Κόσμος

Ουάσινγκτον: Η Τουρκία σκόπιμα «χτύπησε» κοντά στα αμερικανικά στρατεύματα

Σύμφωνα με τέσσερις εν ενεργεία και πρώην Αμερικανούς αξιωματούχους τους οποίους επικαλείται η Washington Post, οι τουρκικές δυνάμεις γνώριζαν εδώ και μήνες ότι σε αυτή την περιοχή βρισκόταν μία αμερικανική στρατιωτική εγκατάσταση.

Την Παρασκευή, τα αμερικανικά στρατεύματα δέχτηκαν πυρά από τουρκικές δυνάμεις κοντά στην συριακή πόλη Κομπάνι εν μέσω της συνεχιζόμενης τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης».

Συγκεκριμένα, ένας από τους αξιωματούχους των ΗΠΑ σημείωσε, ανέφερε το WaPo, ότι μεγάλος αριθμός βλημάτων 155 χιλ. εξαπολύθηκε από την πλευρά των τουρκικών δυνάμεων προς τις θέσεις των αμερικανικών μονάδων.

Σύμφωνα με την προηγούμενη δήλωση του Πενταγώνου, τα τουρκικά πλήγματα «σημειώθηκαν μερικές εκατοντάδες μέτρα από μια τοποθεσία έξω από τη ζώνη του Μηχανισμού Ασφαλείας και σε μια περιοχή γνωστή στους Τούρκους για την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων».

Το Πεντάγωνο ζήτησε από την Άγκυρα να αποφύγει πράξεις που «θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άμεση στρατιωτική απάντηση».
Η Τουρκία ξεκίνησε την στρατιωτική επίθεση με την ονομασία «Πηγή Ειρήνης» την Τετάρτη, αρκετές μέρες αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφεραν ότι το θέμα συζητήθηκε σε τηλεφωνική τους επικοινωνία και ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα σταθεί εμπόδιο στα σχέδια της Άγκυρας.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χούλουσι Ακάρ δήλωσε νωρίτερα το Σάββατο ότι ο τουρκικός στρατός συντονίζει τις προσπάθειες του με τις Ηνωμένες, αρνούμενος τους ισχυρισμούς ότι η Τουρκία στόχευσε σκόπιμα τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή.
Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε επίσης ότι είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί η πρόκληση ζημιών στις αμερικανικές εγκαταστάσεις που βρίσκονταν κοντά στις θέσεις των κουρδικών δυνάμεων που στόχευε ο τουρκικός στρατός.

Η τουρκική επίθεση αποτελεί μέρος του μακροχρόνιου στόχου της Άγκυρας να εκκαθαρίσει την συνοριακή περιοχή τόσο από την παρουσία των κουρδικών πολιτοφυλακών όσο και των τρομοκρατών του Daesh και ταυτόχρονα να δημιουργήσει μια λεγόμενη ασφαλή ζώνη όπου η Τουρκία θα μεταφέρει μέρος των περίπου τεσσάρων εκατ. Συρίων προσφύγων που διατηρεί στο έδαφος της.

Ενώ η συριακή κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα της κουρδικής αυτονομίας στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, ωστόσο η Δαμασκός έχει καταδικάσει επανειλημμένα τις κατοχικές πολιτικές της Τουρκίας στην περιοχή.

Η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» καταδικάστηκε επίσης από τα περισσότερα αραβικά κράτη και την παγκόσμια κοινότητα, με την Ουάσινγκτον απειλεί στην συνέχεια να επιβάλει αυστηρές οικονομικές κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε νωρίτερα ότι ξεκίνησε η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...