Κόσμος

Δηλώσεις-κόλαφος για τις ΗΠΑ από Άσαντ: "Δεν γνωρίζουμε αν έγινε όντως η επιχείρηση κατά του Μπαγκντάντι" - Αμφισβητεί τον Ντ. Τραμπ

Κόλαφος κατά των ΗΠΑ και ιδιαίτερα δύσπιστος για τη δολοφονία του αλ Μπαγκντάντι εμφανίστηκε ο Σύριος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ, σε συνέντευξη που έδωσε στο κρατικό κανάλι της Συρίας.

Ο Άσαντ αμφισβητεί την εγκυρότητα των όσων ισχυρίζονται οι ΗΠΑ, θέτοντας κάποια βασικά ερωτήματα ως προς τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σχετικά με την επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων με στόχο τον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Σύριος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ έβαλε «φωτιές» το βράδυ της Πέμπτης, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από πλευράς ISIS για τον νέο του επικεφαλής, τονίζοντας πως δεν είχε καμία επαφή ή ενημέρωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σχετικά με την εξόντωση του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι. Επιπλέον, πρόσθεσε πως δεν μπορεί να πιστέψει πως ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης είναι νεκρός, πριν του παρουσιαστούν οι απαρταίτητες αποδείξεις.

Με δηλώσεις του στη συριακή τηλεόραση, ο Άσαντ υποστήριξε πως «δεν είχαμε καμία επίσημη επαφή με τους Αμερικανούς σχετικά με την εξόντωση του αλ Μπαγκντάντι. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός πως δεν γνωρίζουμε αν αυτή η επιχείρηση συνέβη πραγματικά ή όχι».

Ο Σύριος πρόεδρος, μάλιστα, ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν παρουσιάσει ακόμα πειστικές αποδείξεις πως ο Μπαγκντάντι είναι, τελικά, νεκρός. Ακόμη, υπογράμμισε, πως ο θάνατος του ηγέτη κι άλλων στρατιωτικών τoυ ISIS (αν τελικά ισχύει) δεν θα αλλάξει πολλά πράγματα, από τη στιγμή που η ιδεολογία της τρομοκρατίας παραμένει ζωντανή.

«Το μνημόνιο του Σότσι μπλόκαρε τη δυνατότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να παρέμβουν στην Τουρκία» ανέφερε ο Άσαντ, επισημαίνοντας πως το καθεστώς του, μαζί με τη Ρωσία, εγγυώνται την ελευθερία έκφρασης και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

https://twitter.com/Presidency_Sy/status/1190007106084233217

Ερώτηση δημοσιογράφου: Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πριν από λίγες ημέρες ότι ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης ‘Ισλαμικό κράτος’, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι σκοτώθηκε και ευχαρίστησαν τη Ρωσία, τη Συρία, το Ιράκ, τους Τούρκους και τους Κούρδους για τη βοήθεια στη δολοφονία του Αλ Μπαγκντάντι. Αλήθεια, έχει συμβάλει η Συρία σε αυτή τη διαδικασία:

Πρόεδρος Άσαντ: Τέλος πάντων. Ακούσαμε το ζήτημα αυτό μόνο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ίσως η αναφορά μιας σειράς χωρών και ενδιαφερομένων σε αυτήν την διαδικασία ήταν να προσδώσει στα λεγόμενά τους αξιοπιστία.

Εμείς είμαστε αυτοί που αγωνιζόμαστε κατά της τρομοκρατίας, ωστόσο δεν είχαμε καμία σχέση με την επιχείρηση. Δεν υπάρχει, άλλωστε, επικοινωνία μεταξύ των θεσμών μας και της Αμερικής και κυρίως δεν γνωρίζουμε αν αυτή η διαδικασία συνέβη πραγματικά ή όχι.

Δεν υπήρξαν αεροσκάφη στα ραντάρ.

Και γιατί δεν έδειξαν το σώμα του αλ Μπαγκντάντι; Είπανε για υπολείμματα. Είναι το ίδιο σενάριο με τον Μπιν Λάντεν. Από την άλλη πλευρά, αν ήθελαν να αμφισβητήσουν διαφορετικά επιχειρήματα γιατί να μην τα δείξουν;

Θα γυρίσουμε στην σύλληψη του προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν όταν έδειξαν εκεί που κρυβόταν, έβγαλαν φωτογραφίες, βίντεο και για αυτόν και μετά όταν σκότωσαν τους γιους του, μήνες αργότερα, έδειξαν τα σώματά τους όπως ήταν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Γιατί έφυγαν 50.000 Ρώσοι από την Τουρκία σε λίγους μήνες; Ο Ερντογάν ξαφνικά μειώνει την αγορά του πάμφθηνου ρωσικού φυσικού αερίου

Υπάρχει εκτίμηση για προσκόλληση στις ΗΠΑ παρά την πρόσφατη άρνηση Μπάιντεν-Όλα αυτά σημαίνουν κίνδυνο στο Αιγαίο για...