Ελληνοτουρκικά

"Υποβρύχια" σύγκρουση Τουρκίας-Αιγύπτου στην Α.Μεσόγειο: Κοινή ναυτική δύναμη με Ελλάδα θέλει το Κάιρο - Ξεκίνησε η κατασκευή του MİLDEN

Νέες ραγδαίες εξελίξεις έχουμε στην περιοχή μας από την κόντρα Τούρκων και Αιγυπτίων για την δημιουργία στόλου πανίσχυρων υποβρυχίων για τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσόγειου, ενώ φερόμαστε να “χρωστάμε” και μια απάντηση στον Αιγύπτιο πρόεδρο για την πρόσφατη πρόταση του για σύσταση κοινής ναυτικής δύναμης στην περιοχή.

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή. Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του τουρκικού υπουργείου άμυνας, υποναύαρχος Mehmet Sarı, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε επίσημα το πρόγραμμα κατασκευής του “εθνικού Υποβρυχίου (MİLDEN).

Η Τουρκία μέσω αυτού του προγράμματος θέλει να αποκτήσει τον δεύτερο μεγαλύτερο υποβρύχιο στόλο του ΝΑΤΟ, με σκοπό να προβάλει πλήρη ισχύ στα σχέδια της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Μιλάμε για την κατασκευή τουρκικών ντιζελοκίνητων υποβρυχίων, σύμφωνα με πληροφορίες από την αμυντική ιστοσελίδα Defense News, η οποία ανέφερε την έναρξη του προγράμματος αυτού από την τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υποναύαρχο Mehmet Sari, προβλέπεται ότι το πρώτο τουρκικό υποβρύχιο θα τεθεί σε λειτουργία στο πολεμικό ναυτικό της χώρας μέχρι το 2040.

Τα υποβρύχια αυτού του τύπου θα εξοπλιστούν με βαριές τορπίλες και κατευθυνόμενα βλήματα, ενώ άλλα στοιχεία του προγράμματος δεν αποκαλύφθηκαν.

Οι Τούρκοι για τον λόγο αυτόν, σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν την εμπειρία που έχουν αποκτήσει από την συμπαραγωγή των γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214, τα οποία κατασκευάζουν μαζί με τους Γερμανούς μηχανικούς στο τουρκικό ναυπηγείο του Gölkük.

Επιπλέον, η γνωστή εταιρεία Aselsan, θα εξοπλίσει τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό του υποβρυχίου τύπου 214, αποκτώντας τεράστια εμπειρία.

Επί του παρόντος, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό διαθέτει 12 πετρελαιοκίνητα υποβρύχια τριών τύπων: Atilay, Prevez και Gyur, τα οποία ανήκουν στο γερμανικό τύπο 209.

https://twitter.com/mahmouedgamal44/status/1187238603266633728

Την ίδια χρονική περίοδο το πολεμικό ναυτικό της Αιγύπτου ενδιαφέρεται για την αγορά υποβρυχίων τύπου ST-26, που αποτελούν την τελευταία έκδοση των υποβρυχίων με αναερόβια πρόωση AIP, της Κίνας, τα οποία έχουν την δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων Κρουζ, ρωσικής και κινεζικής προέλευσης. Μιλάμε για τα αντι-πλοικά βλήματα CM-708UNB, τα οποία διαθέτουν μέγιστη εμβέλεια 290 χιλιομέτρων.

Η Αίγυπτος σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο, κατά την τελευταία συνάντηση των ηγετών Ελλάδος, Κύπρου, Αιγύπτου, φέρεται να ζήτησε εκ νέου την εμβάθυνση αυτής της αμυντικής σχέσης από την χώρα μας, με την δημιουργία κοινής ναυτικής δύναμης, καθώς και περισσότερες ασκήσεις σε πολλά νέα επίπεδα.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι, μας ζητά να ενισχύσουμε τον άξονα αυτής της αμυντικής συνεργασίας ακόμη περισσότερο, ώστε να σταλθούν τα ανάλογα μηνύματα προς την Τουρκία, η οποία ζητά ΑΟΖ που θα συνορεύει με την Αίγυπτο για παράδειγμα.

Αυτές οι κοσμογονικές αλλαγές στην περιοχή μας είναι πραγματικά μεγάλων διαστάσεων και οφείλουμε, αν θέλουμε να είμαστε πρωταγωνιστές, να συμμετέχουμε και εμείς ενεργά στις όποιες εξελίξεις, με όποιο τρόπο μπορούμε.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ