Μέση Ανατολή

Κατά της Τουρκίας το Ιράν: "Να αποχωρήσουν όλες οι δυνάμεις από το συριακό έδαφος" - Έρχεται αμυντική συμμαχία Τεχεράνης-Δαμασκού

Ένας απροσδόκητος «φίλος», το Ιράν, ετοιμάζεται να γίνει εχθρός, για την Τουρκία, μετά την αποκάλυψη των «βρώμικων» σχεδίων της Άγκυρας για υφαρπαγή συριακού εδάφους, για το οποίο πολεμούν εδώ και 8 χρόνια όμως χιλιάδες Ιρανοί φρουροί μαζί με τις σιιτικές πολιτοφυλακές τους.

Ο Hossein Amir Abdollahian, υπουργός  για τις διεθνείς υποθέσεις στο ανώτατο συμβούλιο (Shura) του Ιράν, μετά από εντολή του ανωτάτου ηγέτη της χώρας Αλι Χαμενεί, ανέφερε την πλήρη υποστήριξη της χώρας του, στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας μαζί με την υποστήριξή του Ιράν, στον πόλεμο που διεξάγει ο Άσαντ εναντίον όλων των μορφών τρομοκρατίας, σημαδεύοντας την Τουρκία και τα σχέδια της για προσάρτηση συριακού εδάφους, παρουσία Σύρου αξιωματούχου.

Αναφέρουμε εδώ είδη στα κοινωνικά δίκτυα της Συρίας αναφέρεται ότι οι Τούρκοι αλλάζουν ήδη τις οδούς στην πόλη Τελ Αμπιάντ στην Συρία, κάτι που έπραξαν και στην Κύπρο μετά την εισβολή το 1974.

Επίσης δημιουργούν συμβούλια με Τουρκμένους για να ελέγξουν τις συριακές πόλεις που κατέχει ο τουρκικός στρατός, κάτι που δεν γίνεται αποδεκτό από την Τεχεράνη.

Η συνάντηση του Χουσεΐν Ραγκέμπ, μέλους της Λαϊκής Συνέλευσης και Αναπληρωτή Προέδρου του συριακού συμβουλίου με τον Ιρανό αξιωματούχο Αμπντολάχιαν, επικεντρώθηκε στις νίκες που επιτεύχθηκαν από τον συριακό στρατό στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και των υποστηρικτών της (φιλότουρκων τζιχαντιστών), οι οποίες συμβάλουν στην πραγματοποίηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο Σύρος αξιωματούχος υπογράμμισε την αναγκαιότητα ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα των κοινοβουλευτικών, κατά τρόπο που να υποστηρίζει τη διαδικασία ενοποίησης των κοινών οραμάτων όσον αφορά τις μόνιμες προκλήσεις και τα μέσα αντιμετώπισής τους.

Ανέφερε ότι η ενεργοποίηση του έργου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Συρίας-Ιράν θα ενισχύσει περαιτέρω την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών ενόψει της οικονομικής τρομοκρατίας που ασκεί η δύση σε σχέση με τις δύο χώρες.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης για την ενεργοποίηση του σχεδίου αμυντικής συμμαχίας Συρίας-Ιράν με τρόπο που θα αντανακλούσε θετικά στους λαούς των δύο χωρών.

Εξέφρασαν επίσης την απόρριψη οποιασδήποτε ξένης παρέμβασης στα εσωτερικά της συριακής κυβέρνησης.

Σε παλαιότερο άρθρο μας είχαμε επισημάνει ότι μπορεί δύο «φίλοι» φαινομενικά, όπως οι Τούρκοι και οι Ιρανοί, να γίνουν ξαφνικά «εχθροί», με κύρια αφορμή την επικείμενη εισβολή των τουρκικών δυνάμεων στην Συρία.

Όλα μπορούν να γίνουν μιας και οι καλές σχέσεις και το οικονομικό αλισβερίσι Τεχεράνης και Άγκυρας τόσα χρόνια ήταν επωφελές και για τις δύο πλευρές, αλλά υπήρχαν υπόγεια πολλά προβλήματα τα οποία ήρθαν απότομα στην επιφάνεια λόγω του τουρκικού σχεδίου «εθνικός όρκος» που εφαρμόζουν οι Τούρκοι σε Συρία και Ιράκ, ενώ το ίδιο επιδιώκουν στην Α.Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Τώρα με την εισβολή των Τούρκων στα "χωράφια» των Ιρανών στην Συρία, η Τεχεράνη έχει οργιστεί παρά πολύ, διότι ο Ερντογάν κινείται άκρως αλαζονικά αντίθετα ως προς τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...