Αρχείο

Παγκόσμια οργή για την Τουρκία - Η Σουηδία πιέζει την ΕΕ για εμπάργκο όπλων - Τα βρήκε "σκούρα" ο Ερντογάν

Οι Σκανδιναβικές χώρες στρέφονται από κοινού κατά της Άγκυρας, καθώς μετά την τουρκική εισβολή στη Συρία, η Σουηδία αναμένεται να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για εμπάργκο όπλων σε βάρος της Τουρκίας.

Το καθεστώς Ερντογάν, εκτός του στρατιωτικού μετώπου που έχει ενεργοποιήσει στη βόρεια Συρία, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπο και με την οργή της διεθνούς πολιτικής, αλλά και της κατακραυγής του κόσμου για τα απάνθρωπα σχέδια που εφαρμόζει.

Η Σουηδία θα ασκήσει πίεση κατά τη συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ για να επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση εμπάργκο όπλων σε βάρος της Τουρκίας, αποφάσισε σήμερα το σουηδικό κοινοβούλιο, όπως μετέδωσε το κρατικό σουηδικό ραδιόφωνο.

Η σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε καταδίκασε χθες, Πέμπτη, τη στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία.

«Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποσταθεροποιεί την κατάσταση και υπάρχει κίνδυνος να έχει σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες, όχι μόνο για τους Κούρδους. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να ασχοληθεί αμέσως με το θέμα», ανέφερε η Λίντε στο Twitter.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν την Σουηδία, αντιδράσεις έχουν σημειωθεί και από την Ισπανία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η Μαδρίτη σκέφτεται την απόσυρση μιας συστοιχίας πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας Patriot και στρατιωτικής δύναμης 150 ανδρών που υπηρετεί στην βάση Ιντσιρλίκ.

Υπενθυμίζεται πως ήδη η Φινλανδία έθεσε τις βάσεις για την παύση εξαγωγών οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, με τη Νορβηγία να ακολουθεί την ίδια τακτική, καθώς η κυβέρνηση άσκησε σκληρή κριτική στη νέα κρίση που ξέσπασε από την επίθεση της Άγκυρας.

Όπως είχε αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, πριν από μόλις τρεις εβδομάδες, η φινλανδική κυβέρνηση είχε εγκρίνει τις εξαγωγές drones στην Τουρκία, ενώ ο Φινλανδός Υπουργός Άμυνας Άντι Καϊκκόνεν. δήλωσε χαρακτηριστικά ότι:

«Η κατάσταση είναι σοβαρή. Σε ό,τι αφορά τον δικό μου τομέα ευθύνης, σημειώνω το εξής: Η Φινλανδία δεν εξάγει υλικό άμυνας σε χώρες που κηρύττουν πολέμους ή παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Στη συνέχεια προσέθεσε πως «δεν θα χορηγούνται, προς το παρόν, νέες άδειες για την εξαγωγή όπλων από τη Φινλανδία στην Τουρκία. Ερευνάται η κατάσταση επίσης και για τις άδειες για εξαγωγές όπλων που έχουν χορηγηθεί ήδη».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...