Εκκλησία

Απάντηση Κύριλλου: Εθνοφυλετισμός είναι όσοι λένε πως η υποστήριξη της Ρωσικής Εκκλησίας είναι προδοσία των ελληνικών συμφερόντων

Με αφορμή εκδηλώσεις για τα 73α γενέθλιά του ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος μίλησε για τον εθνικισμό στην παγκόσμια Ορθοδοξία και καταφέρθηκε ενάντια σε όσους επιδιώκουν να διαταράξουν τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα.

Ο Ρώσος προκαθήμενος κάλεσε κληρικούς και λαϊκούς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να "ενισχύσουν την εσωτερική ενότητα" και απέρριψε τις κατηγορίες του ελληνικού κόσμου για την αίρεση του εθνοφυλετισμού , την προτίμηση των εθνικών (εθνικών) συμφερόντων για ολόκληρη την εκκλησία.

Υπενθυμίζεται πως συχνά περί του εθνοφυλετισμού έχει τοποθετηθεί και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με αιχμές για την Μόσχα.

Ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας γιόρτασε τα γενέθλιά του σήμερα στη Θεία Λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Χριστού Σωτήρος.

Ο Πατριάρχης Μόσχας αφιέρωσε το κήρυγμά του στην τρέχουσα κατάσταση στην παγκόσμια Ορθοδοξία, τονίζοντας ότι η προσπάθεια να φέρει σχίσματα και διαχωρισμούς στο περιβάλλον των τοπικών Εκκλησιών δεν είναι "πρωτοβουλία εκκλησιαστικών ηγετών", αλλά πρωτοβουλία δυνάμεων εξωτερικών της Εκκλησίας, κι ένας από τους στόχους τους είναι "διασπαση στον Ρωσικό Ορθόδοξο κόσμο με τον Ελληνικό Ορθόδοξο κόσμο".

"Σε σχέση με αυτό, τίθεται ένα πολύ σημαντικό θέμα για τη ζωή μας : Ανταποκρινόμενοι σ 'αυτές τις διαιρέσεις, σε αυτές τις προσπάθειες να σπάσουν τους δεσμούς μεταξύ των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών, πρέπει να ενισχύσουμε την εσωτερική ενότητα μας και όσο η ενότητα αυτή είναι άψογη, ικανή να αντισταθεί σε όλες τις απόπειρες από το εξωτερικό για να διαιρέσουν την καθολική Ορθοδοξία, η φωνή μας και το παράδειγμά μας θα είναι πειστικά ", δήλωσε και υπενθύμισε ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι "η Εκκλησία μιας χώρας, της Ρωσικής Ομοσπονδίας", αλλά επεκτείνει τη δικαιοδοσία της σε πολλά κράτη, είναι μια πολυεθνική Εκκλησία. "Και όταν τα αδέρφια μας της Κωνσταντινούπολης μας κατηγορούν για εθνοφυλετισμό, ο οποίος δηλώθηκε αίρεση τον 19ο αιώνα, απλά δεν καταλαβαίνουν τι λένε γι 'αυτό. Δεκάδες εθνοτικές ομάδες, τι είδους εθνοτική ομάδα μπορούμε να βάλουμε πάνω από τα εκκλησιαστικά συμφέροντα; Μία απόπειρα μόνη θα οδηγούσε σε διαταραχή και διαίρεση μέσα στην Εκκλησία μας", ανέφερε ο πατριάρχης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν κάποιος μιλάει για εθνοφυλετισμό, πρέπει να μιλήσουμε και "για τις εκκλησίες εκείνες στις οποίες δηλώνεται ανοιχτά ότι σήμερα η υποστήριξη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι προδοσία όλων των ελληνικών συμφερόντων".

"Αυτά είναι τα πράγματα που λένε οι Έλληνες πολιτικοί, καθώς και μερικοί εκπρόσωποι της εκκλησίας, έτσι ώστε να υπάρχει ο εθνοφυλετισμός ή όχι;" .

Μετά από πολλές δοκιμασίες του 20ου αιώνα, πρόσθεσε ο Πατριάρχης, οι πιστοί της Ρωσικής Εκκλησίας έχουν μάθει πολλά και πρώτα απ 'όλα την ανάγκη να διατηρηθεί η ενότητα της Εκκλησίας τους και να αποφευχθούν σχίσματα, διαιρέσεις και αιρέσεις. «Πρέπει όλοι να είμαστε ενωμένοι με τη δύναμη της προσευχής, με τη δύναμη του πνεύματος», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...