Κίνα
Ενημερώθηκε στις:

Ρωσία-Κίνα "γονατίζουν" τη Δύση: Ετοιμάζουν δημιουργία ευρασιατικού "ΝΑΤΟ" - "Χτυπούν" διαδοχικά το αμερικανικό δολάριο

Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

Η δυτική συμμαχία παρατηρεί με γουρλωμένα τα μάτια τη δημιουργία ενός ευρασιατικού ΝΑΤΟ, καθώς Ινδία και πλήθος άλλων χωρών μπαίνουν στον Πολικό "Δρόμο του Μεταξιού", απελευθερώνοντας τα έθνη τους από τη δυτική οικονομική χειραγώγηση. Παράλληλα, Μόσχα και Τεχεράνη από κοινού απελευθερώνονται από τη διεθνή οικονομική εξάρτηση του SWIFT, πραγματοποιώντας ισχυρό χτύπημα στο μονοπώλιο του ασθμαίνοντος αμερικανικού δολαρίου. Στο θέμα αναφέρονται γνωστά διεθνή ινστιτούτα όπως Strategic Culture Foundation και Russia Insider.

Η Ρωσία και το Ιράν θα πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους χρησιμοποιώντας εναλλακτικά συστήματα μεταφοράς χρημάτων, εγκαταλείποντας το διεθνώς αναγνωρισμένο SWIFT, ανακοίνωσε ο διευθυντής της ιρανικής κεντρικής τράπεζας Abdolnaser Hemmati.

Αντί για το SWIFT, ένα σύστημα που διευκολύνει τις διασυνοριακές πληρωμές μεταξύ 11.000 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε περισσότερες από 200 χώρες παγκοσμίως, οι δύο χώρες θα χρησιμοποιήσουν τα δικά τους εσωτερικά αναπτυγμένα συστήματα χρηματοοικονομικής "επικοινωνίας" - το SEPAM του Ιράν και το SPFS της Ρωσίας.

"Η χρήση αυτού του συστήματος εμπορικών συναλλαγών και επιχειρήσεων μεταξύ των κρατών μελών της EAEU [Eurasian Economic Union] μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη και επέκταση των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ των κρατών μελών», δήλωσε ο Abdolnaser Hemmati, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Mehr News.

Η Τεχεράνη πρόκειται να ενταχθεί επίσημα στη ζώνη ελεύθερων συναλλαγών υπό την ηγεσία της Ρωσίας, την EAEU, τον επόμενο μήνα. Το έγγραφο σχετικά με τη συμμετοχή του Ιράν επικυρώθηκε τον Ιούνιο από το κοινοβούλιο του κράτους (Majlis) και ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί έχει ήδη διατάξει την εφαρμογή της συμφωνίας ζώνης ελευθέρων συναλλαγών.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο ρώσος σύμβουλος του προέδρου Γιούρι Ουσάκοφ δήλωσε ότι η Τεχεράνη και η Μόσχα αναπτύσσουν ένα εναλλακτικό σύστημα που τους απελευθερώνει από το SWIFT.

Η Ρωσία ξεκίνησε την ανάπτυξη του SPFS το 2014, εν μέσω απειλών της Ουάσινγκτον να αποσυνδέσει τη χώρα από το SWIFT.

Η πρώτη συναλλαγή στο δίκτυο SPFS με μη τραπεζική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2017. Περίπου 500 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων ρωσικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και εταιρειών, έχουν ήδη ενταχθεί στο κανάλι πληρωμών, ενώ ορισμένες ξένες τράπεζες έχουν δείξει ενδιαφέρον για ένταξη.

Πέρυσι, το SWIFT με έδρα το Βέλγιο, διέκοψε ορισμένες ιρανικές τράπεζες από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε την πυρηνική συμφωνία με την Ισλαμική Δημοκρατία και επανέφερε τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

Ινδία και ασιατικές χώρες στον πολικό "Δρόμο του Μεταξιού"

Οι καλύτερες συνεργασίες εμφανίζονται όταν όλοι οι συμμετέχοντες προσφέρουν ειδικά ταλέντα δημιουργώντας ένα σύνολο πιο ισχυρό από το άθροισμα των τμημάτων του. Αυτή είναι η ομορφιά της πολυπολικής συμμαχίας που σχημάτισε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, ο Σι Ζινπίνγκ, καθώς και μια αυξανόμενη ποικιλία ασιατικών, αφρικανικών και νοτιοαμερικανών πολιτικών τα τελευταία χρόνια.

Όταν έγινε αντιληπτό ότι οι αλλαγές καθεστώτων μέσω πολέμων που προέκυψαν μετά τη 9/11 δεν οφείλονταν απλώς στα ενεργειακά/πετρελαϊκά συμφέροντα - αλλά σχεδιάστηκαν μάλλον για να εμποδίσουν τον πιθανό σχηματισμό συμμαχίας Ευρασιατικών εθνών, ξεκίνησε η αντεπίθεση πολλών ευρασιατικών κρατών για να διασφαλιστεί η επιβίωσή τους και η διεθνής σταθερότητα. Αυτή η αντεπίθεση προήλθε από την απίστευτη συμμαχία της Ρωσίας και της Κίνας που μαζί είχαν τα συνδυασμένα ταλέντα των εξαιρετικών στρατιωτικών/πληροφοριακών δυνατοτήτων της Ρωσίας και τις ισχυρές δυνατότητες οικοδόμησης υποδομών της Κίνας.

Ενώ ορισμένα ασιατικά έθνη είχαν τοποθετηθεί από δυτικούς γεωπολιτιστές ενάντια στην Κίνα, άλλα έθνη, υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ αναγκάστηκαν να σταθούν απέναντι στη Ρωσία. Με την έκπληξη της εταιρικής σχέσης Ρωσίας-Κίνας, οι κινήσεις για να χαλαρώσουν οι κόμβοι των αντιμαχομένων που απειλούν να ξεσπάσει ο Γ 'Παγκόσμιος Πόλεμος έχουν αρχίσει να ξετυλίγονται. Η επίσκεψη του Ζινμπίνγκ στην Ινδία είναι μόνο ένα από τα πολλά παραδείγματα της νέας μεγάλης συμμαχίας.

Η Ινδία "μπαίνει" στον Πολικό "Δρόμο του Μεταξιού"

Η σημασία της συμμετοχής της Ινδίας και της Ιαπωνίας στο 5ο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ από το 4-6 Σεπτεμβρίου στο Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας μπορεί να εκτιμηθεί μόνο αναγνωρίζοντας αυτή τη στρατηγική συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας. Και τα δύο έθνη έχουν μεταμορφώσει πρόσφατα τα φιλόδοξα αναπτυξιακά σχέδια της Άπω Ανατολής και της Αρκτικής σε έναν Πολικό Δρόμο του Μεταξιού - φέρνοντας το BRI στην Αρκτική της Ρωσίας.

Το γεγονός ότι η Ινδία ήταν σε θέση να ενσωματώσει το πεπρωμένο της σε αυτόν τον αναδυόμενο Πολικό Δρόμο του Μεταξιού είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον των διεθνών υποθέσεων, καθώς ο Πρόεδρος Μόντι έγινε ευπρόσδεκτος ως επίτιμος καλεσμένος της Ρωσίας. Η επίσκεψη αυτή ολοκληρώθηκε με μια ιστορική κοινή δήλωση 81 σημείων του Προέδρου Πούτιν, η οποία εδραίωσε τη συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ανάπτυξης, της διαστημικής τεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών, της τεχνητής νοημοσύνης, της νανοτεχνολογίας, καθώς και της συμμετοχής της Ρωσίας στις μεγάλες ινδικές υποδομές και της Ινδίας στις υποδομές της Άπω Ανατολής και της Αρκτικής. Ο διεθνής διάδρομος μεταφορών Βορρά-Νότου αποτέλεσε το κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης, όπως και η αυξημένη οικοδόμηση του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης ως "ισότιμη και αδιαίρετη αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού". Ο Πούτιν δήλωσε ότι και τα δύο έθνη έχουν «παρόμοιες πολιτιστικές αξίες» και παρόμοιες προσεγγίσεις στα «θεμελιώδη ζητήματα ανάπτυξης και οικονομικής προόδου».

Στον απόηχο του μηνύματος πολυπολικής συνεργασίας του Πούτιν, ο Μόντι δήλωσε ότι «δηλώνοντας ότι η ανάπτυξη της Ρωσικής Άπω Ανατολής αποτελεί «εθνική προτεραιότητα για τον 21ο αιώνα», ο Πρόεδρος Πούτιν έχει υιοθετήσει μια ολιστική προσέγγιση για τη βελτίωση πολλών τομέων, από την οικονομία, την εκπαίδευση, την υγεία έως τον αθλητισμό και την επικοινωνία".

Καθώς ο Ινδός πρόεδρος εξέφρασε τα παραπάνω, η Ινδία προσέφερε πιστωτική γραμμή ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την ανάπτυξη της ρωσικής Άπω Ανατολής, ποσό που προστίθεται στα 7 δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια που επενδύουν επί του παρόντος οι ινδικές επιχειρήσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Αυτή η απίστευτη ενοποίηση των συμφερόντων Ρωσίας και Ινδίας στον Πολικό "Δρόμο του Μεταξιού" αιφνιδίασε τους φανατικούς της κυβέρνησης Μόντι, οι οποίοι είναι ιδεολογικά δεσμευμένοι σε μια εχθρική σχέση με την Κίνα λόγω της εταιρικής σχέσης της με το Πακιστάν στον οικονομικό διάδρομο Κίνας-Πακιστάν.

Αν και όχι τόσο έντονα, η συνάντηση του Βλαδιβοστόκ επισημάνθηκε επίσης με τη συμμετοχή των ηγετών της Μαλαισίας, της Μογγολίας και της Ιαπωνίας - οι οποίοι έχουν αυξήσει τις δεσμεύσεις τους στο πρόγραμμα Polar Silk Road και έχουν αρχίσει να απελευθερώνονται από την δυτική οικονομική χειραγώγηση.

Το "Ευρασιατικό ΝΑΤΟ" του Πούτιν εκτονώνει την ένταση Κίνας Ιαπωνίας

Για χρόνια, η Ιαπωνία ήταν μια προβληματική περίπτωση σε Ασία-Ειρηνικό, η οποία οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό σε μια στρατιωτική συνθήκη δεκαετιών με τις ΗΠΑ που είχε ως αποτέλεσμα την παρουσία 50.000 στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ, δεκάδες βάσεις και μια ασπίδα πυραύλων κατά Κίνας/Ρωσίας στο έδαφος της Ιαπωνίας. Ιδιαίτερη ένταση στη σύγκρουση με την Κίνα προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της διαμάχης για τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας (γνωστή στην Ιαπωνία ως Senkakus and Diaoyus). Ομοίως, μια ρωσο-ιαπωνική σύγκρουση έχει διατηρηθεί ζεστή εδώ και δεκαετίες λόγω των ισχυρισμών της Ιαπωνίας σχετικά με την κυριότητα των «βόρειων εδαφών» της, τα οποία στη Ρωσία ονομάζονται «νησιά Kuril». Φυσικά, η Ρωσία κατέστησε σαφές ότι είναι πρόθυμη να δώσει τα εδάφη αυτά στην Ιαπωνία σύμφωνα με μια κοινή δήλωση του 1956, αλλά λόγω του καθεστώτος της Ιαπωνίας ως αποικίας του αμερικανικού στρατού που επιδιώκει μονοπολική ηγεμονία γύρω από την «Κυριαρχία Πλήρους Φάσματος» (FSD - Full Spectum Dominance), δεν μπορεί να το πράξει. Εκτός των παραπάνω εμποδίων, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

Ενώ η Ιαπωνία δεν έκανε τις ηχηρές δεσμεύσεις της Ινδίας στη ρωσική Άπω Ανατολή, ο πρωθυπουργός Shinzo Abe μπήκε στα πρωτοσέλιδα όταν δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να εισαχθεί εκ νέου στη G8, ενώ σε παρόμοιες δηλώσεις που έκαναν πρόσφατα τόσο ο Emmanuel Macron όσο και ο Πρόεδρος Τραμπ στις 21 Αυγούστου στη Γαλλία. Ο Πρόεδρος Πούτιν είχε την ευκαιρία να προωθήσει το θέμα λέγοντας ότι όχι μόνο θα δεχόταν η Ρωσία να επανεισαχθεί στην ομάδα, αλλά ότι η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία πρέπει επίσης να γίνουν μέλη.

Μόλις δυο μήνες νωρίτερα, ο Abe χαιρέτισε την υπογραφή μιας συμφωνίας "που διευκολύνει τις προσπάθειες της Ρωσίας να αναπτύξει την Αρκτική και να εξασφαλίσει σταθερό ενεργειακό εφοδιασμό στη χώρα μας" - αναφερόμενος στη συμμετοχή του γίγαντα Mitsui και JOGMEC στο 2ο έργο LNG στο Novatek. Σχολιάζοντας τη συμφωνία LNG-2, ο Francesco Sassi, καθηγητής Ενεργειακής Ασφάλειας του Πανεπιστημίου της Πίζας, δήλωσε πρόσφατα ότι το έργο «θα δει ένα πρωτοφανές επίπεδο συνεργασίας μεταξύ ιαπωνικών και κινεζικών εταιρειών ενέργειας σε ένα από τα σημαντικότερα ρωσικά ενεργειακά έργα της επόμενης δεκαετίας».

Τέλος, ο σιδηρόδρομος των 9.300 χιλιομέτρων γίνεται ολοένα και περισσότερο τμήμα της BRI που μεταφέρει εμπορεύματα μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Στις 3 Ιουλίου, οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι ανακοίνωσαν την αύξηση κατά 100 φορές του όγκου του φορτίου από 3.000 μονάδες ανά είκοσι ποδιών σε 300.000 με την αναβάθμιση και τον διπλασιασμό του σιδηροδρόμου, καθιστώντας την "κύρια αρτηρία για το εμπόριο Ευρώπης-Ιαπωνίας".

Η Μαλαισία εδραιώνει τις σχέσεις της με Ρωσία και Κίνα

Ενώ η Μαλαισία έχει ωθηθεί από το Στρατιωτικό Βιομηχανικό Σύμπλεγμα των ΗΠΑ να συμμετάσχει σε πολεμικά παίγνια, ενώ αντιμετωπίζει την Κίνα σε αμφισβητούμενη επικράτεια στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ο σημερινός Πρόεδρος Mahathir Mohammed αντιστάθηκε στη στάση αυτή κατά της Κίνας ζητώντας αυξημένη συνεργασία στο BRI. Η επίσκεψη του Προέδρου Mahathir στο Βλαδιβοστόκ οδήγησε στη δημιουργία ενός αεροδιαστημικού Πανεπιστημίου στη Μαλαισία που χρηματοδοτήθηκε από την Ρωσία και στην αισιόδοξη ανακοίνωση του Mahathir ότι η Ρωσική Άπω Ανατολή θα ανοίξει νέες αγορές για το έθνος της.

Για το Αεροδιαστημικό Πανεπιστήμιο, ο Δρ Mahatir δήλωσε: "Μας ενδιαφέρει πολύ η αεροδιαστημική και η μηχανική. Είμαι πεπεισμένος ότι η πρόταση της Ρωσίας για τη δημιουργία ενός αεροδιαστημικού πανεπιστημίου θα ενίσχυε όχι μόνο τις επενδύσεις αλλά και την προώθηση της μεταφοράς τεχνολογίας στον τομέα".

Η Μογγολία και ο Νέος Δρόμος του Μεταξιού

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η Μογγολία δέχτηκε επίσημη πρόταση συμμετοχής στο ΝΑΤΟ. Ο γενικός κυβερνήτης του Καναδά Ντέιβιντ Τζόνσον έκανε τα μέγιστα για να αποπλανήσει την ηγεσία της Μογγολίας, παρουσιάζοντας τον Τζένγκις Χαν ως μεγάλο οικοδόμο πολιτισμού και την αληθινή ψυχή της Μογγολίας.

Οι ηγέτες του έθνους αναγνώρισαν πήραν την απόφαση να απορρίψουν την προσφορά. Η δημιουργία του οικονομικού διαδρόμου Κίνας-Μογγολίας-Ρωσίας το 2016 αποτέλεσε μια σημαντική εξέλιξη, δημιουργώντας ζωτικούς δεσμούς μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας.

Τις ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής του Βλαδιβοστόκ, ο Πούτιν επισκέφθηκε τη Μογγολία, όπου υπέγραψε μια διμερή «Συνθήκη φιλικών σχέσεων και συνολικής εταιρικής σχέσης» για να φέρει τη «στρατηγική εταιρική σχέση σε ένα εντελώς νέο επίπεδο». Ο Πούτιν ανακοίνωσε ένα κοινό επενδυτικό ταμείο και δάνειο 1,5 δισεκατομμυρίων αμερικανικών δολαρίων.

Η Battulga ανακοίνωσε ότι το εν λόγω ποσό θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή περισσότερων σιδηροδρομικών γραμμών στα κινεζικά σύνορα για τις εξαγωγές άνθρακα και ορυκτών και την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού σταθμού Ulan Bator, για τον οποίο δήλωσε ο Πούτιν πως «είναι σημαντική μεταφορική αρτηρία για τη Μογγολία». Από το 2017, το εμπόριο της Ρωσίας-Μογγολίας αυξήθηκε κατά 22%.

"Η ευημερία της ανθρωπότητας"

Επαναλαμβάνοντας την ιδέα του για την παγκόσμια σημασία του νέου παραδείγματος που εμφανίζεται στη ρωσική Άπω Ανατολή και τη σύνδεσή του με το BRI ως διεθνή υπόθεση για όλη την ανθρωπότητα, ο Πρόεδρος Πούτιν δήλωσε: "Πιστεύω ότι οι σημερινές μα ιδέες σε αυτό το φόρουμ όχι μόνο θα ενισχύσουν τις προσπάθειες της ανθρώπινης ευημερίας στην Άπω Ανατολή, αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα».

Αυτή η αποσπασματική σκέψη αντιπροσωπεύει μία από τις ισχυρότερες έννοιες και πηγές δημιουργικής ενέργειας που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Πρωτοβουλίας Belt Road Initiative και του Polar Silk Road. Είναι επίσης ο βασικός λόγος για τον οποίο οι λογιστές της θεωρίας των δυτικών παιχνιδιών δεν μπορούν να αντιληφθούν μια εξίσου ισχυρή απάντηση (εκτός από τη χρήση της τακτικής απειλής των πυρηνικών).

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Η ΠΥΡΚΑΛ κλείνει: Χαρίζεται ο εξοπλισμός στην Ουκρανία; - Η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ που έβαλε «φωτιά» στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν για να πάρα πολύ σοβαρό θέμα για την εθνική άμυνα της χώρας - Η ανακοίνωση του Ευάγγελου...