Ελληνοτουρκικά

Η Άγκυρα προχωράει στην ανακήρυξη ΑΟΖ με τους ισλαμιστές της Λιβύης: «Παράνομες οι ενέργειες της Ελλάδας» - Θέλουν να αρπάξουν τα κοιτάσματα!

Μέγα παίγνιο κατά της Ελλάδος διαδραματίζεται τις τελευταίες ώρες από το Καστελόριζο έως νότια της Κρήτης,  λόγω του σχεδίου "ανακήρυξης τουρκικής ΑΟΖ",  η οποία θα... συνορεύει με αυτή την Λιβύης (κυβέρνηση της Τρίπολης).

Μετά το διάβημα της αποκαλούμενης «νόμιμης» κυβέρνησης της Τρίπολης της Λιβύης στην Ελλάδα για τις έρευνες της EXXON MOBIL και TOTAL νότια της Κρήτης, (υπάρχει ήδη διαδικασία έκδοσης νομίμων αδειών), ένα άλλο βρώμικο και ύπουλο σχέδιο έχει τεθεί σε ενεργοποίηση πιθανότατα το επόμενο διάστημα από το παλάτι του σουλτάνου.

Ο Τουρκικός τύπος αναφέρει ότι «Τούρκοι αξιωματούχοι και  εμπειρογνώμονες προετοιμάζουν ουσιαστικά πλάνο συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας κατά την προσεχή περίοδο».

Αυτό σε απλά ελληνικά αποκαλύπτει την προετοιμασία σχεδίου ανακήρυξης τουρκικής ΑΟΖ, μετά και τις δηλώσεις Ερντογάν το τελευταίο διάστημα, οι οποίες πιστοποιούν ότι η εισβολή στην Βόρεια Συρία θα είναι ο αντιπερισπασμός που επιζητά ο Τούρκος πρόεδρος, για να προσπαθήσει να επιβάλλει στην Ελλάδα τα άνομα σχέδιά του.

Μιλώντας σε σύλλογο Αφρικανών ερευνητών σχετικά με το θέμα (AFAM), ο Τούρκος  ειδικός επιστήμονες Kaan Devecioğlu, μίλησε ξεκάθαρα για επικείμενη «συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και Λιβύης», σημειώνοντας τα πάντα με τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Οι προσπάθειες και η αποδοχή πλάνου της Τουρκίας για κοινά θαλάσσια σύνορα με την Λιβύη, ξεκινά κατά την περίοδο της εξουσίας του Καντάφι, τα σχέδια όμως αυτά  τέθηκαν σε αμφισβήτηση από τις πρωτοβουλίες που σχεδιάστηκαν από την Ελλάδα νότια της Κρήτης. Η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης στην Κρήτη με την EXXON MOBIL και την TOTAL μετά την ανατροπή του Καντάφι, αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, διότι έχουμε καταπάτηση 39000 τετραγωνικών μέτρων λιβυκής ΑΟΖ.  Πρόκειται για μια προσπάθεια σφετερισμού θαλασσίων δικαιωμάτων της Λιβύης. Μπορούμε να φέρουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αξιοσημείωτη συμφωνία μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας κατά την προσεχή περίοδο».

Εδώ ο εν λόγω Τούρκος επιστήμονας του καθεστώτος Ερντογάν μας ομιλεί ουσιαστικά για προαποφασισμένη συμφωνία μεταξύ Τούρκων και Λίβυων από την εποχή του Καντάφι, η οποία συνεχίζεται και σήμερα με την κυβέρνηση της Τρίπολης, όχι όμως του στρατηγού Χαφτάρ που κατέχει πολλαπλάσιο έδαφος στην χώρα.

Σύμφωνα με παλαότερο δημοσίευμα της εφημερίδας Yeni Şafak, «η Τουρκία θα έχει δύο επιλογές συνέπεια της εν λόγω συμφωνίας «κοινών θαλασσίων συνόρων» με τη Λιβύη.

Πρώτον, να κινηθεί για νέα συμφωνία (ΑΟΖ) με τη Λιβύη.

Δεύτερον, να σχεδιαστεί κοινό πλάνο για τη μεταφορά του φυσικού αερίου που θα εξάγεται από την Λιβύη στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρωπαϊκή αγορά, μέσω των 39 χιλιάδων χιλιομέτρων χωρικών υδάτων που δήλωσε μονομερώς η ελληνική κυβέρνηση ως «ελληνικά» στην Κρήτη. Έτσι, με το σχέδιο αυτό είναι προφανές ότι τα δικαιώματα Τουρκίας και Λιβύης δεν θα σφετεριστούν από κανέναν».

TI ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Η Τουρκία προσπαθεί εναγωνίως να χαράξει «γκρίζες ζώνες» ανάμεσα σε Αιγαίο, Κρήτη, Κύπρο και Αίγυπτο, ικανοποιώντας παράλληλα και άλλους.

Τούρκος  υποναύαρχος στις 21 Νοεμβρίου σε σεμινάριο στην «Ακαδημία Εθνικής Αμυνας» της Τουρκίας,  με θέμα «Η σημασία της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και τα προβλήματα» έδειξε τις προθέσεις της Άγκυρας.

Εκεί ο Γιαϊγτζί μιλώντας σε αξιωματικούς των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων υποστήριξε πως «η Ελλάδα καταπατά οικόπεδα της Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο».Η τουρκική εφημερίδα «Aksam» σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της ανέφερε πως «ο Γιαϊγτζί εξήγησε ότι η Ελλάδα καταπατά της περιοχές Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης σε περιοχές όπου ανεβάζει την ένταση». Ο ίδιος υποστήριξε πως το 15ο οικόπεδο στη Μεσόγειο βρίσκεται στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και το 20ό στη Λιβύη.

Ουσιαστικά με την αναφορά αυτή ο ίδιος δεν υπολογίζει ούτε το Καστελόριζο αλλά ούτε την Κρήτη και επαναφέρει τη θεωρία του αυτή της ένωσης της ΑΟΖ Τουρκίας με αυτή της Λιβύης.

Τις ακραίες διεκδικήσεις και τον τυχοδιωκτισμό της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο περιγράφουν οι χάρτες που παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα αξιωματούχοι της Άγκυρας.

Συγκεκριμένα, επρόκειτο για επτά χάρτες που έχει παρουσιάσει στο πρόσφατο παρελθόν ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στη λιβυκή κυβέρνηση και αποτελούν δημιούργημα του νυν Τούρκου υποναυάρχου του γενικού επιτελείου ναυτικού, που έχει δημοσιεύσει και σχετική μελέτη.

Πρόκειται για την δεύτερη πρόκληση κατά του ελληνισμού μετά την αποστολή πλωτών γεωτρύπανων στην Κύπρο, με την οποία ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να δώσει νομιμοφάνεια στην αποστολή πλωτού γεωτρύπανου εντός της ελληνικής ΑΟΖ, προετοιμαζόμενος παράλληλα και πολεμικό επεισόδιο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...