Κόσμος

Η Ισπανία θα εκδώσει στις ΗΠΑ τον πρώην αρχηγό των υπηρεσιών πληροφοριών της Βενεζουέλας

Ο πρώην αρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών της Βενεζουέλας Ούγκο Καρβαχάλ κατηγορείται από τις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών για διακίνηση ναρκωτικών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει τον πρώην αρχηγό της υπηρεσίας πληροφοριών της Βενεζουέλας, Ούγκο Καρβαχάλ, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με την ισπανική δικαιοσύνη και όπως αναφέρει το Reuters, υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να δικαιολογηθεί η έκδοσή του.

Ο Καρβαχάλ, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών τόσο επί προεδρίας Ούγκο Τσάβες όσο και επί Νικολάς Μαδούρο, εξαφανίστηκε από τότε που η ισπανική δικαιοσύνη ενέκρινε την έκδοσή του στις ΗΠΑ νωρίτερα αυτόν το μήνα.

Οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει προηγουμένως από την Ισπανία να εκδώσει τον Καρβαχάλ, υποστηρίζοντας ότι είχε συνεργαστεί με τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) για τη λαθραία εισαγωγή κοκαΐνης στις ΗΠΑ.

Τι λέει το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με κατηγορητήριο που συντάχθηκε στη Νέα Υόρκη το 2011, ο Καρβαχάλ κατηγορείται για λαθρεμπόριο πάνω από 5 τόνων κοκαΐνης στην Κολομβία, από όπου αργότερα διακινήθηκε στις ΗΠΑ.

Κατά το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ο Καρβαχάλ φέρεται να βοήθησε τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας να αποφύγουν την κατάσχεση του φορτίου και να παράσχουν στους αντάρτες όπλα και ταυτότητες από τη Βενεζουέλα.

Ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών συνελήφθη από την ισπανική αστυνομία τον Απρίλιο, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ.

Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας είχε αρνηθεί το αίτημα για έκδοση του στις ΗΠΑ και αποφάνθηκε τότε ότι πρέπει να αφεθεί ελεύθερος.

Ο Καρβαχάλ έχει αρνηθεί τις αμερικανικές κατηγορίες ότι βοήθησε τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας στη λαθραία μεταφορά κοκαΐνης στη χώρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...