Κόσμος

Πρόταση Τζόνσον στην Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει εντός της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ μέχρι το 2025

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, θα ανακοινώσει ένα νέο σχέδιο για το Brexit την Τετάρτη, το οποίο προβλέπει την παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην ενιαία αγορά της ΕΕ και τους τελωνειακούς ελέγχους στο νησί της Ιρλανδίας.

Το νέο σχέδιο «δύο σύνορα για τέσσερα χρόνια» ενημερώθηκε στις μεγάλες πρωτεύουσες της ΕΕ την Τρίτη, ανέφερε η εφημερίδα The Telegraph. Το σχέδιο θα έβλεπε την Βόρεια Ιρλανδία να παραμένει υπό τους κανονισμούς της ΕΕ για την ενιαία αγορά μέχρι το 2025, αλλά ταυτόχρονα θα υπήρχαν τελωνειακά σύνορα, αν και με μικρότερης έκτασης και σημασίας ελέγχους.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο Τζόνσον απέρριψε ισχυρισμούς ότι το σχέδιο για το Brexit που επρόκειτο να παρουσιάσει στις Βρυξέλλες οραματιζόταν στην ουσία ένα σκληρό σύνορο στο νησί της Ιρλανδίας, ενώ σημείωσε ότι θα χρειαστούν τελωνειακοί έλεγχοι στην περιοχή μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την Δευτέρα, τα ΜΜΕ ανέφεραν ότι το επίσημο κείμενο του νέου σχεδίου Brexit, συμπεριλαμβανομένης μιας εναλλακτικής λύσης για το ιρλανδικό ζήτημα των συνόρων, θα παραδοθεί στις Βρυξέλλες, αφού ο Τζόνσον απευθυνθεί ενώπιον του Συντηρητικού κόμματος σε συνέδριο στο Μάντσεστερ την Τετάρτη.

Ο Τζόνσον δήλωσε στο BBC την Τρίτη ότι υπάρχουν «πολλοί τρόποι» ούτως ώστε το ζήτημα των συνόρων της Ιρλανδίας να αντιμετωπιστεί, αλλά αρνήθηκε να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το Brexit αναβλήθηκε αρκετές φορές εξαιτίας της αποτυχίας της πολιτικής ελίτ της χώρας να καταλήξει σε συναίνεση αναφορικά με τους όρους της απόσυρσης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι προηγούμενες προτάσεις για το Brexit, που συντάχθηκαν από την προκάτοχό του Τζόνσον, Τερέζα Μέι, απορρίφθηκαν αρκετές φορές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...