Κόσμος

Νέο όπλο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στο Παρίσι: Οθόνες παρακολουθούν τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα

Μέχρι τώρα, οι περισσότερες πόλεις μετρούσαν τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα με μεθόδους που απείχαν εν μέρει από τα πραγματικά επίπεδα κάτι που καθιστούσε προβληματική την πραγματική μέτρησης του αποτελέσματός τους.

Το σημείο αναφοράς του "αποτυπώματος άνθρακα" μιας πόλης παρακολουθείται επί του παρόντος σχετικά με τις εκτιμώμενες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου βάσει εθελοντικών γνωστοποιήσεων από τη βιομηχανία, τις αρχές κυκλοφορίας, τις επιχειρήσεις ενέργειας, μεταξύ άλλων.

Οι πόλεις παράγουν περίπου το 70% όλων των ανθρωπογενών αερίων θερμοκηπίου, ωστόσο οι εκτιμήσεις για το αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα κάθε αστικής περιοχής περιέχουν ένα τεράστιο περιθώριο σφάλματος - έως και 30% σε ορισμένες περιπτώσεις.

"Απαιτείται να εκτιμηθούν πολλές πληροφορίες και γενικά να δημιουργηθεί μια αναφορά 2-3 ετών", δήλωσε στην εφημερίδα AFP ο Thomas Lauvaux, ερευνητής στο Εργαστήριο Περιβάλλοντος και Κλιματικών Επιστημών (LSCE).

Πάρτε για παράδειγμα το Παρίσι.

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία δημοσιεύθηκαν το 2016, αλλά πραγματικά χρονολογούνται από το 2014: 25,6 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO2 το ίδιο έτος.

Ενώ αυτό είναι μειωμένο κατά 9,2% σε σύγκριση με το 2004, είναι σχεδόν ο πιο ακριβής τρόπος σύγκρισης των περικοπών διοξειδίου άνθρακα.

"Τα αποτυπώματα άνθρακα κάθε πέντε χρόνια δεν είναι αρκετά καλά, πρέπει να έχουμε περισσότερα αντιδραστικά δεδομένα", δήλωσε η κ. Celia Blauel, αναπληρώτρια καθηγήτρια υπεύθυνη για την οικολογική μετάβαση.

Την Τρίτη είδε το φως της δημοσιότητας η αποκάλυψη ενός πιλοτικού σχεδίου με στόχο να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο οι πόλεις παρακολουθούν την κλιματική δράση τους: ένα δίκτυο 20 οθονών διοξειδίου του άνθρακα στις στέγες στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού παρέχοντας συνεχώς ενημερωμένα δεδομένα σχετικά με το επίπεδο CO2.

"Κανείς δεν έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει ποια είναι τα επίπεδα εκπομπών σε πραγματικό χρόνο", δήλωσε ο Fouzi Benkhelifa, επικεφαλής του Origin.earth, που ξεκίνησε την πιλοτική εφαρμογή του έργου παρακολούθησης, το οποίο έλαβε χρηματοδότηση από τον ενεργειακό κολοσσό Suez και την ΕΕ.

"Υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ της ανάγκης να δράσουμε κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας" τόνισε.

Οι σταθμοί παρακολούθησης, οι οποίοι χρησιμοποιούνται επί του παρόντος μόνο για ερευνητικούς σκοπούς, θα επιτρέψουν στην πόλη και την περιβάλλουσα περιοχή να δράσουν ταχύτερα σε διακυμάνσεις των επιπέδων εκπομπών.

Οι ψηφοφόροι θα είναι επίσης σε θέση να κρίνουν καλύτερα τις κλιματικές ενέργειες του γραφείου του δημάρχου και να δουν αν ανταποκρίνεται στις "πράσινες υποσχέσεις" πριν από τις εκλογές του επόμενου έτους.

Χάρη σε έναν δείκτη που θα δημοσιεύεται μηνιαίως το επόμενο έτος, οι πολίτες «θα γνωρίσουν τον φυσικό κύκλο των εκπομπών το καλοκαίρι και το χειμώνα και θα δουν τον αντίκτυπο που έχουν για την θέρμανση για παράδειγμα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...