Κόσμος

Και το Ιράν κατά της Τουρκίας: «Επίθεση Μογγόλων η εισβολή στη Συρία» - "Πρόβα πολέμου" στα τουρκικά σύνορα

Ένας απροσδόκητος «φίλος», το Ιράν ετοιμάζεται να γίνει εχθρός, για την Τουρκία, μετά την αποκάλυψη των "βρώμικων" σχεδίων της Άγκυρας για υφαρπαγή συριακού εδάφους, για το οποίο πολεμούν εδώ και 8 χρόνια όμως χιλιάδες Ιρανοί φρουροί μαζί με τις σιιτικές πολιτοφυλακές τους.   

Η Τουρκία ήταν το κύριο θέμα χθες Παρασκευή στα κηρύγματα στα Τζαμιά σε ολόκληρο το Ιράν!

Οι Ιρανοί (σιίτες) Ιμάμηδες αναφερόμενοι στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στην Συρία την προσδιόρισαν ως «επίθεση Μογγόλων», θέλοντας με αυτό να δείξουν την καταδίκη τους για όσα συμβαίνουν εκεί.

Ο εκπρόσωπος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Σαγίντ Αλί Χαμενεΐ μιλώντας την Παρασκευή για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση, έκανε «άσεμνες» κατά τον τουρκικό τύπο εκφράσεις, ενδεικτικές όμως του κλίματος που επικρατεί στο Ιράν για τους Τούρκους.

«Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει το συντομότερο. Η πρωτοβουλία της Τουρκίας είναι μια επίθεση σε ένα ανεξάρτητο κράτος. Απαιτούμε άμεση παύση των επιθέσεων  του τουρκικού κράτους και απόσυρση από συριακό έδαφος των τουρκικών δυνάμεων.

«Απουσιάζει η κοινή λογική από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και θέλουμε η Άγκυρα να σεβαστεί την συριακή κυριαρχία».

«Οι Τούρκοι εξακολουθούν να ονειρεύονται την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά η περίοδος των επιθέσεων της Μογγολίας έχει περάσει».

«Οι Τούρκοι παίζουν με το όνειρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας επί των Ηνωμένων Πολιτειών».

«Όταν έχουμε να κάνουμε Συρία την οποία ανοικοδομούμε μας ενοχλεί σφόδρα η επίθεση της  Τουρκίας κατά των ομόδοξων μας σε αυτή τη χώρα», ανέφεραν ενδεικτικά μεταξύ άλλων οι Ιρανοί Ιμάμηδες: Ρεσού Φελαλάτι (Ραστ), Μουχαμετάλλι Αλί-Χασίμ (Ταμπρίζ), Αχμέτ Χατέμι (Τεχεράνη), Ρεσού Φελαλάτι (Ραστ), Μουχάμεντ Μέχτι Χιούσενι (Κέρετς),Μουχάμετ Σαγτσίραγι (Σίμαν) (σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο και πράκτορες που παρακολουθούν τα πάντα και στο Ιράν), οι οποίοι όμως απηχούν στο ακέραιο της άποψη του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν ο οποίος έδωσε εντολή για ασκήσεις επίλεκτων δυνάμεων στα σύνορα με την Τουρκία πριν δύο ημέρες.

Σύμφωνα με άρθρο μας αναφέραμε ότι μπορεί δύο «φίλοι» φαινομενικά όπως οι Τούρκοι και οι Ιρανοί τόσα χρόνια να γίνουν ξαφνικά «εχθροί», με κύρια αφορμή την επικείμενη εισβολή των τουρκικών δυνάμεων στην Συρία;

Όλα μπορούν να γίνουν στην κυριολεξία μιας και οι καλές σχέσεις και το οικονομικό αλισβερίσι Τεχεράνης και Άγκυρας τόσα χρόνια ήταν επωφελές και για τις δύο πλευρές, αλλά υπήρχαν υπόγεια πολλά προβλήματα τα οποία ήρθαν απότομα στην επιφάνεια λόγω του τουρκικού σχεδίου «εθνικός όρκος» που εφαρμόζουν οι Τούρκοι σε Συρία και Ιράκ, ενώ το ίδιο επιδιώκουν στην Α.Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Τώρα με την εισβολή των Τούρκων στα» χωράφια» των Ιρανών στην Συρία, η Τεχεράνη έχει οργιστεί παρά πολύ, διότι ο Ερντογάν κινείται άκρως αλαζονικά αντίθετα ως προς τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA ανέφερε για μετακίνηση επίλεκτων μονάδων ταχείας επέμβασης, ελικοπτέρων και αεροσκαφών στην περιοχή των συνόρων με την Τουρκία.

Οι ασκήσεις ξεκίνησαν στα βορειοδυτικά του Ιράν σήμερα το πρωί, παρουσία του Ιρανού Α/ΓΕΣ στρατηγού Σεϊντ Αμπντολράχιμ Μουσαβί.

Ο στρατηγός Mousavi επιβλέποντας τις αιφνιδιαστικές στρατιωτικές ασκήσεις στο Βορειοδυτικό Ιράν, δήλωσε ότι οι χερσαίες δυνάμεις ενημερώθηκαν χθες τα μεσάνυχτα για την αποστολή τους και έφθασαν αμέσως στη ζώνη ασκήσεων.

Ο ίδιος μας μίλησε για επίλεκτες στρατιωτικές μονάδες που ευρίσκονται σε πολεμική ετοιμότητα, προσθέτοντας ότι τα πολεμικά παιχνίδια είναι μια προειδοποίηση στους εχθρούς οι οποίοι δεν υπολογίζουν λανθασμένα την εξουσία του Ιράν και την ετοιμότητα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων για αντίσταση.

Δεν ομιλούμε για πολεμική ρήξη Ιρανών και Τούρκων προς το παρόν, αλλά για την σαφή πρόθεση του Ιράν να παρέμβει στρατιωτικά στην Συρία, μιας και έχει μεγάλο μερίδιο στην χώρα αυτή με την υπογραφή του Άσαντ, σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία δεν νομιμοποιείται για οτιδήποτε.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ