Απόψεις

Κατά πόσο θα σταματήσουν τον αδηφάγο Ερντογάν οι κυρώσεις των ΗΠΑ

Κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ, εξαιτίας της εισβολής της χώρας στη βορειοανατολική Συρία, δηλώνοντας, μάλιστα, έτοιμος ακόμη και να καταστρέψει την οικονομία της εάν συνεχίσει ο Ερντογάν να οδεύει στον επικίνδυνο δρόμο που διάλεξε.

Οι κυρώσεις, τις οποίες ανακοίνωσε λίγο αργότερα ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, έχοντας δίπλα του τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πένς, στρέφονται εναντίον των Υπουργείων Ενέργειας, Άμυνας και Εσωτερικών της Τουρκίας καθώς και των επικεφαλής τους Υπουργών, Φατίχ Ντονμέζ, Χουλουσί Ακάρ και Σουλεϊμάν Σοϊλού, και τυχόν πόροι των Υπουργείων και των Υπουργών που βρίσκονται υπό αμερικανική δικαιοδοσία δεσμεύονται, ενώ θα παρεμποδίζονται οι όποιες διεθνείς συναλλαγές τους σε δολάρια.

Πέραν τούτων, σε γραπτή δήλωσή του που προηγήθηκε της υπογραφής του διατάγματος, ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει στο 50% ξανά τους δασμούς στις εισαγωγές τουρκικού χάλυβα –που είχαν μειωθεί τον Μάιο – και θα διακόψει τις εμπορικές συνομιλίες με την Τουρκία, οι οποίες είχαν ως στόχο την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Μιλώντας στο SigmaLive η Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, Ανώτερη Επιστημονική Συνεργάτιδα στο Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ανέφερε ότι οι κυρώσεις ουσιαστικά δίνουν συνέχεια στο «πράσινο φως» που έδωσε ο Τραμπ στην Τουρκία για να προχωρήσει με εισβολή στη Συρία και στις αλλεπάλληλες διφορούμενες προεδρικές δηλώσεις που ακολούθησαν.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι Αμερικανοί πολίτες, επιχειρήσεις αλλά και τραπεζικά ιδρύματα, θα πρέπει να αποφύγουν οποιουδήποτε είδους συναλλαγές μαζί τους, χωρίς όμως αυτό να συμπεριλαμβάνει άμεση διακοπή οικονομικών συναλλαγών που βρίσκονται ήδη υπό εξέλιξη και χωρίς να επηρεάζεται η παροχή ενεργειακών αποθεμάτων προς την Τουρκία.

Παρότι ο Υπουργός Ενέργειας είναι ο γαμπρός του κ. ‘Ερντογαν (κάτι μάλλον προσβλητικό), η αποφυγή κυρώσεων προς τον ίδιο τον Τούρκο ηγέτη και τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Τσαβούσογλου ή ακόμα και η άμεση επιβολή εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Τουρκία, μαρτυρά ακριβώς ότι οι κυρώσεις προσβλέπουν στο να κρατήσουν ακόμη ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον, ανέφερε η κα Προκοπίου.

Όπως είπε, οι περισσότεροι αναλυτές καταλήγουν στην εξ ανάγκης επιβολή κυρώσεων (έστω και χλιαρών) από τον Αμερικανό Πρόεδρο, ακριβώς για να διασκεδαστούν οι ανησυχίες του Κογκρέσου και να ανασταλεί η επιβολή πολύ πιο σοβαρών κυρώσεων προς την Τουρκία από τη Γερουσία.

Ο κατευνασμός των σημαντικότερων αντιπάλων του κ. Τραμπ ανάμεσα στους Ρεμπουπλικάνους είναι απαραίτητος ενόψει των επερχόμενων προεδρικών εκλογών, αλλά και γιατί ο Τραμπ θέλει να αποφύγει εκπλήξεις μέσα από το ίδιο το κόμμα που τον στηρίζει, σε περίπτωση που προχωρήσει η αποπομπή εναντίον του, σε σχέση με το πρόσφατο σκάνδαλο με την Ουκρανία. Σημαντικό στοιχείο που συμβάλλει στην ανάγκη διαχείρισης της κρίσης, παραμένει και η κατακραυγή της παγκόσμιας κοινής γνώμης απέναντι στις θηριωδίες της Τουρκίας.

Η κα. Προκοπίου σημειώνει πως οι κυρώσεις αναμφισβήτητα δεν θα σταματήσουν τον ΄Ερντογαν από την εφαρμογή του στρατηγικού του σχεδίου για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφάλειας και την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα των κουρδικών εδαφών στα τουρκο-συριακά σύνορα.

Είναι πιθανότερο, τόνισε, ο κ. Έρντογαν να εκμεταλλευτεί αυτήν την επιβολή κυρώσεων, για να φταίξει ένα εξωτερικό παράγοντα για την ήδη υπάρχουσα οικονομική κρίση στη χώρα του και βεβαίως, για να ηρωοποιήσει τον εαυτό του, ως ηγέτη μιας εθνικής εκστρατείας για την ασφάλεια της Τουρκίας που η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να σταματήσει.

Ενώ ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πένς, αναμένεται να επισκεφτεί σύντομα την Τουρκία, ως μεσολαβητής για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ των δύο πλευρών (κάτι που έχουν ήδη δηλώσει πως θα πράξουν και οι Ρώσοι), η αξιοπιστία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, το ηθικό του αμερικανικού στρατού αλλά και των άλλων συμμάχων των Αμερικανών στην περιοχή, παραμένει στο ναδίρ. Ο κίνδυνος αναβίωσης του «Ισλαμικού Κράτους» παραμένει αυξημένος. Αυτά δεν ανατρέπονται, όσες κυρώσεις κι αν επιβληθούν, καταλήγει η κα. Προκοπίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...