Αρχείο

Ενεργειακή "βόμβα" από τη Μόσχα: "Οι παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 2 ίσως ξεκινήσουν το 2019"

Ραγδαίες είναι πλέον οι ενεργειακές εξελίξεις παγκοσμίωνς καθώς ακόμη και εντός του έτους θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 2, όπως σημείωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ.

Ο "πόλεμος" για την ενέργεια βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη καθώς πέρα από τις αυξανόμενες συγκρούσεις σε Συρία για τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών, αλλά και την εμπλοκή ΗΠΑ, Ρωσίας και άλλων στη Λιβύη για τα κοιτάσματα στην ΑΟΖ, η δημιουργία αγωγών όπως ο Nord Stream 2 και o East Med, δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα για μια νέα παγκόσμια σύγκρουση συμφερόντων με βασικό συνάλλαγμα την ενέργεια.

Το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν, μέσα στο 2019, οι παραδόσεις φυσικού αερίου, μέσω του αγωγού Nord Stream 2, άφησε ανοιχτό ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε δημοσιογράφους για το εάν οι παραδόσεις του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να «παγώσουν» μέχρι το 2020, λόγω του ότι μονο η Δανία έχει χορηγήσει άδεια για την κατασκευή του αγωγού, μέσω του οποίου η Ρωσία θα μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη, ο Νόβακ απάντησε ότι οι παραδόσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν «ακόμη και μέσα στο έτος».

«Πρόκειται για τεχνικό ζήτημα. Έχει σχέση όχι μόνο με την ανάγκη να ολοκληρωθεί η κατασκευή του αγωγού, αλλά να δρομολογηθούν και οι εργασίες επίσης (...). Η ερώτηση πρέπει να γίνει στον Nord Stream 2. Πιστεύω ότι μπορεί να συμβεί μέσα στους επόμενους μήνες», ανέφερε ο ίδιος.

Η Gazprom, τον Σεπτέμβριο, είχε ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρωθεί πάνω από το 80% του αγωγού Nord Stream 2.

Η βουλής της Γερμανίας, εν τω μεταξύ, πριν από μερικές ημέρες, πέρασε νόμο που ρυθμίζει την εφαρμογή των τροποποιήσεων της οδηγίας της ΕΕ για το φυσικό αέριο, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει το πρότζεκτ της κατασκευής του αγωγού Nord Stream 2.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...