Κόσμος

Βολιβία: Η Τζανίν Ανιές αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό! - Οι αναταραχές σε Βολιβία-Βενεζουέλα αλλάζουν τον πολιτικό χάρτη της Λ.Αμερικής

Η κυβέρνηση της μεταβατικής προέδρου Τζανίν Ανιές, στην Βολιβία, ανακοίνωσε σήμερα ότι αναγνωρίζει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Η κυβέρνηση της Τζανίν Ανιές (της πρώην αντιπροέδρου της Γερουσίας μέλους της αντιπολίτευσης στον Μοράλες) αναγνωρίζει “τον πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό”, δήλωσε η υπουργός Επικοινωνίας Ροξάνα Λισάραγκα δύο ημέρες μετά την άνοδο στην εξουσία της Ανιές, η οποία σημειώθηκε μετά την παραίτηση του Μοράλες έπειτα από τρεις εβδομάδες διαδηλώσεων κατά της αμφιλεγόμενης επανεκλογής του. Ο Μοράλες ήταν σύμμαχος του σοσιαλιστή προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό έχει αναγνωριστεί ως προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας από σχεδόν πενήντα χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, που θεωρούν παράνομη την εξουσία του Νικολάς Μαδούρο.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας χαρακτήρισε “πραξικόπημα” τα γεγονότα που οδήγησαν στην παραίτηση του ‘Εβο Μοράλες.

Η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση την οποία ο Νικολάς Μαδούρο αποδίδει στις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ –που υποστηρίζουν τον αντιπολιτευόμενο Χουάν Γκουαϊδό– για να του ασκήσουν πίεση και τελικά να τον απομακρύνουν.

Βολιβία: Ποια είναι η Τζανίνε Άνιες

Μέχρι χθες, ήταν δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας της Βολιβίας. Και μετά την παραίτηση κακήν κακώς του Έβο Μοράλες και την φυγή του στο Μεξικό, πήρε την κατάσταση στα χέρια της.

Η Τζανίνε Άνιες, ήταν από τους πιο σκληρούς επικριτές του Μοράλες. Πριν γίνει γερουσιαστής το 2010 ήταν τηλεπαρουσιάστρια και στην συνέχεια διευθύντρια του τηλεοπτικού σταθμού Totalvision. Είναι παντρεμένη με πολιτικό από την Κολομβία.

Έτσι, η Άνιες ορκίστηκε Πρόεδρος στην Βολιβία, ενώ το Συνταγματικό Δικαστήριο χαρακτήρισε νόμιμη την ανάληψη της προεδρίας. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τους επικεφαλής του στρατού και της αστυνομίας. Τώρα, η 52χρονη Άνιες, πρέπει να διορίσει νέα κυβέρνηση και να προκηρύξει εκλογές σε διάστημα 90 ημερών βάσει του Συντάγματος. Η ίδια δεσμεύθηκε ότι θα διεξαχθούν εκλογές πριν την 22α Ιανουαρίου 2020.

Από την Ουάσινγκτον αξιωματούχος της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε ότι «η αποχώρηση του Μοράλες από την προεδρία στην Βολιβία είναι πράγματι θετικό βήμα για να αρχίσει να ηρεμεί η κατάσταση επί του πεδίου στη Βολιβία.

«Το Μεξικό ειδοποίησε τις ΗΠΑ για την πρόθεσή του να προσφέρει άσυλο στον Μοράλες και του προτείναμε να προσφέρουμε υλικοτεχνική υποστήριξη εάν χρειαζόταν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Εξάλλου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προς τους Αμερικανούς, προτρέποντάς τους να αποφεύγουν τις επισκέψεις στη Βολιβία λόγω της «πολιτικής αστάθειας» στη χώρα, ενώ περιόρισε την παρουσία των διπλωματών του στη χώρα.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι συνεχάρη τη γερουσιαστή Τζανίνε Άνιες η οποία «με συνταγματικό τρόπο» ανέλαβε την προεδρία στην Βολιβία.

«Η Βραζιλία χαιρετίζει την αποφασιστικότητά της να εργαστεί προς την ειρήνευση της χώρας και την άμεση διεξαγωγή εκλογών», έγραψε το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας στο Twitter.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ