Κόσμος

Διπλωματικό επεισόδιο Κύπρου-Βρετανίας για το δώρο του Βασιλείου στη Θάτσερ

Έκπληξη και δυσαρέσκεια προκάλεσε στην Κύπρο η αποκάλυψη ότι αγγείο της Κυπροαρχαϊκής Περιόδου, που χρονολογείται στα 750-600 π.Χ. και είχε δοθεί ως δώρο το 1988 από τον τότε πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργο Βασιλείου, στην πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, πωλήθηκε από τους κληρονόμους της μέσω του οίκου δημοπρασιών Christie's, αντί του ποσού των 6.000 αγγλικών λιρών (περίπου 7.000€).

Η πώληση του αρχαίου αγγείου έγινε τον περασμένο Μάιο, ωστόσο αποκαλύφθηκε μόλις πριν λίγες μέρες από μια τυχαία έρευνα της ιστορικού τέχνης και συμβούλου τέχνης, Μαρίας Παφίτη, η οποία ενημέρωσε αμέσως την οικογένεια του Γ. Βασιλείου, αλλά και το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών.

«Έκανα έρευνα για λογαριασμό ενός πελάτη μου για άλλο αγγείο και έπεσα πάνω σε αυτή την πώληση. Το συγκεκριμένο αγγείο είναι μικρής αρχαιολογικής αξίας και δεν είναι το μοναδικό που έφυγε από την Κύπρο ως δώρο σε αρχηγό κράτους, με νόμιμη άδεια από το τμήμα Αρχαιοτήτων. Το ζήτημα εδώ είναι αφενός αν πρέπει να δωρίζονται αρχαιότητες -ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει πια- και αφετέρου ότι αυτά δεν αποτελούν προσωπικά δώρα και δεν μπορεί ο αρχηγός κράτους να τα πάρει μαζί του φεύγοντας», λέει στο ethnos.gr η Μαρία Παφίτη.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι οδηγίες που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης στην Ύπατη Αρμοστεία της χώρας στο Λονδίνο. Διπλωματικές πηγές από την Λευκωσία, έλεγαν στο ethnos.gr, ότι ήδη έχουν ενημερωθεί εγγράφως τόσο ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρου, όσο και το Foreign Office, μέσω του Ύπατου Αρμοστή της Κύπρου στο Λονδίνο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...