Κόσμος

Ιράκ: Ένας νεκρός και 91 τραυματίες στις διαδηλώσεις στη Βαγδάτη

Ένας νεκρός και 91 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των διαδηλώσεων στη Βαγδάτη.

Στις αρχές της εβδομάδας ο Ιρακινός πρόεδρος Μπαχράμ Σαλίχ ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός Αντίλ Αμπντούλ Μάχντι συμφώνησε να παραιτηθεί υπό τον όρο ότι τα κόμματα θα συμφωνήσουν για τον διάδοχό του.

Ένα άτομο έχασε τη ζωή του και 91 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη, σύμφωνα με πηγές από τις δυνάμεις ασφαλείας και τα νοσοκομεία.

Την Πέμπτη, ο Ιρακινός πρόεδρος Μπαχράμ Σαλίχ ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός Αντίλ Αμπντούλ Μάχντι συμφώνησε να παραιτηθεί υπό τον όρο ότι τα κόμματα θα συμφωνήσουν για τον διάδοχό του. Ο ίδιος ανέφερε ότι ήταν έτοιμος για πρόωρες εκλογές αν υιοθετηθεί νέα εκλογική νομοθεσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανέφερε σε ανακοίνωση ότι η κυβέρνηση του Ιράκ «πρέπει να ακούσει τις νόμιμες απαιτήσεις που έκανε ο λαός». Απαίτησε το Ιράκ να άρει τους περιορισμούς στα ΜΜΕ και τις δημόσιες συγκεντρώσεις.

Οι διαδηλώσεις στο Ιράκ ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα όταν πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνησης, οικονομικές μεταρρυθμίσεις και εξάλειψη της διαφθοράς. Οι κινητοποιήσεις πήραν βίαιη τροπή με εκατοντάδες ανθρώπους να έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στις συγκρούσεις με την αστυνομία. Μετά από κάποιες υποχωρήσεις της κυβέρνησης υπήρξε προσωρινή ηρεμία, ωστόσο, οι διαδηλώσεις εντάθηκαν με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ ζητώντας το τέλος της εξουσίας των πολιτικών ελίτ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...