Ελληνοτουρκικά

Στόλτενμπεργκ: Τέθηκε θέμα συνδιοίκησης Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο κατά την επίσκεψή του;

Κάποιες δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς  Στόλτενμπεργκ, που αφορούν στη χώρα μας θα συζητηθούν πολύ...

Αναλυτής αποτιμά στο Sputnik την επίσκεψη Στόλτενμπεργκ στην Ελλάδα εστιάζοντας σε ορισμένα σημεία «κλειδιά» των δηλώσεων του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Την άποψη ότι ο γ.γ του ΝΑΤΟ έθεσε θέμα συνδιοίκησης στο Αιγαίο από Ελλάδα και Τουρκία εκφράζει στο Sputnik ο δικηγόρος Γιάννης Ραχιώτης, που έχει ερευνήσει στενά την επεκτατική πολιτική του ΝΑΤΟ, κατά τα προηγούμενα χρόνια.

«Είναι πρόσχημα να λέγεται ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται στο Αιγαίο για το μεταναστευτικό και πρέπει να δούμε τον πραγματικό λόγο. Όπως είπε (σ.σ. ο Στόλτενμπεργκ) τα πλοία του ΝΑΤΟ όπου θα επιβαίνουν Έλληνες και Τούρκοι αξιωματικοί, βάζει και κάποια ζητήματα, από το παράθυρο, συνδιοίκησης στο Αιγαίο. Και αυτό αφού θα λαμβάνουν αποφάσεις από κοινού στρατιωτικοί των δύο χωρών σε μια θάλασσα που υποτίθεται η Ελλάδα έπρεπε να ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, βρέθηκε στην Αθήνα και πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Ραχιώτης εστιάζει στα σημαντικά στοιχεία που έγιναν γνωστά για τη σχέση της Ελλάδας με τη Βορειατλαντική συμμαχία που, όπως τονίζει, δεν θα έπρεπε να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Αυτά τα στοιχεία αφορούν τη συμμετοχή της χώρας μας σε αποστολές του ΝΑΤΟ ανά τον κόσμο, ενώ προσπαθεί να δώσει μια ακόμα εξήγηση για τη ΝΑΤΟϊκή παρουσία:

«Δεν είμαι βέβαιος ποιος είναι ο πραγματικός σκοπός της επίσκεψης Στόλτενμπεργκ. Ειδικά, όπως έγινε σε Ρώμη, Αθήνα και Άγκυρα σχεδόν ταυτόχρονα.

Από τα συγχαρητήρια που εισέπραξε η ελληνική πλευρά προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα λιγότερο γνωστά: Η Ελλάδα διατηρεί στρατεύματα για λογαριασμό του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών στο Κόσοβο και στο Αφγανιστάν καθώς και σε άλλα μέρη του κόσμου. Είναι μια πραγματικότητα που αποφεύγουμε να την αναφέρουμε στην Ελλάδα. Δεν έχει καμία δουλειά η χώρα μας να πολεμάει στο πλευρό του ΝΑΤΟ ούτε να στηρίζει τις πολιτικές του.

Μας έδωσε συγχαρητήρια καθώς ξοδεύουμε το 2% για αμυντικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ».

Και υπογραμμίζει τη νέα «ρωσοφοβική προσέγγιση» της βορειοατλαντικής συμμαχίας:

«Μάθαμε ότι το ΝΑΤΟ έχει ήδη έξι πολεμικά πλοία στο Αιγαίο. Επιχειρούν από το 2016 και επιδιώκουν να αυξήσουν αυτόν τον αριθμό. Όπως ξεκαθάρισε ο Στόλτενμπερκ πρακτικά δεν έχουν καμία σχέση με το μεταναστευτικό, αφού δεν γίνεται να πολεμούν την παράνομη μετανάστευση με φρεγάτες. Το παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ. Τι κάνουν όμως εκεί; Ενδεχομένως και να προσπαθήσουν να αποθαρρύνουν έναν παράγοντα άσκησης του ρωσικού πολεμικού ναυτικού. Από εκεί μάλλον προκύπτει το ενδιαφέρον να αυξηθεί η ΝΑΤΟϊκή παρουσία. Επιπλέον, είπε τα γνωστά προπαγανδιστικά ψέματα για τη Ρωσία, ότι ευθύνεται για την κατάρρευση της συνθήκης των πυραύλων μέσων βεληνεκούς», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή, υποστηρίζει ότι ενώ έχουν απομακρυνθεί ΗΠΑ-Τουρκία, υπάρχει σημαντικό ενδεχόμενο να συμφωνούν σε κάποια κοινά σημεία:

«Φαίνεται ότι μετά την επίθεση της Τουρκίας στη Συρία υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση Ελλάδος και ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ δεν είναι αρνητικό στην επίθεση της Τουρκίας στη Συρία και επί λέξει ζητάει αναλογικότητα και μέτρο.

Ίσως Αμερικανοί και Τούρκοι να έχουν έρθει σε συμφωνία. Αυτό φαίνεται από τις προηγούμενες μέρες που μάλλον υπήρξε έγκριση των Αμερικανών για την εισβολή της Τουρκίας. Ο ΝΑΤΟϊκός στόχος ταυτίζεται με τον στόχο της Τουρκίας σε αυτήν την περίπτωση. Η Τουρκία είναι μια ΝΑΤΟϊκή χώρα και ο Στόλτενμπεργκ παρά τις πολλές ερωτήσεις δημοσιογράφων, δεν δέχτηκε ούτε λεπτό να αμφισβητήσει την Τουρκία, ούτε στο ελάχιστο».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ