Εκκλησία

Συνάντηση σήμερα Πομπέο-Ιλαρίωνα για το ουκρανικό!

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο θα συναντηθεί σήμερα στην Ουάσινγκτον με τον Ρώσο Μητροπολίτη Ιλαρίωνα, πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Ιδιαίτερη σημασία μάλιστα είναι πως η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Στειτ Ντιπάρτμεντ και θα είναι κλειστή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί εν μέσω αυξανόμενων διαφωνιών μεταξύ του Πατριαρχείου Μόσχας και του Οικουμενικού Πατιαρχείο πρωτίστως για το ζήτημα της ουκρανικής αυτοκεφαλίας. Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα έχει αρκετά στοιχεία ότι η αυτοκέφαλη "νέα εκκλησία" της Ουκρανίας υποστηρίχθηκε και εμπνεύστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς μια τάση για επίθεση στην Ορθοδοξία εμφανίστηκε στην πολιτική της Ουάσιγκτον.

Χθες στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης Ιλαρίων συναντήθηκε με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπενέι.

Όπως το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έχει αναφέρει Ρώσοι αναλυτές υποστήριξαν πως ενώ το ουκρανικό θέμα ήταν εκτός της ημερήσιας διάταξης της ελληνικής Ιεραρχίας εμφανίστηκε εντελώς απροσδόκητα και μιλούσαν ανοιχτά για μια… «σύμπτωση» που είχε να κάνει με την παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Αθήνα, του μοναδικού δυτικού πολιτικού που συνεχάρη δημόσια την Ουκρανία για τη δημιουργία της νέας εκκλησίας!

Σύμφωνα με τους Ρώσους αναλυτές αυτό οδήγησε στην υπόθεση ότι το Στειτ Ντιπάρτμεντ συζήτησε με τις ελληνικές αρχές το θέμα της αναγνώρισης των Ουκρανών σχισματικών. Οι Ρώσοι αναλυτές καταλήγουν πως δεν είναι μυστικό για τον ελληνικό κλήρο ότι, γενικά, το ζήτημα αυτό δεν είναι τόσο θρησκευτικό όσο πολιτικό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ