Εκκλησία

Οργή Μπάτσκας Ειρηναίου για το συλλείτουργο Βαρθολομαίου-Ιερώνυμου και το ουκρανικό: Θα μοιραστούν την ευθύνη για το μεγαλύτερο σχίσμα

Μπορεί η Μόσχα να κρατάει στάση αναμονής και να θεωρεί πως ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος δεν μνημόνευσε τον επικεφαλής της νέας ουκρανικής εκκλησίας Επιφάνιο, αλλά στην Σερβία τα πνεύματα άναψαν!!

Ο Σέρβος Μητροπολίτης Μπάτσκας Ειρηναίος καταδίκασε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την μνημόνευση Επιφάνιου παρουσία Ιερώνυμου σχολιάζοντας πως η πράξη αυτή “θα επαναφέρει νέες διαιρέσεις στην ορθόδοξη θρησκεία”.

"Αυτή η πράξη είναι το τελευταίο βήμα πριν την άβυσσο ενός ακόμα βαθύτερου και πιο επικίνδυνου σχίσματος στην εκκλησιαστική Ορθοδοξία", δήλωσε ο Ειρηναίος την Κυριακή το βράδυ.

Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αναγνωρίζει την νέο-ανακηρυγμένη «Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας», τις αποφάσεις της οποίας θεωρεί μη κανονικές και μη δεσμευτικές καθώς έχει «σχισματική ιεραρχία και κλήρο».

Στο δελτίο τύπου του, ο επίσκοπος Ειρηναίος είπε ότι εάν ο Έλληνας Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν ξυπνήσει την τελευταία στιγμή, θα "μοιράζεται ευθύνη ενώπιον του Θεού, της Εκκλησίας και της ιστορίας με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο" για το "μεγαλύτερο και πιο δύσκολο σχίσμα στην Ορθόδοξη εκκλησία".

"Η στάση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που διατυπώνεται από την Ιερά Σύνοδο των Επισκόπων, δεν αλλάζει - δεν αναγνωρίζουμε τους Ουκρανούς σχισματικούς ως κανονική αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία", δήλωσε ο Ειρηναίος.

Η σκληρή στάση της Σερβικής Εκκλησίας στο ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα αντικατοπτρίζει τον φόβο ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα μπορούσε σε κάποιο βαθμό να ακολουθήσει την ίδια μέθοδο με την “Εκκλησία του Μαυροβουνίου” ή την “Μακεδονική Εκκλησία”

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ