), ενώ έχουν μπλοκάρει και το πέρασμα από συνοικιακούς δρόμους. Όπως αναφέρει το BBC, μετά την κήρυξη γενικής απεργίας από το συνδικάτο των εκπαιδευτικών, τα περισσότερα σχολεία αλλά και πολλοί άλλοι δημόσιοι θεσμοί στη Βαγδάτη και στα νότια της χώρας αναμένεται να μείνουν κλειστά τις επόμενες μέρες.

https://youtu.be/iv5m8cC8Eq0

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Αντίλ Αμπντούλ Μαχντί, δεσμεύθηκε πως η κυβέρνηση του θα παραιτηθεί και θα προκηρυχτούν πρόωρες εκλογές, υποχωρώντας υπό την πίεση των διαδηλώσεων των τελευταίων εβδομάδων. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει υποβάλλει την παραίτηση της κυβέρνησης του και τη διεξαγωγή νέων εκλογών. Ο πρόεδρος της χώρας, Μπερχάμ Σαλίχ, έχει δηλώσει έμμεσα ότι θα επιδιώξει τη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού που θα συνεχίσει να προωθεί τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ