Απόψεις

Κωνσταντίνος Φίλης: «Η Τουρκία θα κάνει το βήμα στη Συρία - Αμφιλεγόμενη η στάση του Τραμπ»

Η στάση των ΗΠΑ και οι αντιδράσεις.

Για τις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά το «πράσινο» των ΗΠΑ στην Τουρκία για εισβολή στη βόρεια Συρία, αλλά και τις αντιδράσεις Ρωσίας και Ιράν μίλησε ο Κωνσταντίνος Φίλης, εκτελεστικός διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων στο Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ),

«Αμφιλεγόμενη είναι η στάση του Τραμπ, όχι της αμερικανικής γραφειοκρατίας. Το υπουργείο Άμυνας και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, προσπαθούν να επαναφέρουν τον Τραμπ κάθε φορά που ξεφεύγει από την κεντρική γραμμή και τα όσα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ», δήλωσε στο «Ραντάρ» ο Κωνσταντίνος Φίλης και τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο.

«Οι Αμερικανοί έχουν επενδύσει εδώ και μια δεκαετία στους Κούρδους της Συρίας, ως τον καλύτερο, πιο αξιόπιστο, πιο αποτελεσματικό σύμμαχο για τις ΗΠΑ στη Συρία. Αυτή τη στιγμή δεν έχουν άλλον τέτοιο αξιόπιστο σύμμαχο στο έδαφος της Συρίας. Άρα λοιπόν όταν έρχεται ο Τραμπ, σε συνέχεια μιας προηγούμενης συνεννόησης, τηλεφωνικής πάλι με τον Ερντογάν, πριν από περίπου ένα χρόνο, να ακυρώσει μια πολιτική δεκαετίας και να ρίξει τους Κούρδους στην αγκαλιά της Ρωσίας, να φύγουν εντελώς από τη Συρία οι Αμερικανοί, να ανοίξει τον δρόμο στην Τουρκία και ουσιαστικά να αφήσει τις εξελίξεις στα χέρια της Μόσχας και της Τεχεράνης, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι μέρος μιας συλλογιστικής του Τραμπ. Θεωρεί ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να παραμένουν στη Συρία και ίσως να τη θεωρεί χαμένη υπόθεση. Αλλά όπως καταλαβαίνετε υπάρχουν αντιφάσεις από πλευράς Αμερικανικού κατεστημένου, οι οποίες είναι ισχυρές», πρόσθεσε.

Το βήμα από την Τουρκία

«Θα το κάνει το βήμα η Τουρκία. Εκτός αν δεν έχει το πράσινο φως ή κάποιου είδους συγκατάθεση από τη Ρωσία, η οποία έβγαλε με τη σειρά της μια περίεργη ανακοίνωση, η οποία κρύβει πολλαπλών ερμηνειών. Η Τουρκία δεν έχει πολύ μεγάλα περιθώρια ελιγμών. Ο Ερντογάν πιέζεται στο εσωτερικό και επιζητά μια νίκη στο εξωτερικό», τόνισε ο κ. Φίλης στο ραδιόφωνο του Alpha:

«Οι πιθανότητες λένε ότι θα το κάνει το βήμα, το θέμα είναι πόσο μεγάλη επέκταση θα είναι αυτή η εισβολή, ή θα προκαλέσει από πλευράς Κούρδων, αν δηλαδή θα αναδιπλωθούν για επιχειρησιακούς λόγους ή θα πολεμήσουν κατά της Τουρκίας. Παίζει ρόλο και το τι υποστήριξη θα έχουν τόσο οι Κούρδοι όσο και οι Τούρκοι και εν τέλει αν η μακρά παραμονή της Τουρκίας σε μία τέτοια επιχείρηση συνεπάγεται προφανώς οικονομική αιμορραγία αλλά και ενδεχόμενες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό. Ο Ερντογάν μπορεί να παρουσιάσει την εισβολή στη Συρία ως μία νίκη, αλλά εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά στο επιχειρησιακό πεδίο αυτό μπορεί να γυρίσει εναντίον του».

Οι αντιδράσεις

«Το θέμα είναι οι αντιδράσεις Ρωσίας και Ιράν. Το Ιράν φαίνεται ότι έχει άλλη άποψη από τους Ρώσους. Οι Ρώσοι δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα, τουναντίον, να έρθουν στην αγκαλιά τους οι Κούρδοι και δη οι απογοητευμένοι Κούρδοι από τους Αμερικανούς που τους άφησαν ξεκρέμαστους για ακόμα μια φορά.

Το Ιράν επειδή έχει κουρδική μειονότητα έχει άλλη προσέγγιση στο ζήτημα. Αυτό που καταλαβαίνουμε όμως και γι αυτό είναι αξιοπερίεργη η επιλογή του Τραμπ, είναι ότι από τη μία πιέζει το Ιράν οικονομικά θέλοντας να το στραγγαλίσει για να αναδιπλωθεί από τη Συρία, από την άλλοι φεύγουν οι Αμερικανοί και αφήνουν το πεδίο ελεύθερο όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για τη Ρωσία και το Ιράν και σε αυτό συνίσταται το αξιοσημείωτο».

Συρία και Ουάσινγκτον

Ο Κωνσταντίνος Φίλης αναφέρθηκε σε ποιο από τα δύο ζητήματα έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον του.

«Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Όταν έχεις μια αμερικανική ηγεσία η οποία είναι ασταθής στη διαμόρφωση της πολιτική της, δεν μπορείς παρά να ανησυχείς. Είχαμε την επίσκεψη του Πομπέο, η οποία έγινε σε άριστο κλίμα, έχουμε μια στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ, αλλά έχουμε απέναντί μας μια ηγεσία εκεί στην οποία δεν μπορούμε να στηριχτούμε. Είναι αμφίσημη ως προς το τι θα κάνει με την Τουρκία. Η Τουρκία είναι ένα πολύ σημαντικό γεωπολιτικό οικόπεδο για τους Αμερικανούς και οπωσδήποτε δεν θέλουν να το θυσιάσουν ούτε να το απεμπολήσουν, πολλώ δε μάλλον υπό τον φόβο ότι μπορεί να γείρει η πλάστιγγα υπέρ της Ρωσίας είτε άλλων δυνάμεων της Ανατολής», είπε μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Η Δύση είναι συγκλονισμένη-Το ρωσικό υπερμαχητικό αεροσκάφος Mig-41 θα έχει αποστολή την εξουδετέρωση δυτικών υπερηχητικών στόχων

Ο απόστρατος Στρατάρχης της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας ανέφερε για «ηλεκτρομαγνητικό όπλο παλμών» που αναπτύσσουν οι...