Κόσμος

Η Τουρκία απειλεί την Ευρώπη: "Δεν είμαστε ξενοδοχείο για τον ISIS, σας τους στέλνουμε!"

Νέα απειλητικά μηνύματα της Τουρκίας προς την Ευρώπη, όσο εκείνη της κόβει τα κονδύλια!

Συγκεκριμένα η Τουρκία προειδοποίησε τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ στην Ευρώπη ότι θα επαναπατρίσει χιλιάδες αιχμαλώτους μαχητές του ISIS και τις οικογένειές τους πίσω στις χώρες προέλευσής τους, ακόμη και αν ανακληθεί η ιθαγένειά τους.

"Δεν πρόκειται να τους κρατήσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου. Δεν είμαστε ξενοδοχείο για τα μέλη του Ισλαμικού κράτους ", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σόυλου σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Μετά την στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, ο Τούρκικος στρατός έχει τώρα περισσότερους από 1.000 ξένους τρομοκράτες του ISIS και τους οικείους τους υπό την επιμέλειά του.

Η προειδοποίηση της Άγκυρας έρχεται παρά το γεγονός πως διάφορα ευρωπαϊκά κράτη αρνούνται να πάρουν πίσω ξένους μαχητές ή, στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν προχωρήσει πολύ στο να απαλλάξουν γνωστούς τρομοκράτες του ISIS από την ιθαγένειά τους.

Ο υπουργός Soylu κατηγόρησε έπειτα τα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως τη Βρετανία και την Ολλανδία για την αφαίρεση ιθαγένειας των τζιχαντιστών σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την Άγκυρα να τους στείλει σπίτι.

«Θα τους αποστείλουμε πίσω , αλλά ο κόσμος έχει βρει μια νέα μέθοδο τώρα: να ανακαλέσει την ιθαγένειά τους», δήλωσε ο Σόυλου τη Δευτέρα. "Λένε ότι πρέπει να δικαστούν όταν έχουν πιαστεί. Αυτή είναι μια νέα μορφή διεθνούς δικαίου, υποθέτω. "

"Δεν είναι δυνατόν να το δεχτούμε αυτό. Θα στείλουμε πίσω τα μέλη του Daesh στις χώρες τους, είτε ανακαλούν την ιθαγένειά τους είτε όχι ", δήλωσε ο Soylu.

Πριν από την εισβολή της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, οι κουρδικές δυνάμεις είχαν προηγουμένως αιχμαλωτίσει περίπου 12.000 μέλη του ISIS και τις οικογένειές τους σε εγκαταστάσεις κράτησης. Παραμένει ασαφές πόσοι από αυτούς κατάφεραν να ξεφύγουν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επίθεσης της Τουρκίας στην περιοχή

Η Τουρκία θα φιλοξενήσει σύνοδο κορυφής για την επανεγκατάσταση των προσφύγων

Η Τουρκία πάντως πέραν των άλλων προετοιμάζεται να φιλοξενήσει σύνοδο κορυφής για την επανεγκατάσταση Σύριων προσφύγων στη βόρεια Συρία, με τη συμμετοχή του Λιβάνου, του Ιράκ και της Ιορδανίας, ανέφερε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Türkiye την Τρίτη.

Η σύνοδος κορυφής για τους συριακούς πρόσφυγες αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Νοεμβρίου, ανέφερε η Türkiye.

Οι αρχές των τεσσάρων χωρών που πλήττονται περισσότερο από την εισροή προσφύγων στον οκταετή εμφύλιο πόλεμο στη Συρία θα συζητήσουν για την υλικοτεχνική υποδομή και τους πόρους που είναι αναγκαίοι για τον επαναπατρισμό των προσφύγων στη χώρα τους καθώς και για τις πηγές χρηματοδότησης του έργου, ανέφερε η εφημερίδα.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να αποστείλει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο εκ των 3.600.000 Σύριων προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία στη λεγόμενη ασφαλή ζώνη στη βόρεια Συρία, περιοχή στην οποία η Τουρκία απέκτησε τον έλεγχο μέσω της στρατιωτικής της επίθεσης που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα εναντίον εδαφών που ελέγχονταν από Κούρδους κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία σχεδίαζε να δημιουργήσει μια «πόλη ή πόλεις για πρόσφυγες» στην περιοχή μεταξύ του Tel Abyada και του Ras al Ayn της Συρίας, μέρος ενός έργου που τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι θα κοστίσει περίπου 151 δισεκατομμύρια λίρες (26 δισεκατομμύρια δολάρια).

Ο Τούρκος πρόεδρος βέβαια έχει απειλήσει επανειλημμένα να «ανοίξει τις πύλες» για εκατομμύρια πρόσφυγες στην Ευρώπη, εάν οι χώρες δεν υποστηρίξουν τις προτάσεις του για την επανεγκατάσταση των Σύριων προσφύγων στην ασφαλή ζώνη.

Από την πλευρά της πάντως η ΕΕ έχει περικόψει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε κεφάλαια για την Τουρκία μέσα σε δύο χρόνια.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μειώσει συνολικά κατά 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ τα κονδύλια που διατίθενται στην Τουρκία από το 2017, ανέφερε η EuroNews.

Οι περικοπές είναι αποτέλεσμα της έλλειψης προόδου της Τουρκίας στις μεταρρυθμίσεις και τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες.

Το 2018, η ΕΕ είχε περικόψει 759 εκατ. Ευρώ, το 40% του προϋπολογισμού προενταξιακής χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Τουρκία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ