Πατριαρχεία

Ανακαινίζεται ο ναός των Ταξιαρχών Ιμπραημίας στην Αλεξάνδρεια -«Φάρος» ελληνισμού

Μία νέα σελίδα στην υπερεκατόχρονη ιστορία του ναού των Ταξιαρχών στην Ιμπραημία της Αλεξάνδρειας ανοίγει η Ελληνική Κοινότητα.

Αυτό μετά από την απόφαση του προεδρείου της κοινότητας της Αλεξάνδρειας να ανακαινίσει πλήρως την εκκλησία αυτή που ιδρύθηκε πριν από 111 χρόνια, το έτος 1908.

Ο ναός στην Αλεξάνδρεια πλάι στις περίφημες σχολές
Έτσι, η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, με την προτροπή του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β΄ αλλά και γνώμονα την ιστορική της ευθύνη να διατηρήσει όσα της άφησαν οι πρόγονοι Έλληνες της Αιγύπτου, ξεκίνησε ήδη τα έργα της ανακαίνισης.


Ο ναός Ταξιαρχών στην Ιμπραημία της Αλεξάνδρειας
Σημειώνεται ότι ο ναός των Ταξιαρχών Ιμπραημίας Αλεξάνδρειας βρίσκεται δίπλα στα κτίρια που μέχρι πριν από κάποιες δεκαετίες φιλοξενούσαν την Κοκκινάρειο, την Πρατσίκειο και τη Δαβαράκειο Σχολή.

Τα ψηλά καμπαναριά την Αλεξάνδρειας

Τη σημερινή του μορφή, ο ναός την απέκτησε το 1935. Αρχιτέκτονας του ναού ήταν ο Γ. Χανδρινός, πολιτικός μηχανικός ο Μ. Βογιατζής και διακοσμητής ο Μ. Χατζηδημητρίου.
Τα ψηλά καμπαναριά, ο ευρύχωρος νάρθηκας, ο γυναικωνίτης και τα ξύλινα αναλόγια -δεξιά και αριστερά του σολέα- προσδίδουν στο ναό μία πολύ εντυπωσιακή εικόνα.

ναός
Τοπόσημο της ελληνικής κοινότητας της Αλεξάνδρειας

Σήμερα, ο ναός φιλοξενεί κάθε Κυριακή αρκετούς Αλεξανδρινούς πιστούς, παρά τη συρρίκνωση της παροικίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ