Απόψεις

Το πάθημα των Κούρδων έχει γίνει μάθημα για την Ελλάδα ή μας αρκούν οι δηλώσεις Πομπέο;

Είναι ελληνική πολιτική παράδοση, κάθε φορά που κάποιος Αμερικανός Πρόεδρος, ΥΠΕΞ, Υπουργός Άμυνας ή τέλος πάντων υψηλόβαθμος αξιωματούχος συνατάται με Έλληνα ομόλογο του, να υπάρχει κύμα ευφορίας και ενθουσιασμού για τα “ισχυρά μηνύματα” που εκπέμπονται από τις δηλώσεις του κάθε Αμερικανού. Η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Αθήνα δεν θα μπορούσε να “σπάσει” αυτή την παράδοση…

Οι δηλώσεις του ήταν πολύ “θερμές” στην πρώτη τους ανάγνωση. Ωστόσο όποιος τις διαβάσει δεύτερη φορά, διαπιστώνει ότι η θέση των ΗΠΑ για “ανάγκη διαλόγου” μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας δεν έχει αλλάξει. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι είδος διαλόγου μπορεί να γίνει με μια χώρα με τα χαρακτηριστικά της Τουρκίας.

Ανεξάρτητα απ΄ όλα αυτά, ακόμη κι αν αποδεχτούμε ότι οι “θερμές δηλώσεις” Πομπέο ήταν απολύτως ειλικρινείς, ήρθε το απίστευτο “άδειασμα” των Κούρδων από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, για να προκαλέσει σκεπτικισμό σχετικά με το τι μπορεί η Ελλάδα να αναμένει από τη συμμαχική της σχέση με τις ΗΠΑ.

Οι Κούρδοι στη Συρία, δεν παρείχαν στους Αμερικανούς κάποιες διευκολύνσεις, κάποιες βάσεις όπως κάνουμε εμείς. Οι Κούρδοι ήταν η χερσαία δύναμη των Αμερικανών στον πόλεμο κατά του ISIS. Χάρη σ΄ αυτούς οι Αμερικανοί λένε σήμερα ότι “εξολόθρευσαν το Ισλαμικό Κράτος”. Η συμμαχία τους με τους Κούρδους ήταν “δεμένη” με αίμα κυριολεκτικά. Γιατί οι απώλειες των Κούρδων σ΄ αυτό τον πόλεμο ήταν πολύ μεγάλες.

Ανέμεναν το ελάχιστο…Την προστασία τους από τις αμερικανικές δυνάμεις έναντι των τουρκικών σχεδίων που προβλέπουν την εξόντωσή τους. Κι όμως οι ΗΠΑ τους γύρισαν την πλάτη.

Νομίζουμε ότι οι εξελίξεις στη βόρεια Σύρια θα πρέπει να ΄χουν γίνει μάθημα στην ελληνική κυβέρνηση. Κατανοητοί οι πανηγυρισμοί και οι φανφαρονικοί σχολιασμοί που ακούγαμε και βλέπαμε όλη μέρα χθες σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις. Όλες οι κυβερνήσεις αξιοποιούν τέτοιες επισκέψεις και τέτοιες δηλώσεις για επικοινωνιακούς λόγους. Ελπίζουμε να μην έχουν πιστέψει όσα διέρρευσαν στους θορυβώδεις σχολιαστές εκπομπών.

Η δήλωση που είχε κάνει ο Αποστολάκης περί “εθνικής μοναξιάς” νομίζουμε ότι θα πρέπει να είναι αυτή που οδηγεί τους σχεδιασμούς κάθε ελληνικής κυβέρνησης. Οι συμμαχίες είναι απαραίτητες, αλλά όπως η ζωή αποδεικνύει καμία συμμαχία δεν μπορεί να εξασφαλίσει την επιβίωσή σου, αν μόνο σου δεν μπορείς να παλέψεις γι΄ αυτή.

Πηγή: militaire.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...