Κόσμος

Τουρκική φάλαγγα εισήλθε στην Jarabulus - Aμερικανοί παρέδωσαν όπλα στους Κούρδους!

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Εισέβαλαν τελικά όπως φαίνεται στο συριακό έδαφος οι Τούρκοι, γράφοντας στα "παλαιότερα των υποδημάτων τους" την διεθνή κοινότητα και τις φωνές διαμαρτυρίας από ΕΕ, Αμερικανούς Γερουσιαστές και λοιπούς.

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αναφέρει την επιβεβαιωμένη εισβολή τουρκικής στρατιωτικής φάλαγγας εντός του συριακού εδάφους στην περιοχή της Jarabulus.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν την προέλαση των δυνάμεων των φιλότουρκων Σύρων ανταρτών προς την περιοχή της Αφρίν και της Manbij.

Πριν από λίγα λεπτά, 80 φορτηγά γεμάτα με βαρέα αμερικανικά όπλα του Διεθνούς Συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, εισήλθαν στην περιοχή του συριακού Κουρδιστάν στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, για να τα παραδώσουν στα χέρια των Κούρδων.

https://twitter.com/_Caki__/status/1181490646223347713

Την ίδια στιγμή, με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές πλέον, ο συριακός στρατός προετοιμάζεται να εισέλθει στην πόλη Manbij στα  βορειοανατολικά του Χαλεπίου, για να μην πέσει αυτή στα χέρια των Τούρκων, αυξάνοντας παράλληλα τις πιθανότητες μιας πολεμικής σύγκρουσης, μεταξύ  Τούρκων και Σύρων κυβερνητικών δυνάμεων.

Άλλες πηγές φέρουν τον στρατό του Άσαντ να ετοιμάζεται να εμποδίσει και τους Σύρους αντικαθεστωτικούς αντάρτες που στηρίζει η Άγκυρα, ώστε αυτοί να μην επεκτείνουν την παρουσία τους στο  Χαλέπι.

Πηγή πρόσθεσε ότι οι συριακές και οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις προβαίνουν σε προκαταρκτικές ενέργειες για να εμποδίσουν τις δυνάμεις του FSA  που υποστηρίζει η  Τουρκία να προωθηθούν  σε οποιοδήποτε σημείο στην Βόρεια Συρία.

Η συριακή κυβέρνηση παράληλα παροτρύνει τις κουρδικές δυνάμεις να παραδώσουν τις περιοχές τους στις συριακές ένοπλες δυνάμεις, προκειμένου να αποφευχθεί η εισβολή των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων. Ωστόσο, το SDF και το YPG έχουν δεσμευθεί να υπερασπιστούν τα εδάφη τους και να διεξάγουν έναν πόλεμο ενάντια στην Τουρκία.

Αυτή την στιγμή τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από το συνοριακό τρίγωνο μεταξύ Τουρκίας - Συρίας - Ιράκ, κοντά στο Al-Malikiyah (Dayrik), ενώ από το έδαφος έχουμε πυρά από το τουρκικό αυτοκινούμενο πυροβολικό απέναντι από το χωριό "Khanki", κατά του συριακού εδάφους.

Αντίδραση από Ισραήλ στα τουρκικά σχέδια στην Βόρεια Συρία.

Ο πρώην Ισραηλινός υπουργός Παιδείας Naftali Bennett, έγραψε στο Twitter:«Προσευχόμαστε για τους Κούρδους  κατά τη στιγμή της τουρκικής επίθεσης , λόγω της φιλίας του κουρδικού λαού και του λαού του Ισραήλ. Το δικό μας μάθημα από όλα αυτά είναι απλό: Το Ισραήλ θα προστατεύει πάντα τον εαυτό του και το κράτος μας δεν θα αφήσει ποτέ τη μοίρα του σε άλλους, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου φίλου μας, των Ηνωμένων Πολιτειών ».

https://twitter.com/CivilWarMap/status/1181287257921277952

Ο ίδιος σημείωσε  επίσης τα εξής στο μήνυμά του:

«Υποστηρίζω τους φίλους μου Γερουσιαστές Lindsey Graham και  Chris Van στην έκκληση τους  για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία σε σχέση με την  βόρεια Συρία, καθώς και στην αναστολή της ιδιότητας του μέλους του ΝΑΤΟ».

Το σχέδιο της Τουρκίας στην Βόρεια Συρία

Η άμεση εστίαση των στρατιωτικών σχεδίων της Τουρκίας φαίνεται να αφορά το χερσαίο κομμάτι μεταξύ των πόλεων Ras al-Ain και Tal Abyad, οι οποίες απέχουν περίπου 100 χιλιόμετρα. Ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε στο Reuters ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν  αποσυρθεί από τις θέσεις παρατήρησης εκεί.

«Πρόκειται για μια  περιοχή όπου ο πληθυσμός είναι αραβικός και όπου η Τουρκία έχει καλούς δεσμούς με τις ηγετικές ομάδες», δήλωσε ο Ozgur Unluhisarcikli του ινστιτούτου German Marshall Fund.

«Η Τουρκία δεν έχει διευκρινίσει το πεδίο εφαρμογής ή την αρχική εστίαση της προγραμματισμένης λειτουργίας της. Η τοποθεσία, ο χρόνος και η εμβέλεια για την εφαρμογή των μέτρων κατά των κινδύνων ασφαλείας θα αποφασιστούν για άλλη μια φορά από την Τουρκία και μόνο», δήλωσε ένας Τούρκος αξιωματούχος στο Reuters.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...