Κόσμος

Βολιβία: Διακοπή διπλωματικών σχέσεων - Θα απελάσει όλους τους διπλωμάτες της Βενεζουέλας από τη χώρα

Η νέα κυβέρνηση, της Βολιβίας έχει δεσμευτεί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις αρχές του 2020 και όπως διαμήνυσε την Παρασκευή είναι «έτοιμη» να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα.

Η νέα κυβέρνηση της Βολιβίας ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα και να απελάσει όλους τους διπλωμάτες της χώρας.

Να απελάσει όλους τους διπλωμάτες της Βενεζουέλας σκοπεύει η Βενεζουέλα, λίγες ημέρες μετά την παραίτηση του Έβο Μοράλες και την ανάληψη της διακυβέρνησης από την Τζανίνε Άνιες.

Και αυτό, διότι νωρίτερα, το Καράκας επέκρινε με σφοδρότητα το «πραξικόπημα» στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του Έβο Μοράλες από την προεδρία.

Μάλιστα, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βολιβίας, Κάρεν Λονγκάρικ, κατηγόρησε τη Βενεζουέλα για εμπλοκή στις εσωτερικές υποθέσεις της Βολιβίας, ενώ προανήγγειλε την κατάθεση αιτήματος διαμαρτυρίας εις βάρος του Καράκας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Νοεμβρίου, ο Μοράλες υπέβαλε την παραίτησή του από την προεδρία της Βολιβίας. Η εξέλιξη αυτή επήλθε, ως απόρροια της απαίτησης του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Ουίλιαμς Κάλιμαν.

Τον περασμένο μήνα, στις γενικές εκλογές της 20ης Οκτωβρίου, ο Έβο Μοράλες κατάφερε να αναδειχθεί σε μεγάλο νικητή των καλπών. Ωστόσο, η αντιπολίτευση αμφισβήτησε τα αποτελέσματα, ενώ ακολούθησαν βίαια επεισόδια στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων.

Μετά την παραίτηση του Μοράλες, ο οποίος ζήτησε και έλαβε άσυλο από το Μεξικό, την προσωρινή προεδρία της χώρας ανέλαβε η β’ αντιπρόεδρος της Γερουσίας, Τζανίνε Άνιες, η οποία δεσμεύτηκε να οδηγήσει τη Βολιβία σε εκλογές.

Άνιες: Αντιμέτωπος με κατηγορίες ο Μοράλες
Αντιμέτωπος με κατηγορίες βρίσκεται ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, όπως προειδοποίησε, λίγο νωρίτερα, η προσωρινή πρόεδρος της χώρας, Τζανίνε Άνιες.

«Γνωρίζει ότι πρέπει να απαντήσει στη δικαιοσύνη. Υπάρχει ένα εκλογικό έγκλημα. Κανείς δεν τον έδιωξε (σ.σ. ο Μοράλες έχει καταφύγει στο Μεξικό), αλλά ναι, πρέπει να απαντήσει σχετικά με την εκλογική απάτη, όπως και σχετικά με τους πολλούς ισχυρισμούς περί διαφθοράς» δήλωσε η ίδια, μιλώντας με δημοσιογράφους.
Πρόσθεσε δε, ότι οι διαβουλεύσεις για τις νέες προεδρικές εκλογές συνεχίζονται. «Πολλοί άνθρωποι δεσμεύονται και εκφράζουν την επιθυμία να πραγματοποιήσουν από κοινού αυτή τη διαδικασία».

Νωρίτερα, η Άνιες ισχυρίστηκε ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Βολιβίας θα καταθέσει επίσημη διαμαρτυρία προς τη μεξικανική κυβέρνηση για τη χορήγηση ασύλου στον πρώην πρόεδρο.

Από την πλευρά του, ο Μοράλες κατήγγειλε ότι πίσω από το «πραξικόπημα» βρίσκονται οι ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας την Ουάσιγκτον ως τον «μεγάλο συνωμότη».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...