Κόσμος

Ομιλία Σνόουντεν στη Λισαβόνα πρώτη φορά μετά την αγωγή σε βάρος του από την κυβέρνηση των ΗΠΑ

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν που δημοσίευσε πληροφορίες σχετικά με την παγκόσμια επιτήρηση από την NSA το 2013, εξέδωσε τα απομνημονεύματά του τον Σεπτέμβριο. Από τότε που η Ρωσία του έδωσε άσυλο το 2013, σπάνια μιλάει δημόσια και μόνο μέσω βιντεοκλήσεων.

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν που αποκάλυψε το μέγεθος των παρακολουθήσεων της NSA, θα εμφανιστεί και θα μιλήσει στο συνέδριο για το διαδίκτυο στη Λισαβόνα τον επόμενο μήνα μέσω βίντεο, κάνοντας την πρώτη δημόσια εμφάνιση από τότε που οι ΗΠΑ του έκαναν αγωγή.

Το Reuters αποκάλυψε την Τετάρτη ότι το συνέδριο, που είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως στον τομέα της Τεχνολογίας, θα είναι το μεγαλύτερο κοινό του Σνόουντεν μέχρι στιγμής και οι διοργανωτές επιβεβαίωσαν ότι θα δεχθεί ερωτήσεις από συντονιστή σχετικά με τη δουλειά του στην NSA.

Οι διοργανωτές δήλωσαν ακόμα στο Reuters ότι εκτιμούν πως στο συνέδριο θα συμμετάσχουν 70.000 άνθρωποι, ενώ θα υπάρξει και ζωντανή αναμετάδοση.

Ο Σνόουντεν που συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας το 2013 μετά από τη διαρροή πληροφορικών για την παγκόσμια έκταση των προγραμμάτων επιτήρησης της NSA και την ανταλλαγή πληροφοριών με εταιρείες σε όλο τον κόσμο, δημοσίευσε τον Σεπτέμβριο τα απομνημονεύματά του με τίτλο «Permanent Record».

Η αμερικανική κυβέρνηση τον μήνυσε για το βιβλίο του στη βάση ότι παραβίαζε τις συμφωνίες για τη μη αποκάλυψη καθώς δεν υποβλήθηκε ποτέ για έλεγχο πριν τη δημοσίευση.

Η αγωγή δεν έχει στόχο να σταματήσει την έκδοση του βιβλίου, ωστόσο, η κυβέρνηση να λάβει τα έσοδα από το βιβλίο.

Ο Αμερικανός εισαγγελέας για την ανατολική Βιρτζίνια, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι «οι μυστικές πληροφορίες θα πρέπει να προστατεύουν το έθνος, όχι να παρέχουν προσωπικό όφελος… Αυτή η αγωγή θα διασφαλίσει ότι ο Έντουαρντ Σνόουντεν δεν θα λάβει κανένα οικονομικό όφελος από την παραβίαση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του».

Ζει στη Ρωσία από το 2013
Ο Σνόουντεν ζει στη Ρωσία από το 2013 μετά τη χορήγηση ασύλου από τη ρωσική κυβέρνηση. Ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό σε χώρες όπου υπάρχουν συμφωνίες έκδοσης με τις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για υποτιθέμενη δημοσίευση εμπιστευτικών πληροφοριών.

Αυτή είναι η υπόθεση παρότι αρκετοί που αντιτίθενται στην μαζική επιτήρηση θεωρούν τον Σνόουντεν ήρωα.

Ο Σνόουντεν είναι ο ένας από τους δύο αμερικανούς πολίτες που αντιμετωπίζουν κατηγορίες από την αμερικανική κυβέρνηση για τη διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών. Η πρώην στρατιώτης Τσέλσι Μάνινγκ που εκτίει ποινή 18 μηνών, φυλακίστηκε επίσης για παραβίαση του νόμου για την κατασκοπεία αποσπώντας κυβερνητική περιουσία και άλλα κυβερνο-εγκλήματα για την βοήθεια στη διαρροή σειράς βίντεο που φέρονται να δείχνουν εγκλήματα πολέμου από τον αμερικανικό στρατό σε Ιράκ και Αφγανιστάν, όπως η επίθεση σε ελικόπτερο στη Βαγδάτη που σκότωσε 12 άτομα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...