Αρχείο

"Μαραθώνια" συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν: Διορία 150 ωρών για αποχώρηση των Κούρδων - Ρωσική παρουσία σε Ras al Ain-Tal Abyad (upd)


Ολοκληρώθηκαν πριν λίγο οι μαραθώνιες συνομιλίες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι, οι οποίες διήρκεσαν πάνω από πέντε ώρες. Το αποτέλεσμα της συνάντησης είναι προς το συμφέρον της Μόσχας, καθώς ουσιαστικά αποκτά τον πλήρη γεωπολιτικό έλεγχο της Συρίας, μετά το κενό ισχύος που αφήνει η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, και μέσω της ιδιοφυούς χειραγώγησης της Άγκυρας.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών αναμένεται να είναι διεξοδική, δύσκολη και μακρά, καθώς πρέπει να συζητηθούν «πολλά θέματα», με επίκεντρο την κατάσταση στη Συρία.

Την συνέντευξη Τύπου δίνουν οι δύο ηγέτες στην κατοικία του Ρώσου προέδρου μπροστά σε 140 δημοσιογράφους, κυρίως από τη Ρωσία και την Τουρκία, αλλά και από άλλες χώρες. Στην αίθουσα στην οποία δίνεται η συνέντευξη τύπου βρίσκονται τα τηλεοπτικά συνεργεία των διαφόρων ξένων τηλεοπτικών δικτύων μεταξύ των οποίων BBC News, CNN, Al Jazeera.

Οι συνομιλίες φέρεται να αφορούν αποκλειστικά τη Συρία, καθώς όπως τόνισε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας επί θεμάτων στρατιωτικό-τεχνολογικής συνεργασίας, Ντμίτρι Σουγκάγεφ, οι Πούτιν και Ερντογάν, δεν συζήτησαν το θέμα της πώλησης των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Su35 και Su-57, ούτε και τη νέα συμφωνία για την πώληση στην Τουρκία ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής πυραυλικής άμυνας S-400.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, το βράδυ της 23ης του τρέχοντας μήνα, η ρωσική στρατιωτική αστυνομία θα εγκατασταθεί σε περιοχές ανάμεσα σε Ras al Ain και Tal Abyad, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ρωσίας-Τουρκίας που έκλεισε σήμερα στο Σότσι.

Τι συμφώνησαν Πούτιν- Ερντογάν για τη Συρία

Στις κοινές δηλώσεις που έκαναν έπειτα από την πολύωρη συνάντηση- η οποία ολοκληρώθηκε περίπου δύο ώρες πριν από την εκπνοή της κατάπαυσης πυρός στη Συρία- ο Πούτιν και ο Ερντογάν συμφώνησαν σε διορία 150 ωρών για την απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων από την περιοχή της βορειοανατολικής Συρίας στην οποία γινόταν η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας. Στη συνέχεια, Ρωσία και Τουρκία θα κάνουν κοινές περιπολίες γύρω από αυτή τη ζώνη ασφαλείας.

Νωρίτερα, πάντως, οι Κούρδοι μαχητές γνωστοποίησαν στην Ουάσινγκτον ότι αποχώρησαν από τη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία, όπως ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στρατηγός, Μαζλούμ Κομπάνι Αμπντί είπε ότι έχει υλοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για την αποχώρηση των Συροκούρδων μαχητών.

Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη βορειοανατολική Συρία θα μεταβληθεί σε μόνιμη «μέχρι το τέλος του απογεύματος», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος προειδοποίησε απόψε ότι οποιαδήποτε μετακίνηση των στρατιωτικών θέσεων της Τουρκίας μετά τη λήξη της κατάπαυσης του πυρός των 120 ωρών, απόψε το βράδυ, θα οδηγήσει τις ΗΠΑ στο συμπέρασμα ότι η Άγκυρα παραβίασε τη συμφωνία με την Ουάσινγκτον. Αναπόφευκτη συνέπεια του γεγονότος αυτού θα είναι η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας, σύμφωναμε το πρακτορείο Reuters.

Λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό ότι οι Κούρδοι μαχητές ενημέρωσαν την Ουάσινγκτον ότι αποχώρησαν από τη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία, όπως ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

https://twitter.com/NPA_English/status/1186691588120072193

https://twitter.com/anadoluagency/status/1186686430900359169?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1186686430900359169&ref_url=https%3A%2F%2Fpolitis.com.cy%2Fpolitis-news%2Fdiethni%2Fmarathonies-oi-synomilies-poytin-erntogan-gia-ti-syria%2F

https://www.rt.com/on-air/471493-putin-erdogan-speak-media/embed/

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ