Πολεμική αεροπορία

Έτσι αιφνιδίασαν οι πιλότοι της ΠΑ τους Τούρκους - Φάνηκαν οι αδυναμίες της «άλλης πλευράς» - «Θα πετάμε όπου θέλουμε & όποτε θέλουμε»

«Θα πετάμε όπου θέλουμε και όποτε θέλουμε, όχι μόνο μέσα στα όρια της ελληνικής επικράτειας αλλά και οπουδήποτε στην ευρύτερη περιοχή μας ζητηθεί από φίλο ή σύμμαχο χώρα προκειμένου να λάβουμε μέρος σε άσκηση».

Ανώτατη πηγή της Πολεμικής Αεροπορίας ξεκαθαρίζει ότι τα ελληνικά F-16 που πέταξαν χθες το πρωί πάνω από την ελεύθερη Κύπρο μπορούν να επιχειρούν και να μάχονται αν χρειαστεί σε μεγάλες αποστάσεις μακριά ακόμα και από το πλέον απομακρυσμένο ελληνικό νησί.

Η τουρκική πολεμική αεροπορία για μια ακόμη φορά υπέστη τον απόλυτο αιφνιδιασμό αν και γνώριζε για την διεξαγωγή άσκησης από την Εθνική Φρουρά στο πεδίο βολής στο Καλό Χωριό Λάρνακας. «Ατσάλινο Βέλος» ήταν το όνομα της άσκησης όμως τα πραγματικά «ατσάλινα βέλη» ήρθαν από ψηλά. Ήταν οι «αλεπούδες» από την 340 πολεμική μοίρα με έδρα τη Σούδα. 

Πέταξαν για εκατοντάδες μίλια αθέατες από τα τουρκικά ραντάρ, σε πολύ χαμηλό ύψος και εμφανίστηκαν πάνω από την περιοχή της άσκησης αιφνιδιάζοντας ακόμα και τους Κύπριους που την παρακολουθούσαν, αναφέρει το newpost.gr

Οι «αλεπούδες» είχαν ήδη βομβαρδίσει εικονικά και αποχωρούσαν όταν τα τουρκικά F16 απογειώνονταν άρον-άρον όχι από το κοντινό Ντάλαμαν αλλά από βάση εκατοντάδες μίλια ανατολικά. Πιθανότατα, όπως εκτιμάται, είτε στο Ντάλαμαν δεν υπήρχαν αεροσκάφη με πιλότους σε ετοιμότητα, είτε έχουν όλα μεταφερθεί ανατολικά για να καλύψουν την εισβολή στη Συρία.

Τα τουρκικά F16 όπως είναι φυσικό, δεν κατάφεραν πότε να πλησιάσουν καν τα ελληνικά αεροσκάφη τα οποία επέστρεψαν ανενόχλητα στη Σούδα. Ακολούθησαν οι αναμενόμενες σπασμωδικές κινήσεις αντίδρασης με υπέρπτηση πάνω από Οινούσσες-Παναγιά και μπαράζ παραβιάσεων που αντιμετωπίστηκαν με άμεσες αναχαιτίσεις.

ΑΠΑΝΤΕΣ ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ

Οι αεροπόροι και τα μαχητικά που ενεπλάκησαν σε αυτή την αποστολή, χρησιμοποίησαν ειδικές τακτικές, προκειμένου να πετύχουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη αφάνεια, επιτυγχάνοντας έναν «τακτικό αιφνιδιασμό».

Όμως αυτός ο αιφνιδιασμός έρχεται σε ειρηνική περίοδο, σε μια περιοχή που έχει μπει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Άγκυρας η οποία ολοένα και αυξάνει τις παράνομες κινήσεις της στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Η χθεσινή συμμετοχή των τριών F-16 Block 52 plus στην κυπριακή άσκηση, αποτελεί ίσως ένα ελάχιστο δείγμα των δυνατοτήτων που έχει η Πολεμική Αεροπορία, διότι σε ειρηνική περίοδο δεν μπορούν κάθε μέρα να εφαρμόζονται τακτικές μάχης. Ο οποιοσδήποτε δυνητικός στόχος της Πολεμικής Αεροπορίας φάνηκε πάντως πως δεν είναι πέραν του βεληνεκούς των Ελληνικών μαχητικών.

Επιπλέον φάνηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αδυναμίες της στιγμής της «άλλης πλευράς» που κυριολεκτικά πιάστηκε στον ύπνο και έτρεχε ν’ απογειώσει αεροσκάφη.

Όλες οι πολεμικές Μοίρες είναι διπλού ρόλου, με την 340 Μοίρα «Αλεπού» να ειδικεύεται στη νυχτερινή κρούση και ο δευτερεύον ρόλος της είναι η αναχαίτιση. Ανέκαθεν στην 340 ιπτάμενοι ειδικεύονταν στις προσβολές στόχων εδάφους και επιφανείας. Τα F-16 Block 52 plus με τα οποία επιχειρούν οι αεροπόροι της 340 έχουν πολύ μεγάλες εμβέλειες. Η στρατηγική αεροπορική βάση της Σούδας δίνει τη δυνατότητα η 340 και η 343 Μοίρα να καλύπτουν όλες τις προκλήσεις του νοτιοανατολικού τομέα κι όχι μόνο του Αιγαίου, εννοείται και της Αν. Μεσογείου και η επιλογή της επιχείρησης από την 115 Πτέρυγα Μάχης θεωρείται ως φυσική επιλογή για την συγκεκριμένη αποστολή, αναφέρει το hellasjournal.com

Η εισήγηση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων για την αποστολή της 340 Μοίρας έγινε πριν από μέρες στον Νίκο Παναγιωτόπουλο ο οποίος την ενέκρινε. 

Όμως στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων από πολύ νωρίς το πρωί της Πέμπτης ήταν ο ίδιος ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, μαζί με τον Διευθυντή Επιχειρήσεων. Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου δεν σταμάτησε να ενημερώνετε από τον Α’ ΓΕΑ.

Όπως τότε που πετούσαν μαζί σε σχηματισμό αναχαίτισης στην 330 Μοίρα «Κεραυνός». O στόχος ένας, η συμμετοχή στην άσκηση «Ατσάλινο Βέλος» και το μήνυμα πως οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι παρούσες, όποτε απαιτείται στην μαρτυρική Μεγαλόνησο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ